Cztery płatki śniegu

- literatura obyczajowa, romans
- Cztery płatki śniegu (tom 1)
- Czwarta Strona
- 2017-11-01
- 2017-11-01
- literatura polska Boże Narodzenie święta magia cuda
- 1 735
Bardzo lubię książki pani Joanny Szarańskiej , a te świąteczne w szczególności.
Pokochałam mieszkańców bloku nr 5 przy ulicy Weissa w Kalwarii Zebrzydowskiej. Pokochałam panią Michalską, która jest dobrym duchem dla zabieganych i przeżywających życiowe zawirowania sąsiadów.
Autorka perfekcyjnie zadbała o świąteczną atmosferę i otuliła zapachem pierników, pomarańczy i zielonej jodełki, a lepienie pierogów i uszek do barszczu rozświetliła girlandami lampek choinkowych.
W przedświątecznym zabieganiu łatwo zapomnieć o tym, co jest naprawdę ważne, ale od czego jest niezastąpiona dozorczyni?
Ta staruszka o złotym sercu i ... ciętym języku jest doskonałym i mądrym obserwatorem. Potrafi doradzić, ale i powiedzieć czasami niewygodną prawdę prosto w oczy. Bo "sałatki i ciasta nie są najważniejsze. Święta to nie potrawy postawione na stole, to ludzie, którzy gromadzą się wokół niego".
Kolejne tomy serii "Anioł na śniegu" i "Choinka cała w śniegu" są równie wzruszające i pełne świątecznej magii. Nawiązanie przyjaźni, sąsiedzka pomoc, serdeczność wobec siebie i dostrzeganie problemów innych budzą ciepłe uczucia w sercu, a duża dawka humoru powoduje uśmiech na twarzy czytelnika. A wierzcie mi, zabawnych scen tu nie brakuje!
To jedne z najpiękniejszych powieści świąteczno-zimowych jakie czytałam, podkreślające bliskość rodziny i wyjątkową więź jaka tworzy się między ludźmi w wigilijny wieczór. Są jak plasterek, który koi samotne serca i napełnia szczęściem też serca pełne radości i miłości w ten świąteczny czas. "Bo Święta mogą być wyjątkowe, nawet gdy z nieba spadną cztery płatki śniegu na krzyż". Liczą się ludzie, wzajemne relacje, spotkania i rozmowy. Drugi człowiek...
Bardzo lubię książki pani Joanny Szarańskiej , a te świąteczne w szczególności.
więcej Pokaż mimo toW październiku przeczytałam ciepłą i klimatyczną serię, którą rozpoczyna powieść "Cztery płatki śniegu" i jestem zauroczona.
Świąteczna opowieść w polskich realiach, a właściwie w wyidealizowanych polskich realiach. Dlatego taka słodka chociaż bardzo powierzchowna. Do humoru Chmielewskiej raczej daleko. Można przeczytać, ale czy trzeba? Nie jestem pewna.
Pokaż mimo toCiepła opowieść około świąteczna, napisana prostym, nie wydumanym, językiem, na chłodny wieczór idealna.
Pokaż mimo toOgólnie uwielbiam zimowe książki i ta też należy do przyjemnych. Fajna i ciekawa powieść. Kocy, herbatka i można czytać. Polecam
Pokaż mimo toaudio - świetna Magda Karel
Książka lekka, wzruszająca, zabawna i pełna humoru.
Na poprawę nastroju
audio - świetna Magda Karel
Pokaż mimo toKsiążka lekka, wzruszająca, zabawna i pełna humoru.
Na poprawę nastroju
Ciepła, mądra i pełna optymizmu. Zawsze można się dogadać, jeśli obie osoby otworzą się na dialog.
No i to poczucie humoru :-)
Pokaż mimo toNo i to poczucie humoru :-)
Książka opowiada o smiesznych perypetiach mieszkańców jednego bloku którzy przygotowują się do Bożego Narodzenia , polecam wszystkie 3 tomy z tej serii
Pokaż mimo toFajna książka ,ale przeczytałam ja po świętach i już nie było tego klimatu. Ma krótkie rozdziały, dzięki temu czyta się ją przyjemnie. Za dużo boheterów, dopiero w połowie książki ogarnęłam historię każdego z nich. Autorka chciała zapewnić czytelnikom dawkę humoru ale żarty chyba nie do końca się udały. Mi zabrakło emocji...
Pokaż mimo toOch... Ani mnie ta książka nie wciągnęła ani nie rozbawiła. Serca nie ogrzała, chociaż akurat na to potencjał ma. Zdecydowanie dla niezbyt wymagającego czytelnika. Nie dla kogos szukającego wrażeń.
Pokaż mimo toPrzeczytaliście świąteczną książkę w tym magicznym czasie? Pochwalcie się tytułem w komentarzu i dajcie znać czy Wam się podobała.
Gwiazdka za pasem, w powietrzu pachnie makowcem, goździkami i zieloną choinką. Mieszkańcy małego miasteczka myślą już o przygotowaniach świątecznych, ale na drodze lepienia uszek i łańcuchów choinkowych staną im rodzinne perypetie. Zabiegani zapomną, co naprawdę liczy się w świętach. Na szczęście ktoś im o tym przypomni... Ten wyjątkowy czas skrzyżuje ze sobą drogi małżeństwa posądzającego się wzajemnie o zdrady, młodej mamy zmęczonej dobrymi radami teściowej, sknery, którego żona marzy o dziecku, kobiety samotnie wychowującej córeczkę i pewnego przystojnego mężczyzny. Wśród codziennych problemów trudno się zatrzymać i po prostu cieszyć wspólnymi chwilami, ale w miasteczku mieszka ktoś, kto pomoże im na nowo odkryć magię świąt.
Na tylnej stronie książki możemy przeczytać "Ciepła, przepełniona humorem i wzruszeniem opowieść o tym, co jest naprawdę ważne". No i wiecie co, nie była ona dla mnie ani ciepła, ani przepełniona humorem (no może scena z domniemanym trupem). Wzruszenie pojawiło się dopiero pod koniec powieści. Zwracam się do osób, które powieść mają już za sobą. Czy nie wydawała Wam się ona stereotypowa? Mężczyźni byli tymi, którzy pracują, a kobiety były typowymi kurami domowymi. No może oprócz Marzeny. Panowie nie pomagali przy przygotowaniach, chowając się za gazetami. Nic ich nie interesowało. Strasznie kuło mnie to podczas czytania. Samo zachowanie męża Moniki, który nie interweniował przy sprzeczkach jej z teściową. "Cztery płatki śniegu" to opowieść o tym, jak ważna jest rozmowa i komunikacja. Gdyby Kajetan poinformował żonę o pakunku, nie byłoby całej afery. Mamy tutaj także przemoc ekonomiczną i psychiczną w jeden z rodzin. Według mnie w większości jest to historia kobiet, które zapomniały o swojej wartości o tym, jak wspaniałymi kobietami, matkami czy żonami są. Historia zwraca uwagę, by interesować się innymi, gdyż mogą oni czuć się samotni. Otwiera oczy na potrzeby drugiego człowieka.
więcej Pokaż mimo toJa ostatnie kilka dni spędziłam z powieścią Jaonny Szarańskiej "Cztery płatki śniegu". Czytaliście? Zostawiam Wam opis od wydawcy.⬇️