Tamte dni, tamte noce
- Tamte dni, tamte noce (tom 1)
- Call Me by Your Name
- Poradnia K
- 2018-01-12
- 2017-10-03
- 2007-01-01
- Tomasz Bieroń
- Ekranizacje:
- Tamte dni, tamte noce (2018)
- homoseksualizm mężczyzna namiętność pierwsza miłość powieść obyczajowa pożądanie romans seks spotkanie Włochy
- Inne
Nastolatek Elio spędza wakacje we Włoszech, czytając i grając na pianinie. Jego ojca, uniwersyteckiego profesora, odwiedza pracujący nad doktoratem stypendysta, Amerykanin Oliver. Elio musi oddać gościowi swój własny pokój, jest więc do niego początkowo uprzedzony, uważa go za uzurpatora i aroganta. Ten stosunek z czasem ulega zmianie, pojawia się fascynacja mężczyzną, która przybiera na sile. „poważna opowieść o niewyrażalności uczuć i o naturze pożądania” - Filmweb
Na podstawie książki powstał film pod tym samym tytułem, który jest wymieniany jako poważny kandydat do Oscara w kategoriach: „Najlepszy film”, „Najlepszy scenariusz adaptowany”, a także w kategorii głównych ról męskich. Autorem scenariusza jest James Ivory, wielokrotnie nominowany do Oscara amerykański reżyser, scenarzysta i producent. Film na podstawie książki miał premierę na festiwalu w Sundance. Był wielokrotnie nominowany do prestiżowych nagród.
Oficjalne recenzje
Ostrożnie, pożądanie
Wakacyjny romans czy pierwsza miłość to tematy eksploatowane w literaturze i kinie do granic możliwości. Wydawałoby się, że pokazane i opisane zostały już w każdy możliwy sposób. Że kolejna książka o wakacyjnej miłości nie będzie w stanie nikogo niczym zaskoczyć, nawet jeśli ma w sobie wątek LGBT. A jednak „Tamtym dniom, tamtym nocom” i ich autorowi Andre Acimanowi udało się to zrobić, udało się zachwycić cały świat subtelną, a jednocześnie niesamowicie wymowną opowieścią o zakazanej miłości, która w dziesięć lat po premierze doczekała się ekranizacji i trafiła na polski rynek.
Włochy, miasteczko B. Główny bohater powieści,17-letni Elio, spędza tu co roku wakacje. Jego ojciec, profesor akademicki, tradycyjnie od lat przyjmuje w tym czasie pod ich wspólny dach młodego pracownika naukowego. Elio na ten czas musi gościowi udostępnić swój pokój, a samego gościa traktuje się w tym czasie w domu jak członka rodziny. Tym razem przyjeżdża Oliver, 24-letni Amerykanin, który w Italii ma zamiar ukończyć swoją książkę o Heraklicie. „Kolejny nudziarz” – myśli na jego widok Elio. Okaże się inaczej. Początkowa obojętność przerodzi się w zauroczenie, a ono w gorący romans. Brzmi banalnie, ale takie nie jest. I nie, nie dlatego, że mówi o gejach. Owszem, fakt, że mamy do czynienia z miłością homoseksualną dodaje tej historii pikanterii, ale jej wyjątkowość leży gdzie indziej. Pozornie leniwie ciągnąca się fabuła szybko przeradza się w prawdziwy thriller, w którym napięcie rośnie w czytelniku wprost proporcjonalnie do tego rosnącego między Elio i Oliverem. Od drugiego rozdziału książka zaczyna mocno wciągać, aż kolejne strony przewracają się same. No i ten klimat – słoneczna aura, duszne i ciężkie powietrze, atmosfera, która dokładnie oddaje to, co dzieje się między bohaterami i która wręcz sprzyja ich romansowi.
Relacja między Elio a Oliverem jest intensywna i dynamiczna: od obojętności, przez pożądanie, po tęsknotę. Buzują między nimi skrywane emocje, niewypowiedziane słowa proszą się o wykrzyczenie ich na głos, podczas gdy oni niewiele ze sobą rozmawiają, jakby nie chcieli w żaden sposób określać tego, co jest między nimi. Jednocześnie każdy gest, każda wymiana zdań i spojrzeń rodzi setki pytań i wątpliwości. U Elio są to także wątpliwości na temat samego siebie, własnej seksualności, którą dopiero próbuje zrozumieć. Perspektywa Elio, który jest narratorem książki, pozwala czytelnikowi bardzo mocno zaangażować się w tę historię i wręcz przeżywać ją wraz z nim. Znakomicie uchwycona psychologia postaci bohatera, który swoją opowieść snuje z perspektywy czasu, sprawia, że poznajemy jego motywacje, rozterki, refleksje, a to z kolei buduje wyjątkową więź między nim a nami, czytelnikami. W dodatku, mimo dosadności pewnych scen, autor opowiada tę historię z dużą subtelnością, doskonałym wyczuciem granic. Nie epatuje seksem, choć go nie unika, bo fascynacja czysto fizyczna odgrywa ogromną rolę w relacji głównych bohaterów. Finalnie – szczególnie za sprawą ostatniego, czwartego rozdziału, który pokazuje późniejsze losy bohaterów – „Tamte dni, tamte noce” budzą w czytelniku niesamowite wzruszenie, chwytają za serce i nie pozwalają o sobie zapomnieć.
