Wyznania

2022-01-01
2022-01-01
Zygmunt Kubiak
Tagi:
Zygmunt Kubiak filozofia religia teologia augustynizm

Patronaty LC

Książki autora

Św Augustyna znałam wcześniej jedynie z luźnych cytatów przytaczanych jako rzekomy dowód na deprecjonowanie kobiet przez tzw ojców kościoła. I raczej miałam go za kretyna z zamierzchłej przeszłości. Przeczytawszy " Wyznania" jestem gotowa odwołać publicznie wszystko co złego pomyślałam o tym człowieku! To był jednak mądry gościu. Niesamowite, że minęło 1600 lat a wszystko wciąż aktualne! I jakie życiowe! Polecam wszystkim tą metodę- zanim przyjmiecie za prawdę to co inni wypisują na podstawie pojedynczych zdań na temat jakiejś osoby, zadajcie sobie trud przeczytania choć kilkuset stron pism/ książek/ publikacji tejże osoby ażeby wyrobić sobie własne zdanie.

więcej Pokaż mimo to

Fenomenalna pozycja. Ten tekst ma przecież 1500 lat!

Jasno pokazuje, że typowo ludzkie rozterki są właściwe niezmiennie - zmienia się otoczenie, kontekst, ale wciąż myślimy tak jak za czasów Augustyna.

Rozważania na temat czasu godne dzisiejszych fizyków a osiągnięte jedynie dzięki intelektowi.

Bardzo ciekawa z punktu widzenia historii Cesarstwa oraz Kościoła. Mi w czytaniu bardzo pomogła biografia "Augustyn z Hippony" Petera Browna, często sięgałem też do Tatarkiewicza, żeby lepiej zrozumieć kontekst.

Słowem - Wyznania są książka, która przemyślana zmienia sposób patrzenia na Świat. Również (a może nawet bardziej) osoby niewierzącej, za którą się uważam.

Zasłużenie zaliczana do arcydzieł literatury.

Fenomenalna pozycja. Ten tekst ma przecież 1500 lat!

Bardzo ciekawa z punktu widzenia historii Cesarstwa oraz Kościoła. Mi w...

więcej Pokaż mimo to

Autobiografia św. Augustyna. Od studiów retorycznych do głębokiej wiary. Od manicheizmu do chrześcijaństwa. Święty Augustyn i jego podróż do Boga. Może być podróżą do dawnej epoki i poznaniem wybitnej umysłowości świętego, jak również miłą przystanią dla dość prostego, ale budującego filozofowania na tematy wiary, człowieczeństwa i świata.

Jest to książka, która zaskoczyła mnie swoją intymnością. W swej formie przypomina mi bardzo sumiennie wykonany rachunek sumienia wraz ze spowiedzią. Dzięki skrupulatności autora możemy nazwać ją wręcz dziełem autobiograficznym. Podróżujemy przez życie autora od jego niemowlęcych lat, aż do jego wieku w czasie pisania tej książki.
Przy tym wszystkim dowiadujemy się jak wykształconym na tamte czasy był człowiekiem i jak niezwykłym był nawet ówczesnym - gdyż zdolność jego pojmowania trudnych dzieł literatury była na bardzo wysokim poziomie. Okazuje się, że był człowiekiem niezwykle ciekawym otaczającego go świata, ale również krytycznym względem prostych wyjaśnień. Poznajemy ścieżkę jego dochodzenia do katolicyzmu. Wiele jego przygód, doświadczeń okazuje się być grzechami, które do dziś są na ustach wielu wierzących. Uderza mnie aktualność jego przemyśleń, które potrafią zaskoczyć tym, że przecież żył on tysiąc sześćset lat temu, a brzmią jak problemy, z którymi dziś dalej ludzie się borykają. Przy tym czuć głębokość jego myśli i rozumowania - widać, że poświęcił wiele czasu i energii na to, by zastanawiać się nad przyczynami jego powodzeń i niepowodzeń, nad funkcjonowaniem świata i społeczeństw.
W czasie lektury odnosi się wrażenie, że poznajemy tego człowieka bardzo dokładnie.
Jakaż jest wielka różnica między mądrością tego człowieka a Myślami Pascala! Musiało się wiele wydarzyć, by z wiary wypełnionej miłością, pokorą, mądrością, ale też głęboką tolerancją zmieniła się w obraz wiary przedstawiany w Myślach Pascala. W świetle porównania argumentacji św. Augustyna z Pascalem ten drugi wypada niezwykle słabo w moim mniemaniu. Pierwszy wydaje się pozostawiać Bogu odpowiedzi na pytania, których odpowiedzi nie zna i dziękuje Mu za poznanie. Drugi przez poznanie i wiedzę próbuje dojść do Boga będąc jednocześnie pełnym zawiści dla ludzi, którzy nie znają lub nie chcą poznać jego wiary.

