Pięć dysfunkcji pracy zespołowej. Opowieść o przywództwie.

- biznes, finanse
- The five dysfunction of a team: a leaderfhip fable
- MT Biznes
- 2016-01-01
- 2005-01-01
- Anita Doroba
W książce PIĘĆ DYSFUNKCJI PRACY ZESPOŁOWEJ Patrick Lencioni opowiada bajkę o przywództwie, niezwykle pouczającą i wciągającą czytelnika. Koncentruje się na fascynującym i złożonym świecie zespołów ludzkich.
Kathryn Petersen, dyrektor generalny firmy DecisionTech, staje wobec ostrego kryzysu przywództwa: ma pojednać zespół pogrążony w chaosie zagrażającym bytowi całej firmy. Czy odniesie sukces? Czy zostanie zwolniona? Czy firma upadnie? Pasjonujące opowiadanie Lencioniego nieustannie przypomina nam, że przywództwo wymaga tyleż odwagi, co przenikliwości.
W trakcie opowiadania Lencioni odkrywa przed nami pięć dysfunkcji stanowiących samo sedno przyczyn częstych trudności, jakie przeżywają zespoły ludzkie.
Autor nakreśla nam model i etapy działań, dzięki którym będziemy mogli pokonać te przeszkody i budować spójne i skuteczne zespoły. Lencioni stworzył porywającą fabułę z pozornie prostym przesłaniem adresowanym do wszystkich, którzy dążą do tego, by stać się wyjątkowymi liderami zespołów.
Fajne i przydatne narzędzie do pracy z zespołem, czy się jest liderem, czy też po prostu częścią zespołu. Dodatkowym plusem jest przystępność opowieści, która pozwala lepiej zrozumieć opisywane przez autora dysfunkcje. Super, że dany jest też "test diagnostyczny zespołu", który pomaga zidentyfikować, które obszary współpracy wymagają udoskonalenia, przy jednoczesnym podaniu dobrych ćwiczeń.
więcej Pokaż mimo toCiekawa i przystępna w formie powieści. Fajnie, że na koncu jest podsumoanie i są nawet przyklady ćwiczeń dla grup aby wzmacniać przedstawione przez autora zachowania. Myślę ze warto przeczytać jeśli odpowiada się za jakikolwiek zespół nieoniecznie ten w korporacji na wysokim szczeblu. Polecam
Pokaż mimo toDysfunkcjonalny zespół pracowników jest gwarantem porażki firmy. Dlatego tak ważne jest aby manager potrafił zbudować i poukładać zespół. Zadanie to jest jednak bardzo trudne,
wymaga dużej wiedzy, wrażliwości, odpowiedniego podejścia a także doświadczenia. Można do tego dojść, ale wymaga to nauki. Nauka zaś może być kosztowna, jeśli uczymy się na własnych błędach. Lepiej więc uczyć się na cudzych. Zgodzą się ze mna na pewno autorzy poradników, którzy sprzedają doświadczenie nabyte na wielu kosztownych błędach. "5 dysfunkcji pracy zespołowej" jest skrótem drogi managera do umiejętnego (re)formowania zespołu.
Poradnik Lencioniego pokazuje sfabularyzowany proces przebudowy dysfunkcjonalnego zespołu w efektywny i dobrze zgrany.
Najpierw poznajmy nieefektywny, sfrustrowany i upolityczniony zespół, do którego dołącza nowy lider. Lider wprowadzając zmiany, krok po kroku identyfikuje i nazywa największe problemy (dysfunkcje),pokazuje do czego one doprowadzają, a także dlaczego jest istotne by je usunąć.
Fabuła prowadzi nas przez kolejne etapy tworzenia zespołu i rozwiązywania trawiących go problemów, mogłem więc zaobserwować krok po kroku jak ludzie i zespoły reagują na wprowadzanie zmian. Jakie podejścia działają, a co powoduje opór i jak z tym oporem radzić sobie w efektywny sposób.
Dla mnie był to efektywny sposób przekazania wiedzy, ponieważ dysfunkcje i metody jak sobie z nimi radzić mogłem przypisać do konkretnych postaci w książce. Dzięki temu łatwiej je zrozumiałem i zapamiętałem. Dodatkową wartością książki jest teoretyczny poradnik na końcu, omawiający jeszcze raz wprowadzone w wymyślonym zespole rozwiązania. W poradniku znalazłem również praktyczne ćwiczenia, pomagające zidentyfikować różne aspekty dysfunkcji i pomagające je przezwyciężyć.
więcej Pokaż mimo towymaga dużej wiedzy, wrażliwości, odpowiedniego podejścia a także doświadczenia. Można do tego dojść, ale wymaga to nauki. Nauka zaś może być kosztowna, jeśli uczymy się na własnych błędach. Lepiej...
Bardzo ciekawa książka, napisana w bardzo nietypowy sposób, tj. opowiadanie o fikcyjnym zespole w fikcyjnej firmie.
Czyta się ją bardzo dobrze, jest wciągająca, i bardzo inspirująca.
Po przeczytaniu tej książki, aż prosi się rewolucję w mojej firmie i zupełnie inaczej patrzę teraz na "marnotrawienie czasu" na wyjazdy terenowo kadry zarządzającej, pracę zdalną czy na zespół zarządzający firmą (który powinien być stosunkowo mały).
