Cinder

Okładka książki Cinder Marissa Meyer
Okładka książki Cinder
Marissa Meyer Wydawnictwo: Papierowy Księżyc Cykl: Saga księżycowa (tom 1) fantasy, science fiction
Saga księżycowa (tom 1)
Tagi:
Saga Księżycowa Cinder

Patronaty LC

Książki autora

Jest to jeden z lepszych i bardzo wyróżniających się retellingów o Kopciuszku, jaki kiedykolwiek widziałam czy czytałam. Jako młodzieżówka osadzona w świecie sci-fi bardzo podobał mi się klimat, który dawał mi lekko vibe Cyberpunk’a (którego UWIELBIAM).

Mimo paru nierozważnych decyzji, polubiłam się z główną bohaterka i przymykałam oko, na niektóre naiwne zachowania, bo jest to w końcu młodzieżówka i nie będę się czepiać, że nie były podejmowane „dorosłe” działania. Książę Kai jest dla mnie ciągle zagadka, bo jak dla mnie trochę za mało go tu dostałam, żeby móc stwierdzić jaką jest postacią.

Na mega plus jest sama fabuła, która może nie zawsze zaskakiwała, ale bardzo wciągała. Chciałam wiedzieć co jest dalej i nie miałam momentu, gdzie coś mnie nudziło. Wątek, który mnie bardzo zaintrygował to ten o Lunarach. Mam nadzieje, że w kolejnych częściach będzie o nich więcej jak i o samej królowie.

Takim moim minusikiem był wątek romantyczny, który był poboczny, ale jakoś do mnie nie przemówił. Po takim krótkim czasie ciężko było mi uwierzyć w to uczucie.

Jednak uważam, że „Cinder” to świetna młodzieżówka, którą mega polecam mimo paru uwag.

więcej Pokaż mimo to

"Cinder" stanowi bardzo udany reeteling Kopciuszka w wersji science fiction. Fabuła kręci się wokół tytułowej Cinder Linh - bohaterki, która mieszkała w futurystycznym Nowym Pekinie. Szalała tam epidemia lituorzy (nie wiem jak to się pisze 😣),choroby objawiającej się niebieskimi plamami na ciele. Życie bohaterki zmienia się, gdy jej siostra zaraża się ta chorobą. W co się wplącze, to przeczytacie w tej powieści. Jeśli lubicie reetelingi oraz science fiction na pewno spodoba wam się ta powieść Marissy Meyer.

więcej Pokaż mimo to

Książka jest napisana z pomysłem, jednak to literatura młodzieżowa, dialogi wydają się dość naiwne, ale może to urok młodości :) Ta książkę przeczytałam zdecydowanie za późno

Kurcze bardzo dobrze napisana książka

Kurcze bardzo dobrze napisana książka

Miałam z tą książką już do czynienia wcześniej. Kilka lat temu. Jednak nic z niej nie pamiętałam i zagłębianie się teraz w tę historię było jak coś nowego.

Poznawałam Cinder, która mnie nie zachwyciła. Była dla mnie taką bladą postacią, bez wyrazu, ale nie była zła. Po prostu była. Był też Kaito. Polubiłam go i jego podejście do innych. Jednak największą gwiazdą w tej historii był dla mnie doktor Erland. Była to postać, która zaskoczyła mnie i to nie raz.

A co do zakończenia, to częściowo była jedna kwestia przewidywalna. Ale jacie, na pewno sięgnę po kolejną część, bo się wkręciłam.

więcej Pokaż mimo to

Wciągający retelling Kopciuszka z czasów przyszłości. Jest macocha i przyrodnie siostry, jest bal, a to wszystko opatrzone porządną warstwą smaru, kurzu i elektroniki, zwłaszcza jak się jest cyborgiem tak jak główna bohaterka. Niesamowicie ciekawa forma rozwinięcia tej baśni, więc z przyjemnością sięgnę po kolejne tomy.

Fabuła oczywiście była przewidywalna i nieco infantylna, ale nie przeszkadza to zupełnie w odbiorze książki, bo to po prostu świetna rozrywka na letni leniwy wieczór. Cinder to dobrze opracowana bohaterka, wyróżniająca się swoim talentem i samodzielnością, ale jednocześnie niepozbawiona marzeń charakterystycznych dla młodej dziewczyny. Pojawia się oczywiście książę, ale poza roztaczaniem uroku wśród młodych dam, umie założyć bluzę z kapturem i wybrać się na samotny spacer po mieście. Również opis świata i jego wymyślenie zasługuje na uwagę. Świat Ziemi, Księżycowych, cyborgów i samej epidemii choroby, opracowano dość dokładnie, z dbałością o szczegóły. Nie jest to oczywiście szczegółowość poziomu książek fantastycznych, ale przy takiej fabule zupełnie mi to nie przeszkadzało i bawiłam się wybornie.

Fabuła oczywiście była przewidywalna i nieco...

więcej Pokaż mimo to

Podchodziłam do tej książki sceptycznie. Miała dużo bardzo dobrych opinii. Zastanawiałam się czy spodoba mi się nowa wersja nowa wersja kopciuszka. I co ? Jestem zachwycona. Przeczytałam pierwszą część w jeden dzień co mi się nie zdarza. Główna bohaterka jest tylko w części człowiekiem... Zainteresowani ? Bardzo polecam :)

Bardzo fajna książka. Lubię historie inspirowane baśniami. Ta właśnie do takich należy. Historia dziewczyny cyborga, która wiedzie ciężkie życie, mieszka z macochą i dwoma przyrodnimi siostrami. Cinder, można powiedzieć, że jest adoptowana. Jej przeszłość jeść niejasna i okryta tajemnicą. W Nowym Pekinie mieszkają zarówno ludzie jak i androidy, niestety panuje w mieście śmiertelna zaraza. W pałacu najlepsi badacze próbują odnaleźć lekarstwo na dziwną chorobę. Niestety nie tylko choroba jest problemem mieszkańców Ziemi. Istoty mieszkające na księżycu, tzw. księżycowi również czekają tylko na dogodny moment, by przejąć władzę nad Ziemią. W pewnym momencie życie Cinder bardzo się zmienia i wiele od niej zależy.

Fajna historia. Mamy tu trochę nawiązań do "Kopciuszka" - Cinder mieszkająca z macochą i przyrodnimi siostrami, bal w pałacu... Dużo takich smaczków. Dodatkowo świetny pomysł na historię. Mamy tu wspaniały klimat, do tego cyborgi i androidy. Jest też trochę magii. Taki mix wszystkiego. Oczywiście jest także zauroczenie i wątek miłosny księcia i Cinder (chociaż było moim zdaniem mało tu chemii, ten wątek czułam najmniej). Ogólnie bardzo mi się podobało. Świetnie się bawiłam. Byłam zaangażowana. Sięgam od razu po kontynuację tej historii 😊

piekna wariacja na temat kopciuszka :D

piekna wariacja na temat kopciuszka :D

bardzo dobra książka, jest to początek serii więc jest na początku troszkę nudne, ale nie wolno się zniechęcić, potem gdy się rozkręci nie będzie można się odciągnąć od tych książek!

• Przeczytane
    4 576