The Radical Eye. Modernist photography from the Sir Elton John Collection.

- sztuka
- Tate Publishing
- 2016-01-01
- 2016-01-01
- angielski
Sir Elton John’s truly remarkable collection of international modernist photography stems from personal passion: since 1991, he has amassed more than two thousand photographs, which include key figures from Europe and America alongside many of the foremost photographers from Japan, Eastern Europe and Latin America.
Dodaj cytat z książki The Radical Eye. Modernist photography from the Sir Elton John Collection.
Dodaj cytat
Elton John leczyl sie z alkoholizmu. Konczac terapie odwykowa w 1990 roku wyjechal do przyjaciol do Francji. Mieszkajacy w chateau in Cahors znajomi organizowali wystawy i festiwale fotografii. Piosenkarz nigdy wczesniej nie interesowal sie tym medium. Tam spotkal jednak wlasciciela galerii, ktory pokazal mu czarno-biale prace Ritts'a, Horsta i Irvinga Penn'a.
John zachwycil sie nimi i odkryl dla siebie pasje -jak wspomina - nowego, trzezwego zycia. Jako pierwsze do zbioru kupil zdjecia Elliota Erwitta i Harry Callahana.
Prawdziwym kolekcjonerem poczul sie gdy zdobyl 'Glass Tears' Man Ray'a.
Ta ksiazka to znakomity katalog do wystawy prawdziwych skarbow .
Zawiera pokazywane tam prace reprezentatow awangardy, modernizmu, bauhausu, abstrakcji czy surrealizmu. Nie zabraklo tu Steichena, Dorothei Lang, Stranda, Cartier-Bressona, Walkera Evansa, Tiny Modotti, Kertesza i wielu innych. Podbudowe stanowia ciekawy wywiad i bardzo przystepne eseje.
Zdecydowanie godne polecenia.
więcej Pokaż mimo toJohn...