Anestezja

2013-09-30
9788360891919

Patronaty LC

Książki autora

Właściwie od początku książki znany jest temat, jednak czyta (słucha) się super. Wartka akcja, fajni bohaterowie, świetne teksty. Bardzo przyjemna lektura. Na pewno sięgnę po inne książki autora.
W USA znikają ludzie. Nick Russell policjant z Waszyngtonu dostaje za zadanie zająć sie sprawą tajemniczych zniknięć. Jednocześnie narzeczona Nicka - Kate Frost, dziennikarka, dostaje tajemnicza listę. Zaczynają umierać ludzie, sytuacja robi się poważna. Jest coraz więcej podejrzanych... I co z tym wszystkim ma wspólnego ekskluzywna klinika, w której leczą się bogaci ludzie? Polecam.

Na półkach: , , , , , ,

Kolejna książka Thomasa Arnolda, którą miałam okazję przesłuchać i zdecydowanie można zauważyć że jest to jego powieść debiutancka. Już na samym początku pojawia się dużo nazwisk, miejsc i zdarzeń, które na pierwszy rzut oka nie mają że sobą nic wspólnego jednak sam autor nas przyzwyczaił do tego że w jego powieściach zawsze znajdzie się wspólny mianownik. W jego cyklu o detektywach z wydziały zabójstw w Cleveland to samo zagranie dało niesamowity efekt WOW na koniec jednak w przypadku ,,Anestezji" jest tu zdecydowanie za dużo chaosu, widać że wszystko i wszyscy na siłę są ze sobą łączeni, natomiast same akcję, które się w książce dzieją, bardziej przypominają sceny z filmów akcji gdzie wszystko płonie i wybucha a pościgi zdarzają się średnio raz na minutę. Thomas Arnold zrobił duży progres w czasie między wydaniem swojego debiutu a swoimi najnowszymi powieściami.

więcej Pokaż mimo to

Książki Thomasa Arnolda czyta się jednym tchem. To pewniaki.

Książki Thomasa Arnolda czyta się jednym tchem. To pewniaki.

Bardzo fajnie napisany kryminał. Nie ma nudy, cały czas się coś dzieje, nie ma zbędnych opisów i głupich dialogów. Polecam. Kolejna książka tego autora, która nie zawodzi.

Debiut autora w iście amerykańskim stylu, jak to wypadło ?
Chyba wszyscy kojarzą to nazwisko, czy raczej powinnam powiedzieć kojarzą polskiego autora, który kryje się pod tym pseudonimem.
Ja przeczytałam kilka jego książek zanim w końcu sięgnęłam i po tę.

Jak to w książkach tego autora bywa, dzieje się dużo i cały czas. Mamy tu kilka różnych wątków, wiele postaci i klinikę Siedem Gwiazd, o której nie bez powodu wspominam. Niczego w ten sposób nie zdradzam, bo jak po tytule możecie się domyślić coś tam jest na rzeczy.

Żona Russella Millera zgłasza na policję jego zaginięcie. Nick Stewart prowadzi właśnie śledztwo w sprawie innych zaginięć, czy mają one jakiś wspólny mianownik?
Tymczasem jego narzeczona Kate Frost, która jest dziennikarką jedzie służbowo do Nowego Jorku. Tam krótko po jej rozmowie z dyrektorem stacji telewizyjnej, ten ginie niemalże na jej oczach. Jeszcze nie wie, że wplatała się w poważne kłopoty. Kiedy zostaje przesłuchana jako podejrzana prosi swojego narzeczonego o pomoc.
Kto i dlaczego uwziął się na nią?

Z pewnością książkę czyta się dość szybko. Pomimo początkowego pozornego chaosu, wielu postaci i częstych zmian miejsc akcji, dość szybko wskoczyłam na właściwe tory, po których już bez kłopotu dojechałam do końca.
Jednak odczułam że to debiut autora, chociaż nie wiem jak to wytłumaczyć. Trochę tak jakby postarał się za bardzo, w kolejnych książkach czuć już taki rodzaj luzu, jakby pisanie przychodziło mu łatwiej, albo jakby wyzbył się już obaw jak jego kolejna książka zostanie przyjęta.
Nie mam żadnych konkretnych zarzutów, to jest to udany debiut, dobra książka, tyle że mnie osobiście te późniejsze podobały się bardziej.
Polecam wam "Anestezję" jeśli jeszcze nie czytaliście.