Na koniec warto wspomnieć o oryginalnym tytule książki Acimana – „Call me by your name” – który znajduje swoje uzasadnienie w treści i który zdecydowanie lepiej niż ckliwe „Tamte dni, tamte noce” oddaje wyjątkowość zarówno samej książki, jak i opisanej w niej relacji. Tak czy inaczej, powieść Acimana to uniwersalna w swej wymowie historia o miłości, która jednak w przeciwieństwie do wielu romansów sięga głębiej, stawiając pytania, na które nie ma łatwych odpowiedzi. Poetycka i refleksyjna, uwodzi czytelnika i pozostawia ze złamanym sercem.
Malwina Sławińska
- 6 082
- 3 515
- 1 362
Czytałam ją w bardzo dobrym momencie w moim życiu oraz w pięknym miejscu, w niecały tydzień. Uważam, że film był o wiele lepszy pomimo że książka jest bardzo wysoką (film jest w moim top 3🥰😍). Genialny styl pisania autora idealnie przedstawia myślenie Elio. Klimat genialny, Włochy, morze i Rzym wszystka co potrzebuję do szczęścia❤️. Słyszałam też dużo niegatywnych opinii na jej temat, ale nie sądzę że powinno się nimi sugerować. Dałabym 10⭐️ gdyby nie scena z toaletą (kto wie ten wie, nie siadła mi on po prostu. Dobrze że nie dali jej do filmu😶). Scena gdy Elio rozmawia ze swoim ojcem❤️❤️❤️ kocham ryczałam strasznie, mam książkę w originalnej wersji językowej mam nadzieję że w końcu ją przeczytam (wiem że będzie większy damage🥲). Czytajcie w lato z soundtrackiem Cmbyn🙏🏻🙏🏻🙏🏻 serio warto, a i film różni się od książki bardziej niż myślałam. Boję się drugiej części, ale mam nadzieję że dorówna pierwszej❤️❤️🥰.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSummertime sadness, summertime romance, summertime heartbroken. Włoska prowincja, żar lejący się z nieba i jeszcze gorętsze namiętności głównych bohaterów. Klimat udziela się niesamowicie. Wydaje mi się, że jeszcze do niej wrócę - do "tamtych dni i tamtych nocy".
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest mocno niepokojąca, zaraz po przeczytaniu myślałam że wszystko jest ok póki nie zaczęłam jej analizować i o niej myśleć. Ilość złych zachowań wobec drugiej osoby była na prawdę niepokojąca.
Mieszane uczucia mam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoże właśnie o to chodziło, ale wtedy chciałabym mieć to na wstępie napisane jako TG.
Mieszane uczucia mam.
Najpiękniejsza książka jaką czytałam /eng/
Najpiękniejsza książka jaką czytałam /eng/
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKompletnie nie moja bajka. Ale znalazło się kilka naprawdę ładnych zdań, przede wszystkim słowa ojca głównego bohatera z końcówki powieści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to6,5⭐
6,5⭐
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zawiera w sobie wiele ważnych refleksji dotyczących nie tylko miłości, ale również po prostu życia. Jednak niestety dla mnie na tym zalety powieści się kończą... Opisy momentami długie i męczące, niektóre myśli głównego bohatera powtarzane kilka razy pod rząd słowo w słowo. Styl pisania totalnie nie w moim guście, wiele zdań było tak długich i złożonych, że niby jedno zdanie a rozpisane na (dosłownie) pół bądź nawet całą stronę. Myślę, że autor nie do końca wykorzystał możliwy potencjał historii, nie ujął jej w taki wciągający sposób w jaki możnaby to zrobić. Znajdowały się sceny, przy których ciężko było się oderwać, jednak nie dość że były one stosunkowo krótkie to stanowiły znaczną mniejszość w całości powieści.
Książka zawiera w sobie wiele ważnych refleksji dotyczących nie tylko miłości, ale również po prostu życia. Jednak niestety dla mnie na tym zalety powieści się kończą... Opisy momentami długie i męczące, niektóre myśli głównego bohatera powtarzane kilka razy pod rząd słowo w słowo. Styl pisania totalnie nie w moim guście, wiele zdań było tak długich i złożonych, że niby...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toi tak jak wtedy popatrz mi w oczy, wytrzymaj moje spojrzenie i nazwij mnie swoim imieniem.
Elio
Oliver
PLAAACZE
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toElio
Oliver
PLAAACZE
Czytałem ją po angielsku i dotarłem jakoś do połowy. Bohaterowie byli nudni, w sumie ciągle robili to samo, a (nie wiem jak po polsku) neologizmy (?) autora przyprawiały mnie o odruch wymiotny (np. apric*ck).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSceny z brzoskwinią czy morelą i kąpielówek nawet nie skomentuję bo nie wiem jak
Idealny romans na letnie wieczory. Napięcie między bohaterami czuć było w powietrzu 😊