Ignaś Ziółko gotuje. Przygoda w młynie
Ignaś Ziółko to chłopiec, który mieszka w Starym Knedelkowie, przy ulicy Krótkiej 1. Potrafi zrobić wstążkę z cukinii i sprawić, że marchewki stają się miękkie jak morele. Nie potrafi ugotować jajka na miękko, ale umie naśladować trzęsącą się galaretkę. Chętnie podpowiada rówieśnikom, co jeść by być zdrowym jak ryba, i czego nie chrupać, by rzadko odwiedzać stomatologa. Nie płacze, gdy kroi cebulę, ale szlocha, gdy kończą się malinowe żniwa.
Ignaś i jego pies Kminek otwierają Bardzo Smaczną Księgę i przenoszą się do młyna. Spotykają tam młynarzową Balbinę, młynarza Teofila i psotne myszy. Przyjaciele dowiadują się, z czego robi się mąki i która jest najlepsza do pierogów. Po południu wspólnie przygotowują przepyszne potrawy, nie zapominając wszakże o osobach uczulonych na gluten.
Seria „Ignaś Ziółko gotuje” powstała z myślą o małych kuchareczkach i kuchcikach. To pomoc w układaniu jadłospisów dla niejadków i łakomczuchów, przygotowanie do wspólnego rodzinnego gotowania i rozmów o zdrowym odżywianiu. Każda książeczka zawiera opowiastkę o przygodach Ignasia i Kminka, kulinarne porady i ciekawostki oraz przepisy uwzględniające potrzeby dzieci uczulonych na gluten.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Opinie [2]
To pierwsze zetknięcie z Ignasiem Ziółko, ale wielce przyjemne:)
więcejTa książka ma kilka warstw, dzieje się na dwóch płaszczyznach, zawiera też opisy zbóż, ciekawostek ich dotyczących i wiele interesujących przepisów.
Dzieci chciały sprawdzać przepisy, a najpierw z zainteresowaniem wysłuchały opowieści o szalonej wyprawie do młyna. Książka zawiera piękne i zabawne ilustracje,...
„Ignaś Ziółko gotuje. Przygoda w młynie” to całkiem niezłe książkowe ziółko. Warto się nim zainteresować. Dzieciom na pewno spodoba się połączenie opowieści oprószonej mąką z kulinarnymi poradami, ciekawostkami i przepisami. To publikacja, dzięki której dzieci mogą przygotowywać rozmaite potrawy samodzielnie lub rodzinnie. Wspólne gotowanie może być fantastyczną przygodą,...