Winter

Okładka książki Winter Marissa Meyer Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Winter
Marissa Meyer Wydawnictwo: Papierowy Księżyc Cykl: Saga księżycowa (tom 4) fantasy, science fiction
Saga księżycowa (tom 4)

Książki autora

Wyróżniona opinia i

Winter

przeczytanych książek 1978 napisanych opinii 461

Koniec. Nastąpił definitywny koniec naszej baśniowej opowieści i księżniczce Cinder. Każda z postaci została świetnie skonstruowana i poprowadzona. Niby każdemu znane postacie ze starych bajek: królewna Śnieżka, Kopciuszek, Czerwony Kapturek, Roszpunka, nie zabrakło także odpowiedników ukochanych każdej z księżniczek. Świetna na nowo opowiedziana historia która spłata różne baśnie w jedną niesamowita opowieść. Pełna jest ona zwrotów akcji, androidów, tak androidów. Nie czekaj tylko sięgaj za książkę. Bardzo polecam.

więcej Pokaż mimo to

Trochę przerażał mnie fakt ile ta książka ma stron. Za mało wątków Cress i Thorna(są to moi ulubieni bohaterzy) a tak to szkoda, że nie dowiemy się jak dalej potoczy się produkcja prototypów ani jak rozwinie się sojusz pomiędzy ziemia A księżycem.

6,5, poprzednie tomy lepsze, ale i tak cała seria daje radę :).

6,5, poprzednie tomy lepsze, ale i tak cała seria daje radę :).

Na półkach: , , , ,

Fajne zakończenie całej serii.

Fajne zakończenie całej serii.

Czytając tę część, pogubiłam się na całego :P Mimo, że były tutaj postacie z poprzednich części, to dla mnie było za dużo imion i już sama nie wiedziałam, kto jest z kim, czy przeciw komu :P

Wielkie rozczarowanie. Zdecydowanie najsłabszy tom z serii. Historia przedstawiona w bardzo naiwny sposób, bohaterowie płascy, trudno ich polubić. Być może już ciężko czytać takie książki w wieku 25 lat, ale mając porównanie z innymi młodzieżówkami, ta wypada co najmniej słabo.

„Winter”, czyli ostatni tom Sagi Księżycowej, był nie tylko najdłuższy (969 stron w ebooku),ale też najbardziej obfitujący w ciekawe i niespodziewane zwroty akcji. Im bliżej było końca, tym mniej byłam pewna tego, jak to wszystko się zakończy, a w jednej chwili nawet współczułam Levanie. Tak, wiem, nie do pomyślenia.
Przez te cztery tomy zdążyłam zżyć się z bohaterami i wiem, że będą długo gościć w moim serduchu. Pokochałam Cinder i Scarlet całą duszą, dawno nie czułam takiej więzi z głównymi bohaterkami. Wilka również uwielbiam, Kai to diament, Iko jest urocza, a Thorne daje mi mocny vibe Hana Solo z „Gwiezdnych Wojen”. Jedyną postacią z tych dobrych, jakiej nie udało mi się polubić, jest Cress, która do końca wydawała mi się bezbronną dziewczynką, potrzebującą ochrony i rady na każdym kroku.
Absolutnie cudownie zostały tutaj wykorzystane motywy ze znanych baśni, za co wielki plus. Połączenie retellingów z klimatami science-fiction: 10/10. Naprawdę polecam.

Przez te cztery tomy zdążyłam zżyć się z bohaterami i...

No cóż kocham ta cała serie!!! Uwielbiam

No cóż kocham ta cała serie!!! Uwielbiam

Gdybym Sagę Księżycową przeczytała jako nastolatka, oddałabym jej serce, a tak... no jakież to było urocze. Tajemnice, intrygi, przygody, zbuntowane księżniczki i ich honorowi faceci, liberte, egalite, fraternite i to wszystko polane sosikiem z dobrego pomysłu i sprawnego pióra. Szkoda, że nie wydano u nas tomu o królowej Levanie.

Bardzo dobre zakończenie akcji tego utworu.
Trzyma bardzo mocno w napięciu.
Bardzo przyjemnie się czytało, że zapominałam o ,,normalnych godzinach".
Jeśli miałabym ocenić całą serie to czasem mocno przerysowane i przesłodzone. Jednak jestem pewna, że takie miało być czyli książka jak z bajki. Jednak czasem naprawdę nie mogłam uwierzyć.
Z drugiej strony seria daje wspaniały klimat baśniowy, od którego strasznie trudno się oderwać.
Na pewno zaprzątała moje myśli seria i będę z uwielbieniem wracać do tych książek.
Jak najbardziej polecam coś przyjemnego na przygnębiające dni.
Jak macie zamiar przeczytać to czytajcie!

Bardzo dobre zakończenie akcji tego utworu.
Trzyma bardzo mocno w napięciu.
Bardzo przyjemnie się czytało, że zapominałam o ,,normalnych godzinach".
Z drugiej strony seria daje...

• Chcę przeczytać
    1 258