Kartka ze szwajcarskim adresem
- Historia spisana atramentem (tom 2)
- Prószyński i S-ka
- 2018-02-13
- 2018-02-13
- literatura polska
Historia, która nie miała prawa się wydarzyć i pewnie tak by się stało, gdyby nie fakt, iż jest prawdziwa.
Czy warto przechowywać stare świstki? Szczególnie te z tajemniczym szwajcarskim adresem?
Maria i Czesław, babcia i dziadek autorki, główni bohaterowie "Historii spisanej atramentem", próbują ułożyć sobie życie w Kostromie, a tymczasem świat ogarniają niepokoje, które burzą ustabilizowane życie obojga.
Czy Maria zdoła pokonać niebezpieczeństwo, zagrażające jej i jej dziecku? Czy dwie słabe kobiety poradzą sobie z zagrożeniem, nadchodzącym z najmniej spodziewanej strony?
Trudno się nie pogubić, gdy nagle okazuje się, że ktoś, komu bezgranicznie ufaliśmy, knuje podstępny plan.
Matylda i Janusz ruszają tropem sekretnej korespondencji Marii sprzed lat.
Pierwsze spotkanie z twórczością duetu Ulatowska i Skowroński uważam za nie mój klimat.
Oczywiście z tego mogą być tylko problemy. Nie spodziewałam się tak poprowadzonej akcji.
Osman, w którego żyłach płynie tatarska krew, porzucony przez Manię cierpi. Znajduje pocieszenie w Ludmile.
Czułam się zmęczona nie przemyślanymi decyzjami bohaterów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaria jest żoną byłego księdza. Mieszkają w głębi Rosji. Zamiast zająć czymś swoją piękną główkę, kobieta nawiązuje korespondencje ze swoim byłym narzeczonym.
Osman, w którego żyłach płynie...
Bardzo przyjemnie czytająca się i wciągająca kontynuacja historii Czesława i Marii po wyjeździe z polskich ziem.Z niecierpliwością czekam na kontynuację opowieści o dziadku autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardziej mnie wciągnęła niż jedynka ;) A końcówka taka jakby urwana... ;)
Bardziej mnie wciągnęła niż jedynka ;) A końcówka taka jakby urwana... ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubię książki, których akcja przenosi nas w czasie, dlatego "Kartkę ze szwajcarskim adresem" przeczytałam z wielką przyjemnością. Fabuła jest dwutorowa: mamy narrację trzecioosobową i pierwszoosobową. Narracja pierwszoosobowa prowadzona przy pomocy listów spowalnia właściwą akcję, pozwala poznać myśli i uczucia targające bohaterami.
Jest to powieść o miłości, zemście, determinacji, zawiedzionych nadziejach i odkrywaniu na nowo tego, co jest w życiu najważniejsze.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to powieść o miłości, zemście,...
lekko latwo i przyjemnie
lekko latwo i przyjemnie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzadko się zdarza, żeby druga część była o wiele lepsza niż pierwsza. Tak jak w przypadku pierwszej części były momenty, że się nudziłam tak w przypadku tej części, nie mogłam się wprost oderwać.
Tym razem autorzy więcej miejsca poświęcili żonie Czeslawa- Marii i zrobili bardzo dobrze według mnie. Bardziej skupili się na jej losach, pokazali więcej faktów z jej życia i co najważniejsze stworzyli świetny portret psychologiczny bohaterki.
Czesław na samym praktycznie początku powieści zostaje pojmany i uwięziony co zmusza Marie razem z synem do wyjazdu z Rosji i radzeniu sobie bez niego. Chociaż patrząc z perspektywy czasu będąc nawet z nim i tak zawsze musiała myśleć za nich dwoje ponieważ Czesław często podejmował błędne decyzje, których konsekwencje później były dla nich opłakane.
W tej części również możemy lepiej poznać siostrę Czesława, której losy splatają się z Marią i siostrzeńcem. Przeżywa ona wzniesienia miłosne, rozczarowania. Staje przed trudnymi wyborami życiowymi i niestety jest zdana sama na siebie.
Uważam, że druga część zdecydowanie mnie bardziej porwała i miałam wrażenie jakby pisało ją dwóch zupełnie innych autorów niż poprzednią. O wiele więcej ciekawych wątków i pośrednich historii, więcej bohaterów, którzy ożywili całą fabułę i sprawili, że było się ciekawym co dalej przyniesie im los.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem autorzy więcej miejsca poświęcili żonie Czeslawa- Marii i zrobili bardzo dobrze według mnie. Bardziej skupili się na jej losach, pokazali więcej faktów z jej życia i co...
Dalsze losy bohaterów z pierwszej części powieści "Historia spisana atramentem"urocza,życiowa historia,lektura przepiękna,poruszająca i wciągająca mnie porwała do czytania książka.
Oczarowana jestem nią,zadowolona czyta się wspaniale.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczarowana jestem nią,zadowolona czyta się wspaniale.
Bardzo ciekawa książka przedstawiająca dalsze losy bohaterów "Historii spisanej atramentem"
Z pozoru spokojne życie w dalekiej Rosji płynie z dnia na dzień. Czesław jest nauczycielem języków obcych w szkole, Maria zajmuje się dzieckiem w domu. Kłopoty zaczynają się, gdy Czesław poznaje Polaków, z którymi się zaczyna spotykać coraz częściej. Pewnego dnia zostaje aresztowany, co z ukrycia obserwuje Maria, która wraca ze spaceru z synem. Czy los jeszcze kiedyś ich połączy?
Maria musi się ukrywać. Pewnego dnia trafia do swojego byłego narzeczonego. Prowadzi sielskie życie i czeka na wiadomości co z jej mężem, święcie wierząc, że przeżył. Jest w 100% bezpieczna u swojego byłego narzeczonego, ale czy na pewno?
Czy Maria zna dobrze Osmana? Czy on "wyleczył się" z miłości do niej, zbliżając się do szwagierki i staną się szczęśliwą rodziną? Czy aby na pewno ukrywają się w bezpiecznym miejscu i nic im nie grozi?
Jedna wiadomość z dalekiej Rosji od przyjaciela zaskoczy ich niesamowicie. Co to za wiadomość? Co zrobią aby być bezpieczne?
Polecam lekturę tej książki i nie mogę się doczekać kolejnej części.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiłość "dziadka Czesia" i "babci Mani" jest bardzo silna, ale zarazem bardzo trudna. Los stawia przed nimi różne sytuacje nie zawsze dobre i piękne. Często muszą sprostać przeciwnościom.
"Kartkę ze szwajcarskim adresem" czytało mi się o wiele lepiej niż "Historię spisaną atramentem". Być może to dlatego, że znałam już bohaterów, że byłam tak bardzo ciekawa ich losów. Bardzo dobra powieść, jednak trochę rozczarował mnie koniec. Myślałam, że na tej części się skończy, jednak okazuje się, że nie. Hmm... nie wiem co myśleć i czy mam ochotę na następną część, trochę się boje, że to już będzie takie przeciągnięte na siłę. Ale zobaczymy. :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek bardzo ciekawie opowiedziany i wciągający. Później niestety mamy do czynienia z "operą mydlaną", ale generalnie powieść czyta się szybko i przyjemnie.