Osiem gór

- Le otto montagne
- 2016-01-01
- Tomasz Kwiecień
- Sonia Draga
- góry literatura włoska poszukiwanie własnej tożsamości powieść obyczajowa przyjaciel przyjaźń spotkanie wędrówka
- Le otto montagne
- Tomasz Kwiecień
Góry to nie tylko śnieg, przepaści, granie, potoki, jeziora i pastwiska. Góry to sposób życia. Kolejne kroki, milczenie, czas i właściwa miara.
Pietro jest dzieckiem z miasta, nieco humorzastym samotnikiem. Jego matka pracuje w poradni rodzinnej na przedmieściach, ojciec jest chemikiem, który każdego wieczoru wraca z pracy przepełniony złością. Choć różni, połączyła ich wspólna pasja – góry. To w nich poznali się i pokochali, i związali ze sobą tak mocno, że nawet rodzinna tragedia nie była w stanie ich rozdzielić.
Gdy odkrywają Granę, maleńką wieś w dolinie u stóp masywu Monte Rosa, czują, że znaleźli swoje miejsce na ziemi. To tam Pietro spędza odtąd wszystkie letnie wakacje i poznaje Brunona, rówieśnika o włosach w odcieniu konopnego sznurka i o szyi spalonej słońcem, który zamiast odpoczywać, musi paść krowy.
W czasie tych letnich miesięcy Pietro zaczyna wędrować po górach ze swoim ojcem, odkrywa tajemnice doliny i opuszczonych budynków, zdobywa strome ścieżki. Wtedy też zawiązuje się jego przyjaźń z Brunonem, która – choć często na odległość – przetrwa bardzo długo.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Opinie [21]
Jedna z tych książek, która całkowicie pochłania. Sielski krajobraz włoskiej wsi, znajdującej się pomiędzy szczytami majestatycznych gór jest tłem dla relacji. Relacji między synem, a zachowawczym ojcem. Relacji, dojrzewającej z czasem. jest też historia o powielaniu schematów.
więcejDla mnie był to totalny comfort read, który pozostawia po sobie wiele rozgrzebanych stosików...
Góry.
więcejDla mnie to ukochane miejsce. Mam sporo swoich ulubionych: Babia Góra, grań Rohaczy, Kościelec, Bieszczady, Broumovske Steny, austriackie Alpy.
W tym roku wybieram się w Dolomity, więc książka bardzo na czasie.
Paolo Cognetti według mnie pisze o górach po prostu prawdziwie.
Góry potrafią być piękne i magiczne, ale są też niebezpieczne, a chodzenie po nich wymaga sporo...
Niezwykła opowieść o wielkiej przyjaźni. Dodatkowym atutem są piękne opisy gór.
Pokaż mimo toNaprawde literatura piekna.... piekna, poetycka opowiesc, tlumaczenie rewelacyjne!
Pokaż mimo to„Kasia, to jest książka dla ciebie. Spodoba ci się”. Wiecie dlaczego moja koleżanka miała rację? Bo kocham góry, naturę i spokój, który daje człowiekowi. „Osiem gór” Paolo Cognetti jest jak górskie wycieczki. Oferuje czysty relaks, chwilę zadumy, możliwość obcowania z pięknym otoczeniem i siłą natury.
więcej"Góry to nie tylko śnieg, przepaści, granie, potoki, jeziora i...
Paolo Cognetti- ,, Osiem gór ‘’ Jest to opowieść o poszukiwaniu samego siebie. Poszukiwaniu swojego własnego ,, ja ‘’, poszukiwaniu swojego miejsca na ziemi. Paolo Cognetti pisze także o poszukiwaniu sensu istnienia. Nadanie sensu swojemu życiu. Pogoń za szczęściem nie zawsze się udaje, ale trzeba gnać przed siebie, czasem cofnąć się o krok w tył aby iść dalej, to na tym...
więcejOpowieść napisana przyjemnym językiem snuje się po górskich ścieżkach niespiesznie, dając wytchnienie w pędzącym świecie. Polecam czytelnikom, którzy lubią spokojną fabułę i refleksje. Dla mnie miód na serce!
Pokaż mimo toTo nie jest opowieść o wspinaczce i alpinistach. Te elementy są wplecione w historię, ale nie dominują. Są elementem życia bohaterów, ich filozofią, ucieczką, oczyszczeniem. Książka pięknie, nieśpiesznie opowiada o życiu, o przyjaźni, dobrych i złych wyborach. Nastraja melancholijnie, refleksyjnie, trochę smutno. Warta przeczytania.
Pokaż mimo toDla lubiących góry, choć nie tylko. Nostalgiczna opowieść o życiu z górami w tle. Kto raz pozna smak wędrówki, będzie do nich wracał. Przyciągają jak magnes, oszałamiają swoim pięknem i wiesz, że czekają na ciebie na horyzoncie. Przed nimi nie uciekniesz. Tak, jak Bruno od dziecka związany z Grenonem, nie chciał żyć nigdzie indziej.
Pokaż mimo toZamiłowanie do gór, począwszy od rodziców kączac na Pietro. To jak by drugie życie ....
Pokaż mimo toUff. Myślałam że już nie przebiję się do końca.