Debiut autora w iście amerykańskim stylu, jak to wypadło ?
Ja przeczytałam kilka jego książek zanim w końcu sięgnęłam i po tę.

więcej Pokaż mimo to

Bardzo lubię książki tego autora, ale ta najmniej mi się podobała. Była dobra, ale mniej w moim guście od pozostałych jego książek, które do tej pory przeczytałam, być może dlatego, że jest zbyt sensacyjna jak dla mnie 😉Mimo to słuchało mi się dobrze i absolutnie jej nie odradzam, natomiast bardziej polecam czytelnikom, którzy lubią bardziej sensacyjne książki

Bajka dla dorosłych dzieci, które muszą zabić czas natłokiem przewidywalnych wydarzeń. Im dalej w las, tym większa pustynia. ;)

"Dziś wystarczy kilkadziesiąt milionów dolarów i odpowiedni ludzie znajdą dla pana człowieka, którego wnętrzności będą lepiej pasowały do pana niż pana własne."

To bardzo amerykańska książka i to nie tylko dlatego, że cała historia dzieje się w USA i również nie tylko dlatego, że bohaterowie noszą nazwiska ulubionych pisarzy autora, ale też dlatego, że jest ona medialna bardzo po amerykańsku. Sceny jak z amerykańskich filmów sensacyjnych, czy policyjno-gangsterskich.

Te pościgi. Wielokilometrowy piękny pościg za ciemnowłosą kobietą, która za nic sobie ma znaki drogowe i nawoływania policji, by się zatrzymała. Jest też pościg po tych osławionych przez właśnie, amerykańskie filmy, schodach przeciwpożarowych. Właśnie po nich wchodzą i uciekają najczęściej wszelkiej maści mordercy i złodzieje. Po nich też ścigają ich policjanci i inni prywatni detektywi z całą ekwilibrystyką balansowania na tychże. Na pewno je kojarzycie? Tak więc nasz rodzimy Arnold R. Płaczek, czerpał z amerykańskiej X Muzy, pełnymi garściami.

Nie jest też żadną nowością główny temat tej powieści, czyli kasa, chciwość i jedno życie kosztem drugiego. Mimo że to wszystko już było i autor nie pokazał mi w swojej książce niczego nowego, czy zaskakującego, to jednak czytało mi się zaskakująco dobrze. Może jechałam na kredycie zaufania, jaki dostał ode mnie Thomas Arnold za świetne "Mauzoleum", które przeczytałam wcześniej.

W każdym razie ja z panem farmaceutą i jego literacką twórczością zamierzam zapoznać się dokładniej.

To jakiś żart?
Inaczej tego określić się nie da. Naprawdę chciałabym się doszukać w tej książce tych wszystkich zachwytów, które widzę w komentarzach.
Właściwie nie wiem, czy jest choć jedna pozytywna rzecz, którą mogłabym tutaj napisać.
Fabuła jest przeciętna, poszczególne wątki słabo połączone, ogólnie chaos. Styl i język, w jakim została napisana, całkowicie skreśla autora w moich oczach. Od narracji w pewnych momentach aż rozbolały mnie zęby - to niestety typowa słaba książka polskiego pisarza, który zasłania się niepolskim pseudonimem. Zero płynności, powtórzenia, zbyt dużo "potocznych" stwierdzeń i powiedzeń, nadmiar wykrzykników.
Szkoda czasu.

To jakiś żart?

więcej Pokaż mimo to

Świetna kolejna książka Arnolda! Początkowo nieco ospale, mnogość nazwisk nieco utrudniała skupienie się, później, gdy wątki zaczęły się łączyć, a akcja przyspieszać by pod koniec eksplodować zwrotami akcji zrobiło się mega! Polecam, polecam, polecam. Zaskakująca do samego końca. Brawa!

• Chcę przeczytać
  • Przeczytane