Myśli nowoczesnego Polaka

- 2017-11-29
- 2013-01-01
- 9788381191913
- Myśli nowoczesnego Polaka polityka Roman Dmowski historia ebook
„Myśli nowoczesnego Polaka” jest to tekst polityczny Romana Dmowskiego.
Roman Dmowski pisze w przedmowie do swojego trzeciego wydania Myśli nowoczesnego Polaka, że celem jego książki nie było propagowanie czytelnika na rzecz pewnych dogmatów, ale pobudzenie go do myślenia o rzeczach, które dla autora mają pierwszorzędną doniosłość moralną. Cel ten lepiej osiągnięty zostanie, gdy czytelnik zobaczy, jak sam autor zastanawia się, zmienia i rozwija swe poglądy pod wpływem spostrzeżeń i doświadczeń…
Podstawę dla pierwszego wydania książkowego Myśli z 1903 stanowiła seria artykułów Dmowskiego ukazująca się w 1902 na łamach „Przeglądu Wszechpolskiego” pod pseudonimem R. Skrzycki. Wydanie to miało nakład około tysiąca egzemplarzy i ukazało się pod nazwiskiem autora. Kolejne wydanie ukazało się we Lwowie w 1904. W wyniku nieporozumienia z wydawcą w wydaniu trzecim (Lwów 1907) jako część ostatnia ukazał się artykuł Podstawy polityki polskiej z 1905, który miał w istocie stanowić jedynie komentarz do zamkniętego dzieła. Wydanie czwarte i piąte zostało wydane w Warszawie odpowiednio w 1933 i 1943 bez zmian.
W czasach PRL wydawanie Myśli... było zakazane przez cenzurę, ukazywały się one na emigracji (w Londynie) oraz w drugim obiegu. Pierwsze oficjalne wydanie powojenne, poprzedzone przedmową Jana Dobraczyńskiego, ukazało się w 1989 roku.
Obowiązkowa pozycja dla każdego polskiego nacjonalisty. Autor dokładnie opisał, czym jest „ naród” i co się na niego składa. To wydanie posiada oryginalna pisownię.