Wilcze tropy - 4 - "Zapora"
- komiksy
- Wilcze tropy
- Instytut Pamięci Narodowej
- 2017-09-15
- 2017-09-15
- 48 min.
- żołnierze wyklęci Armia Krajowa
Zima 1945 roku. Rozformowane kilka miesięcy wcześniej oddziały leśne lubelskiej AK zbierają się na nowo. To w nich ścigani przez komunistyczny aparat bezpieczeństwa partyzanci szukają ratunku przed bezwzględnym terrorem i represjami. Jak nigdy nagląca staje się teraz potrzeba posiadania odpowiedzialnych dowódców - takich jak „Zapora” - zdolnych utrzymać dyscyplinę w konspiracyjnym wojsku, potrafiących skutecznie przeciwstawić się oprawcom z UB i NKWD.
Czy „Zaporze” uda się wyjść cało z walk ze znacznie silniejszym przeciwnikiem Dlaczego akcja z września 1946 pod Krążnicą Okrągłą to prawdziwe deja vu w walce z okupantem Jakie będą losy podkomendnych H. Dekutowskiego - „Cedura” i „Gitarki” Jaką tragiczną tajemnicę kryje historia „Morwy”
Zapraszamy do lektury czwartego zeszytu z komiksowego cyklu „Wilcze tropy”, poświęconego Żołnierzom Wyklętym, przygotowanego przez Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Warszawie
„Zapora” to czwarty zeszyt z cyklu „Wilcze Tropy”. Cykl ten poświęcony jest pamięci Żołnierzy Wyklętych i przygotowany został przez Instytut Pamięci Narodowej Oddział w Warszawie. Ktoś mógłby powiedzieć, że to tylko zwykły komiks, jakich pełno. Nie do końca. Ten niesie za sobą przesłanie historyczne i pokazuje dzieciom i młodzieży dokonania Żołnierzy Wyklętych.
W tym zeszycie autorzy: scenarzysta- Sławomir Zajączkowski oraz rysownik- Krzysztof Wyrzykowski, w przystępny i lekki sposób pokazują losy Zaporczyków, pod dowództwem Hieronima Dekutowskiego ps. „Zapora”. Na niespełna dziewiętnastu stronach komiksu autorzy prezentują jedne z ważniejszych elementów życia głównego bohatera. Dla osób, które nie są przyzwyczajone do dynamicznych przeskoków czasowych, akcja komiksu może się dziać nieco za szybko, gdyż na jednej stronie mamy rok 1943, a na następnej widnieje już rok 1945. Mimo tego całość tworzy spójną oraz wciągającą opowieść.
Dodatkowy klimat tworzą piękne - w stonowanych barwach - ilustracje. Pozwala to choć na chwilę przenieść się do tamtych czasów.
Mimo, że seria „Wilcze Tropy” to komiksy, a nie kilkusestronicowe książki historyczne, to polecam ją dla wszystkich osób, które choć trochę pragną pogłębić swoją wiedzę o Żołnierzach Wyklętych.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tym...
"Zapora" to jeden z moich ulubionych wyklętych. Bardzo duży format. Walki z Niemcami i Sowietami. Wychowanie niemieckiego szczeniaka, opanowanie rosyjskiej tankietki etc. Mógłby być bardziej rozbudowany.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiby tylko komiks, ale dobrze pokazał jak bohaterowie walczyli za Polskę i jak później ona im się za to "odwdzięczyła". Szkoda, że młodzi ludzie tak ginęli, a ich kaci nadal żyją i mają się całkiem dobrze, żyjąc z emerytur, za które my płacimy.