- Księgarnia Akademicka
- Azja Orient Chiny Zjednoczenie Chin Makau Tajwan Hongkong Historia Chin Chiny w XX wieku Chiny w XXI wieku
- Societas (tom 92)
- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2016-01-01
Rafał Kwieciński jest doktorem w zakresie nauk o polityce, absolwentem Instytutu Nauk Politycznych i Stosunków Międzynarodowych UJ oraz pracownikiem Instytutu Bliskiego i Dalekiego Wschodu WSMiP UJ. Jego zainteresowania badawcze obejmują stosunki międzynarodowe w Azji, ze szczególnym uwzględnieniem chińskiej polityki zagranicznej i potęgi Chin we współczesnym systemie międzynarodowym.
Hongkong, Makau i Tajwan w odmienny sposób znalazły się na obrzeżach Wielkich Chin. Jednak powrót tych trzech zupełnie różnych jednostek politycznych ma dla ChRL równie ważne znaczenie. Można uznać, że stanowi on część szerszego projektu odbudowy potęgi i prestiżu Chin. Nie byłaby możliwa pełna realizacja tych celów bez przekreślenia skutków trwającego 100 lat okresu dominacji obcych mocarstw, które były odpowiedzialne za słabość państwa i upokorzenia, jakie przeżyli Chińczycy. Pozostawanie poza ChRL Hongkongu i Makau było tego wyraźnym symbolem; dzisiaj takie znaczenie można przypisać faktycznej niezależności Tajwanu. Terytorium państwa miało bowiem dla rządzących Chinami zawsze wyjątkowe znaczenie.
Ze wstępu.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wypożycz z biblioteki
Dodaj cytat z książki Zjednoczenie Chin? Proces reintegracji Wielkich Chin na przełomie XX i XXI wieku
Dodaj cytat
Opinie [0]