Jak na dzieło zatytułowane „Wyznania” jestem zaskoczony ciekawością autora na temat „tajemnicy czasu”. Autor osadza czas w ramach swojego rozumienia i próbuje ocenić czym on jest. Oczywiście w ramach własnej wiedzy. Ciekawym wnioskiem autora jest to, że on sam doskonale wie czym jest czas, jednak gdy ma komuś wytłumaczyć to okazuje się, że nie ma pojęcia jak to zrobić. Prosi Boga o zdradzenie tej tajemnicy i widać, że dla niego jest jest to bardzo ważny element w życiu.

Generalnie jego dzieło jest zlepkiem jego autobiograficznych myśli, jego filozofii, jego rozumowania na temat tego, czym jest prawda, gdzie Bóg istnieje i w jaki sposób funkcjonuje w świecie i czasie. Na końcu skupia się na analizie konkretnych zdań z Księgi Rodzaju.

Jest to jak na razie piąta książka z serii Hachette "Biblioteka filozofów" i do tej pory jedyna pozbawiona jakiegokolwiek komentarza od redaktora, tłumacza, czy kogokolwiek. To poczytuję sobie jako minus, bo o manichejczykach czy samym Augustynie musiałem doczytać w innych książkach, czy w Internecie, a wolałbym poznać kontekst historyczny z jednej książki.

Przy tym wszystkim dowiadujemy się jak...

więcej Pokaż mimo to

Być może paradoksalnie - uważam, że tę książkę powinny przeczytać osoby niezwiązane z KRK. Dzięki niej można zrozumieć sporo dogmatów katolickiego myślenia, a w szczególności rozumienie "miłości", na które (u części jednostek) wpłynęły - świadomie bądź nie - przemyślenia Augustyna.

Co więcej, części poświęcone analizie natchnionych pism chrześcijaństwa są miłym powiewem świeżości wśród dominującej (neo)tomistycznej narracji.

Wśród znanych mi osób silnie zaangażowanych religijnie zauważyłam zaskakująco duży (choć pewnie nieświadomy) wpływ manicheizmu - sam autor "Wyznań" miał swego czasu romans z tą koncepcją. Najwyraźniej jest kusząca, bo i dzisiaj te poglądy wydają się aktualne dla części katolików (pomimo uznania ich za herezję).

Od strony filozoficzno-moralnej warto sięgnąć po Augustyna ze względu na teodyceę oraz koncepcję wolnej woli.

Mimo wszystko czytanie "Wyznań" było dla mnie tak męczącym i frustrującym przeżyciem, że nie jestem w stanie wystawić im wyższej oceny niż szóstka.

Jedna z najważniejszych autobiografii intelektualnych w historii świata. Obraz stopniowej degeneracji wielkiego umysłu, wpadającego coraz głębiej w myślenie życzeniowe. Napisana w dużej mierze apostrofą do Boga, historia życia Augustyna daje wiele okazji to poruszenia ważnych problemów z rozmaitych dziedzin filozofii.

Dobre dzieło biograficzno-filozoficzne. Warto się z nim zapoznać choćby, ze względu na walor teologiczno-filozoficzny. Dobra książka.

Niesamowita, prawdziwa historia człowieka. Mimo zamierzchłych czsów, w których powstawała, pod wieloma względami zaskakuje nowatorstwem. Augustyn prawie każdą kwestię odnosi do wiary i religii (niektórym to przeszkadza w odbiorze dzieła, innym nie),ale gdyby nawet nie brać tego pod uwagę, to "Wyznania" są prawdziwym arcydziełem i wnikliwym odwzorowaniem głębokiej myśli filozoficznej.

więcej Pokaż mimo to

Niesamowicie przeczytać życiorys człowieka żyjącego w późnym antyku. Jest to zarówno plus jak i minus "Wyznań". Niestety archaizmy, nieporządek chronologiczny i wplatanie w każde zdanie "miłościwego Boga" znacznie utrudniają odbiór: bardziej nudzą niż zachęcają do kontemplacji. Nie jest to jednak coś co powinno być zaskoczeniem. Augustyn, tak jak każdy, był człowiekiem swojej epoki.

więcej Pokaż mimo to

Oprócz części fenomenologicznej - tragedia.

Oprócz części fenomenologicznej - tragedia.

• Przeczytane
    1 230