Jestem śmiercią

Okładka książki Jestem śmiercią Chris Carter
Okładka książki Jestem śmiercią
Chris Carter Wydawnictwo: Sonia Draga Cykl: Robert Hunter (tom 7) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
2017-07-19
2017-07-19
Mikołaj Kluza
Tagi:
Mikołaj Kluza śmierć morderstwo tortury kobieta zbrodnia policja

Patronaty LC

Książki autora

Chyba jedna z najmocniejszych książek w serii, a przeczytałam już ich kilka. Jak zwykle trzyma w napięciu do samego końca a nawet i dłużej

Makabryczne sceny zbrodni, dużo krwi i przemocy.Autor doskonale nakreślił sylwetkę psychopatycznego mordercy i jego naśladowcy .Książka trzyma w napięciu i zaskakuje zwrotami akcji.Bardzo dobre zakończenie .

Co tu dużo mówić, mój ulubiony autor kryminałów znowu dał radę! Chapeau bas! 😊
Już nie mogę doczekać się kolejnej części.

Co tu dużo mówić, mój ulubiony autor kryminałów znowu dał radę! Chapeau bas! 😊
Już nie mogę doczekać się kolejnej części.

Póki co, najsłabsza z serii, ale czyta się przyjemnie i zakończenie bardzo dobre.

Jak dotąd jest to najgorsza książka Chrisa. Co prawda już miałem pisać, że książka jest wyjątkowo nieudana, kiedy zakończenie mnie pozytywnie powaliło. Niestety jedak samo zakończenie, nie uratowało książki. No i ten nieszczęsny Garcia... Jego postać jest zupełnie nic nie wnoszącą zapcha-dziurą od samego począku serii. Z każdą kolejną częścią mam nadzjeję, że coś z jego osobą się ruszy, ale bez przerwy kończy się na rozczarowaniu.

Chris Carter to mój ulubiony pisarz, niemniej ta książka mu nie wyszła.

więcej Pokaż mimo to

O poprzednich częściach z cyklu z detektywem Robertem Hunterem powiedziałem już wiele pozytywów, więc już myślę, że muszę się już powtarzać. Mogę powiedzieć tylko, że znów było genialnie, wciągająco, mroczno i jak zawsze głównie dla osób o mocnych nerwach.
Do uzyskania większej ilości informacji na temat oceny tej powieści odsyłam do mojego bloga, gdzie znajduje się recenzja na jej temat. Linki poniżej.

więcej Pokaż mimo to

Robert Hunter nie może sobie pozwolić na chwilę oddechu. Po rozwiązaniu jednej z trudniejszej spraw wraca do Los Angeles by zająć się sprawą kolejnego morderstwa. Ginie dwudziestoletnia kobieta, którą znajdują martwą kilka dni później w pobliżu lotniska. Sekcja ujawniła, że była torturowana, a w jej gardło wepchnięto osobliwą wiadomość. Niestety następnego dnia ginie kolejna osoba. Czy detektyw odnajdzie mordercę?

Biorąc się za czytanie byłam świadoma, że ta historia to będzie jazda bez trzymanki. Autor genialnie buduje napięcie. Rozdziały są krótkie co sprawia, że przewracamy strony w zastraszającym tempie i czytamy tę książkę na wdechu. Tutaj nie spodziewałam się, że również dzieci będą wplecione w fabułę. Przez chwilę myślałam, że nie skończę tej historii. Nie dam rady jej doczytać. Jednak powtarzanie sobie, że to tylko fikcja literacka pomogło mi na tyle, że dotarłam do finału. I nie żałuję, bo był bardzo zaskakujący. Zdecydowanie to jedna z jego mocniejszych książek. Ale tak już jest z powieściami Cartera, są uzależniające i zdecydowanie chce się więcej!

więcej Pokaż mimo to

Jak dla mnie, chyba najsłabsza część ze wszystkich.
Mamy tutaj powrót do startych nawyków, czyli głupkowatych pytań Garcii. Naprawdę nie rozumiem, dlaczego tak mało inteligentna i bystra osoba pracuje na tym stanowisku. Przecież on kompletnie nic nie wnosi do dosłownie żadnej sprawy. Tym razem to ja odpowiadałam na jego pytania jeszcze przed Hunterem. Naprawdę nie trzeba być geniuszem, żeby się domyślić, w jaki sposób krew może się zebrać w mózgu.
Bardzo szybko domyśliłam się też, że mordercą jest Glizda, właściwie wiedziałam o tym od pierwszego rozdziału, w którym się pojawił.

Pojawiają się błędy logiczne. Jak na przykład ten, w opisie kilkuletniej dziewczynki, która trafiła do szpitala, bo pewien osiemnastolatek chciał sprawdzić jak szybko jest w stanie jechać rowerem i ją potrącił, jednak sprawcy nigdy nie złapano. Skoro go nie złapano, to skąd wiadomo, że był to osiemnastolatek, i że chciał sprawdzić swoją szybkość na rowerze? Bardzo nie lubię takich nielogiczności.
Kolejny błąd to używanie zamiennie nazw "psychopata" i "socjopata", choć nie są to synonimy, oznaczają dwa zupełnie różne typy osobowości i Hunter, jak i autor, powinni o tym wiedzieć, tym bardziej, że obaj skończyli psychologię.
Książkę jak zwykle czytało się bardzo szybko, napięcie rosło z każdym rozdziałem, ale przez te wszystkie błędy nie jestem w stanie dać wyższej oceny.

Jak dla mnie, chyba najsłabsza część ze wszystkich.

Znów mistrz pióra zabrał mnie w świat przemocy.
Trochę zakończenie pokręcone,trzeba ułożyć sobie w głowie co i dlaczego.
Ale i tak warto pe,rczytac,godna polecenia.

Znów mistrz pióra zabrał mnie w świat przemocy.
Trochę zakończenie pokręcone,trzeba ułożyć sobie w głowie co i dlaczego.
Ale i tak warto pe,rczytac,godna polecenia.

Jak zwykle w książkach Pana Cartera tutaj też
nie zabrakło makabrycznych scen, brutalnych zbrodni i psychopatycznych morderców. Zdecydowanie moja ulubiona seria kryminalna. Zaczynam jednak zauważać drobny minus, który trochę mi przeszkadza, mianowicie w każdej książce mamy powtarzane te same szczegóły z życia zarówno Huntera jak i Garcii. Rozumiem, że to dla osób, które czytają poszczególne części niezależnie od siebie, ale dla czytelników takich jak ja, którzy są na bieżąco z całym cyklem, niektóre informacje zaczynają się robić bardzo powtarzalne.

Jak zwykle w książkach Pana Cartera tutaj też

• Przeczytane