Tamte dni, tamte noce

Okładka książki Tamte dni, tamte noce André Aciman Patronat LC
Nominacja w plebiscycie 2018
Okładka książki Tamte dni, tamte noce
André Aciman Wydawnictwo: Poradnia K Cykl: Tamte dni, tamte noce (tom 1) literatura piękna
Tamte dni, tamte noce (tom 1)
Call Me by Your Name
Wydawnictwo:
Poradnia K
2018-01-12
2017-10-03
2007-01-01
Tomasz Bieroń
Tagi:
homoseksualizm mężczyzna namiętność pierwsza miłość powieść obyczajowa pożądanie romans seks spotkanie Włochy
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Ciebie zainteresować

Oficjalne recenzje i

Ostrożnie, pożądanie

1097 48 165

Z bólem serca ale muszę przyznać, że film był w tym przypadku lepszy od książki... Książka napisana takim stylem, że jedyne co w niej jest to wielki bałagan. Zawiodłam się.

Reread książki po 3 latach pozwolił mi jeszcze bardziej pokochać tę historię. Świetne w niej jest to, że poznajemy myśli, emocje jakie towarzyszą głównemu bohaterowi. No i do tego ten klimat ciepłych Włoch po prostu sprawia, że jest to piękna i bolesna historia.

"Ból rozstania potrafi być straszny, a patrzenie jak druga strona zapomina, jeszcze go pogłębia. Chcąc jak najszybciej zapomnieć, wyrywamy z siebie mnóstwo uczuć i każdej następnej osobie mamy mniej do zaoferowania, a w wieku trzydziestu lat jesteśmy bankrutami. Ale nic nie czuć, żeby nie musieć czuć - co za marnotrawstwo!"

Mam mieszane uczucia. Książka jest bardzo dobrze napisana, w ciekawy sposób. Niestandardowy. Ale w mojej opinii przedstawia relację, która nie powinna mieć miejsca. Nie uważam, że ta historia to piękna miłość tylko w pewnym sensie tragiczna.

W pewnych fragmentach jest niekonsekwentna, a miłość przedstawiona w książce jest momentami dla mnie nierealna . Mimo to uważam że jest pięknie napisana oraz warta przeczytania.

musiałabym to przeczytać drugi raz by coś powiedzieć więcej

musiałabym to przeczytać drugi raz by coś powiedzieć więcej

Pomijając wątek homoseksualny to po prostu piękna opowieść o miłości i pożądaniu, zanurzona w klasycznej muzyczno - literackiej polewie. Ładne, chwyta za serce

Po filmie spodziewałem się czegoś dużo lepszego, a momentami miałem wrażenie, że to grafomania i językowo też nie zachwyca jak na to, że pisze ją młody chłopak, który jest bardzo oczytany i pochodzi z rodziny inteligenckiej.

Można się kimś upoić, można się chcieć ubrać w jego skórę, myśl oraz smak. Niezwykła to opowieść , lepka od słońca i namiętności.

Na półkach: , , , , ,

Nawet po rereadzie, wciąż jestem zakochana i kompletnie nie umiem sie od niej oderwać.
Nie umiem dużo o niej powiedzieć poza tym, że warto. Nie ważne czy może ci sie nie spodobać, ale nie pożałujesz.