Gra w klasy

- Muza
- 2008-01-01
- 2008-01-01
- Zofia Chądzyńska
- literatura iberoamerykańska mozaikowa kompozycja egzystencjalizm
"Gra w klasy" to książka szczególna: można ją czytać w nieskończoność, odkrywając coraz to inne konteksty, układając za każdym razem nowe warianty zakończenia poszczególnych wątków, zmieniając kolejność rozdziałów i stron. Ta książka przypomina zabawę w klocki, kiedy z małych sześcianów powstaje pałac albo most - możliwości są nieograniczone, zwłaszcza gdy klocki dostaną się w ręce dziecka, które ożwi je swoją wyobraźnią. "Gra w klasy", najsłynniejsza pozycja w dorobku Julio Cortazara, to "zabawka dla dzieci starszych" - autor daje klocki, a sam staje z boku i patrzy, co czytelnik z nich ułoży, zmuszając go tym samym do współdziałania. Powieść ukazała się w Polsce w roku 1968, stając się niemal z miejsca - i na długie lata - biblią ówczesnej młodzieży. Czy dzisiejszy czytelnik będzie jeszcze umiał mówić po "gliglińsku"? Czy wzruszy się do łez, czytając list Magi do Rocamadoura? Żeby się przekonać, trzeba sięgnąć po tę książkę.
- 9 363
- 6 153
- 2 001
Przeintelektualizowany strumień świadomości autora, pozycja, która zawiodła mnie na całej linii. Trójkę daję chyba tylko za ciekawą koncepcję z "mieszaniem" rozdziałów - szkoda tylko, że zupełnie nic z nich nie wynika.
Gdyby to był chociaż oniryczny obraz bohemy, lub intrygujący opis marazmu ludzi niepasujących do świata w którym przyszło im żyć...Niestety, męczy się przede wszystkim Czytelnik.
więcej Pokaż mimo toGdyby to był chociaż oniryczny obraz bohemy, lub intrygujący opis marazmu ludzi niepasujących do świata w którym przyszło im żyć...Niestety, męczy się przede...
W sam raz dla egzaltowanych licealistów.
W sam raz dla egzaltowanych licealistów.
Pokaż mimo toTa książka jest oszukaństwem, bo zapowiada przygodę czytelniczą, a jest jałowa. Moim zdaniem szkoda na nią czasu, ale jeśli ktoś bardzo chce, może przeczytać początek i będzie wiedział, czy to to. Dalej będzie tak samo, w jakiejkolwiek by kolejności czytał.
Czytana dawno, więc nie pamiętam, co mnie najbardziej irytowało, czy to były mądrości, czy wątki antykobiece. Nie pamiętam, ale cała byłam na nie. Już nie sprawdzę, bo więcej po nią nie sięgnę.
więcej Pokaż mimo toCzytana dawno, więc nie pamiętam, co mnie najbardziej irytowało, czy to były mądrości, czy wątki antykobiece. Nie...
Przeczytałem jak bozia przykazał, lecz w wersji bez ekstra rozdziałów i byłem zachwycony. Niestety zabrakło mi już energii na rozszerzone podejście, ale wciąż ciepło wspominam chwile z Grą w Klasy. Jeden z tych idoli z dzieciństwa, którzy nie zawodzą (książka, nie Cortazar, nie mam złudzeń XD)
Pokaż mimo toMetafizyczna podróż przez umysły upojone alkoholem i sztuką. A także miłością. I filozofią. I tęsknotą. I wariactwem. I całym znojem egzystencji. Proza Cortazara pulsuje, płynie wraz ze snami bohaterów i ich skomplikowaną rzeczywistością wewnętrzną. Dla tych, którzy oczekują wartkiej akcji - zdecydowanie odradzam. Jeżeli jednak masz w sobie tęsknotę za ciekawą prozą, za życiem, za samym jego jądrem i esencją, trochę jego romantyzowaniem, a trochę też bohemą, to w tej książce znajdziesz to wszystko.
