Szklany zamek
- 9788380319240
- Anna Zielińska
- Ekranizacje:
- Szklany zamek (2017)
- autobiografia literatura faktu klasyka rodzina hippisi dzieci kwiaty lata 60-te
Rodzice Jeannette Walls z uporem odrzucali ogólnie przyjęte normy społeczne i zasady, co stanowiło zarówno ich przekleństwo, jak i błogosławieństwo. Rex i Rose Mary Walls mieli czwórkę dzieci. Z początku żyli jak nomadowie, osiadając na krótko w miasteczkach na pustynnych obszarach południowego zachodu i koczując w górach. Rex, charyzmatyczny, błyskotliwy mężczyzna w okresach trzeźwości rozwijał wyobraźnię dzieci, uczył je fizyki i geologii, a przede wszystkim wyrabiał w nich życiową odwagę. Rose Mary pochłonięta malowaniem i pisarstwem, nie była w stanie wziąć na swoje barki odpowiedzialności za egzystencję rodziny, bo, jak mówiła o sobie, "ma nienasycony głód ekscytacji." Nie podniecało jej gotowanie obiadu, który znika w piętnaście minut, skoro można namalować obraz trwający wieki.
Gdy z czasem skończyły się pieniądze i przybladł romantyzm wędrownego życia, Wallsowie osiedli w miejscu, gdzie mieszka rodzina Rexa; w posępnym, górniczym miasteczku w Zachodniej Wirginii, skąd zdesperowany uciekł przed laty. Rex pije. Kradnie pieniądze na życie i znika na całe dnie. Rodzina funkcjonuje coraz gorzej.
- 1 376
- 1 112
Doskonale poprowadzona opowieść o trudnym dzieciństwie. Bez patosu, bez osądzania ale gorzko. Intrygująco jak można takie dzieciństwo opisać w tak spokojny i nieoceniający sposób. Rodzi to ciekawość jakie emocje i uczucia ma w sobie po latach autorka opisująca swoje życie. Czyta się jednym tchem. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem zadziwiona, że historia dzieciństwa i dorastania opisana przez autorkę nie ma śladów osądzania jej rodziców, pretensji czy użalania się nad sobą. A była to prawdziwa szkoła przetrwania...mimo że czasem miała smak przygody. Najwyraźniej, mimo dysfunkcjonalności tej rodziny, i tych wszystkich zaniedbań ze strony rodziców, jej dzieciństwo nie było traumatyczne. Były w nim pozytywne wydźwięki, przede wszystkim miłość rodziców do dzieci, wzmacnianie ich poczucia wartości, stymulacja ciekawości świata. Niektóre rzeczy, na jakie narażali rodzice swoje dzieci są dla mnie nie do przyjęcia. Wygląda na to, że takie, a nie inne przeżycia z domu rodzinnego wykształciły w nich charakter, i zdeterminowały ich, by osiągnąć coś w życiu. Przez to nie tak łatwo jednoznacznie ich potępić. Świetna i dająca mnóstwo refleksji lektura :)
Jestem zadziwiona, że historia dzieciństwa i dorastania opisana przez autorkę nie ma śladów osądzania jej rodziców, pretensji czy użalania się nad sobą. A była to prawdziwa szkoła przetrwania...mimo że czasem miała smak przygody. Najwyraźniej, mimo dysfunkcjonalności tej rodziny, i tych wszystkich zaniedbań ze strony rodziców, jej dzieciństwo nie było traumatyczne. Były w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie książka warta jest przeczytania.
,, Szklany zamek '' Jeannette Walls to opowieść o rodzinie autorki, jej nieodpowiedzialnych rodzicach , wiecznych przeprowadzkach, głodzie, zimnie, ubóstwie , którego Jeannette doświadczyła jako dziecko. Wręcz niewiarygodne, ale dzieci w tej rodzinie ( autorka , jej dwie siostry i brat) były bardziej dojrzałe i odpowiedzialne niż rodzice! Ojciec alkoholik jednocześnie inteligentny, oczytany , z dużą wiedzą w dziedzinie matematyki i fizyki, chociaż edukował dzieci, ale matka to typowa egoistka ododająca się tylko swoim przyjemnością ,całkowicie zaniedbująca dom i dzieci. Książka wzbudza emocje, trudno uwierzyć że to działo się naprawdę. Polecam.
Zdecydowanie książka warta jest przeczytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,, Szklany zamek '' Jeannette Walls to opowieść o rodzinie autorki, jej nieodpowiedzialnych rodzicach , wiecznych przeprowadzkach, głodzie, zimnie, ubóstwie , którego Jeannette doświadczyła jako dziecko. Wręcz niewiarygodne, ale dzieci w tej rodzinie ( autorka , jej dwie siostry i brat) były bardziej dojrzałe i odpowiedzialne...
Wybitna, trudna, wciągająca. Miłość przeplatana z bezradnością. Serdecznie polecam. To była bardzo dobra książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSkończyłam czytać o 3 w nocy, nie mogłam przestać. Przerażająca historia. Niewyobrażalny brak odpowiedzialności, lekkomyślność dorosłych, ale też zadziwiająca siła i wytrwałość dzieci. Książka technicznie napisana bardzo dobrze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAbsolutnie fenomenalna. Wciąga od pierwszej chwili do ostatniej. Jak wiele zależy od tego w jakiej rodzinie przyjdziemy na świat,czego doświadczymy i jakim charakterem wykazać się musimy,żeby odwrócić swój los. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria niezwykła, która mnie skłania do rozmyślań o niedojrzałości ludzkiej, o miłości i patologii, więzach rodzinnych. Ciekawa jestem ile tu prawdy a ile fikcji literackiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSmutna i emocjonalnie wyczerpująca. Historia tej rodziny udowadnia jak nesprawiedliwe potrafi być życie, a jednocześnie jest dowodem na to, że złe doświadczenia nie przesądzają o złym losie, który w pewnym momencie można wziać we własne ręce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa, ale zarazem trudna.
O bezbrzeżnej lekkości bytu, o zaniedbaniach, o głodzie.
Polecam, dobra pozycja.
A mnie pozostaje sobie zaserwować ,,Szklany zamek" na szklanym ekranie.
Ciekawa, ale zarazem trudna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO bezbrzeżnej lekkości bytu, o zaniedbaniach, o głodzie.
Polecam, dobra pozycja.
A mnie pozostaje sobie zaserwować ,,Szklany zamek" na szklanym ekranie.
wstrząsająca książka. Tym bardziej że to prawdziwa historia.
Podziwiam odwagę autorki
wstrząsająca książka. Tym bardziej że to prawdziwa historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodziwiam odwagę autorki