Ta książka pokazała mi, gdzie leży słabość w spotkaniach dużej grupy osób i braku odpowiedzialności i zaangażowania.
Potwierdziła mnie również w przekonaniu, że lider powinien podejmować decyzję po wysłuchaniu innych ale nie szukać konsensusu który sprawie, że nikt nie jest zadowolony.
Kupiłem już kolejne książki tego autora.
więcej Pokaż mimo toCzyta się ją bardzo dobrze, jest wciągająca, i bardzo inspirująca.
Oprócz ciekawie opisanych wyzwań w zespole, najcenniejszą dla mnie częścią jest ostatni rozdział z praktycznymi poradami. Polecam
Pokaż mimo toNa szczęście ominęła mnie praca w korporacjach, gdzie obowiązkowo pracownicy wysyłani są na zajęcia integracyjne, a wyciągnięte z nich prywatne informacje mogą się kiedyś obrócić przeciw nim samym. Pod tym względem poradnik jest przestarzały. Ale wielu z nas, ja również, działa w różnych grupach jako wolontariusze i wszędzie wygląda to tak, że kilka osób jest aktywnych, a na resztę nie można liczyć. Dlatego warto wziąć te wskazówki pod uwagę i spróbować je zastosować w grupie. Czasem dobre wyniki daje też podzielenie funkcji kierowniczych, żeby nie wszystko spoczywało na barkach jednego lidera. Niesamowicie amerykański poradnik, ale sporo racji autor ma. Przystępna forma narracji. Polecam.
Na szczęście ominęła mnie praca w korporacjach, gdzie obowiązkowo pracownicy wysyłani są na zajęcia integracyjne, a wyciągnięte z nich prywatne informacje mogą się kiedyś obrócić przeciw nim samym. Pod tym względem poradnik jest przestarzały. Ale wielu z nas, ja również, działa w różnych grupach jako wolontariusze i wszędzie wygląda to tak, że kilka osób jest aktywnych, a...
więcej Pokaż mimo toKsiążka może nie porywająca w formie, ale przydatna i pouczająca. Autor definiuje pięć podstawowych dysfunkcji pracy zespołowej. Niby banał, ale jednak jak często emocje zaciemniają nam zobaczenie realnego źródła problemu.
Czy to jest korpostyl, jak sugeruje czytelnik Lorn, nie mam pojęcia, nigdy nie pracowałam w korporacji. Zespół, w którym pracuję jest wolontaryjny, a dysfunkcje mamy dokładnie takie, jak te wymienione przez autora.
Wywieranie presji przez członków zespołu na siebie wzajemnie można rozumieć jako wywieranie presji sensu stricte, ale także jako wspólne podążanie w jednym kierunku. Jeśli jeden z członków zespołu „olewa” wspólne cele, nie angażuje się i nie utożsamia z działaniami teamu to przemilczanie tego do niczego konstruktywnego nie prowadzi.
Generalnie praca zespołowa to zagadnienie skomplikowane. Skutecznie utrudnia je nasze indywidualne ego. Dlatego książka Patricka Leoncioniego, przynajmniej dla mnie, okazała się pomocna i otworzyła mi oczy na wiele aspektów. Mam też nadzieję, że wiedza z niej wyniesiona pomoże nam poprawić jakość i skuteczność pracy w naszym małym zespole. Oby!
więcej Pokaż mimo toCzy to jest korpostyl, jak sugeruje czytelnik Lorn, nie mam pojęcia, nigdy nie pracowałam w korporacji. Zespół, w którym pracuję jest wolontaryjny, a...
Książka z pewnością wartościowa, można wyciągnąć z niej pewne wnioski, które mogą poprawić pracę w zespole, chociaż jest ona raczej lekko przestarzała.
Moim zdaniem „Pięć dysfunkcji pracy zespołowej” jest głównie kierowana do zespołów mających cele długo terminowe, o niskiej rotacji oraz zmotywowanych (są to moim zdaniem założenia, na których opiera się książka, choć nie mówi o nich).
Uważam, że dzieło Patricka Lencioni jest ona nadmiernie rozbudowane. Zdecydowanie można by się skupić na konkretach i zrezygnować lub chociaż skrócić zbytnio rozciągniętą historię „DecisionTech”. A tym samym sprawić, że książka byłaby bardziej przystępna dla czytelnika.
więcej Pokaż mimo toMoim zdaniem „Pięć dysfunkcji pracy zespołowej” jest głównie kierowana do zespołów mających cele długo terminowe, o niskiej rotacji oraz zmotywowanych (są to moim zdaniem założenia, na których opiera się książka, choć nie...
Książka opowiadają o najczęstszych dysfunkcjach w zespole, jednak jak dla mnie część podejścia prezentowanego w tej opowieści jest już przeżytkiem w organizacjach i może budzić skrajne emocje m.in. kwestia wywierania presji na kolegach, aby osiągali wysokie wyniki.
Korpostyl osadzony mocno w latach 90.
Pokaż mimo toKorpostyl osadzony mocno w latach 90.
Nie jest to bardzo odkrywcza książka, ale podaje w sposób przystępny pewne rzeczy. Bardzo ciekawa forma fabularyzowana zakończona rzeczowym podsumowaniem. Nie wiem ile z tego uda mi się zastosować w życiu zawodowym, ale książka niemal "czytała się sama", polecam