Metafizyczna podróż przez umysły upojone alkoholem i sztuką. A także miłością. I filozofią. I tęsknotą. I wariactwem. I całym znojem egzystencji. Proza Cortazara pulsuje, płynie wraz ze snami bohaterów i ich skomplikowaną rzeczywistością wewnętrzną. Dla tych, którzy oczekują wartkiej akcji - zdecydowanie odradzam. Jeżeli jednak masz w sobie tęsknotę za ciekawą prozą, za...
więcej Pokaż mimo toZmęczyła mnie ta książka. Czasami niewiele z niej rozumiałem. Nie jest to literatrura, którą lubię. Niemniej jednak jest w niej kilka ciekawych scen zapadających w pamięć (Oliveira i jego stopniowe upodlanie się, będące jednocześnie sprzeciwem wobec panującemu konwenansowi).
Pokaż mimo toSprawiająca nieskładnie napisanej, bez głównego wątku i chronologii powieść, przy lekturze której większość czytelników zanudzi się na śmierć, a garstka wybrańców uzna za arcydzieło.
Ja powstrzymam się od oceny, bo mam dość mieszane odczucia po "Grze w klasy", co oczywiście nie znaczy że jednoznacznie deprecjonuje wartości literackie tu zawarte. Bezsprzecznie powieść ma swoje smaczki, znajdzie się tu też fenomenalne fragmenty i trafne bon - moty, jednakże z perspektywy całości (prawie 700 stron) można by się spodziewać więcej spoistość i głębi intelektualnej.
Z drugiej strony jeśli ktoś lubi takie niejednoznaczności, urywane fragmenty, niedopowiedzenia to najpewniej uzna powieść Cortazara za arcydzieło, jednakże ja preferuje bardziej klasyczną formę powieści. Sam fakt, że coś jest niejednoznaczne i eksperymentalnie napisane nie wystarczy, abym uznał to za wybitne dzieło.
więcej Pokaż mimo toJa powstrzymam się od oceny, bo mam dość mieszane odczucia po "Grze w klasy", co oczywiście nie znaczy że jednoznacznie deprecjonuje wartości literackie tu zawarte. Bezsprzecznie powieść ma...
Przeczytałam tylko pierwszą część.
Przeczytałam tylko pierwszą część.
Pokaż mimo toWyjątkowy eksperyment literacki, swoista zabawa z czytelnikiem, prawdziwy przysmaczek dla czytaczy.
Zdecydowany plus za oryginalność i zachętę do przemyśleń, jednak ku mojemu rozczarowaniu bywały i momenty szczególnie męczące, nieznośnie przefilozofane, które w istocie nie miały większej wartości niż wykazanie się autora swą 'erudycją', lecz to jednocześnie miało swój urok i swoisty sens - oddawały bowiem istotę sposobu bycia głównego bohatera, a w pewnej mierze i wszystkich istotnych bohaterów.
W każdym razie - pozycja niewątpliwie ciekawa i warta bliższego poznania.
więcej Pokaż mimo toZdecydowany plus za oryginalność i zachętę do przemyśleń, jednak ku mojemu rozczarowaniu bywały i momenty szczególnie męczące, nieznośnie przefilozofane, które w istocie nie miały większej wartości niż wykazanie się autora swą 'erudycją', lecz to jednocześnie miało swój...
to jedna z tych książek, które na dobre mnie ukształtowały. niektóre cytaty towarzyszą mi przez całe życie i wciąż są dla mnie ważne.
urzeka formą i swoją nieskończonością - można w zasadzie dowolnie skakać po rozdziałach, układając za każdym razem inną opowieść. to uczta intelektualna i filozoficzna, prowokująca do zadawania pytań o sens, bliskość, samotność, miłość i swoje miejsce na ziemi.
dodatkowo - "Grę w klasy" można czytać dla czystej przyjemności delektowania się słowami - tłumaczenie jest przepiękne.
więcej Pokaż mimo tourzeka formą i swoją nieskończonością - można w zasadzie dowolnie skakać po rozdziałach, układając za każdym razem inną opowieść. to uczta intelektualna i filozoficzna, prowokująca do zadawania pytań o sens, bliskość, samotność, miłość i...