Inny kurs

- filozofia, etyka
- 9788301192266
- Tomasz Załuski
- Filozofia filozofia polityki
"Inny kurs" jest przykładem filozoficznej refleksji, a także transformacyjnej pracy nad zagadnieniami polityki, sfery publicznej, demokracji, mediów oraz międzynarodowych instytucji. Tym jednak, co łączy wszystkie te kwestie i co szczególnie interesuje Derridę, jest kwestia Europy – aktualności i przyszłości projektu europejskiego oraz tożsamości europejskiej. Derrida proponuje pogłębioną refleksję filozoficzno-historyczną nad ideą Europy, ale nie stroni też od odniesień do bieżących wydarzeń politycznych i poddaje analizie kształt dyskursu publiczno-politycznego początku lat 90. XX wieku. Dziś, gdy Europa ponownie musi odpowiedzieć sobie na pytanie, jaki „obrać kurs”, L'Autre cap – Inny kurs – Derridy jest niezbędnym zapleczem intelektualnym dla refleksji nad tą problematyką.
Opinie [1]
Dla tych, którzy myślą o Europie. Dlaczego, co i jak w tej Europie się zadziało. Trzeba przyznać, że wielką szkodą jest docieranie do Polski tego typu książek po kilkudziesięciu latach. Może by obrać inny kurs? Tekst typowo filozoficzny, zdecydowanie dla osób lubiących trochę wysilać mózg.