W oparach absyntu. Skandale Młodej Polski
- popularnonaukowa
- Bellona
- 2017-03-01
- 2017-03-01
- Młoda Polska modernizm skandal historia Podkowiński Komornicka Przybyszewska Kasprowicz Belle époque bohema
Książka opowiada o skandalach zarówno tych artystycznych, jak i obyczajowych, które do żywego bulwersowały opinię publiczną. PODKOWIŃSKI, KOMORNICKA, PRZYBYSZEWSKA, KASPROWICZ.
Okres Młodej Polski jawi nam się barwniej i bardziej szaleńczo od poprzedniego okresu – Pozytywizmu. W dziedzinie sztuki wiele się działo i w Warszawie, i w Krakowie, także na prowincji. Polski na mapie nie było, a mimo to życie kulturalne Polaków kwitło: pisano i wystawiano sztuki, ukazywały się książki, malowano i tworzono pomimo cenzury we wszystkich zaborach. Nad wszystkim unosił się duch dekadentyzmu, urok końca wieku, co rusz wybuchały skandale i zawzięcie romansowano. W oparach alkoholu i narkotyków, bez grosza przy duszy, ale sztuka nie na pieniądzach wszak polega.
Podkowiński niszczący własne dzieło w warszawskiej Zachęcie, młoda poetka Maria Komornicka, mająca poważne problemy z identyfikacją z własną płcią, zjawiskowa Dagny Juel-Przybyszewska, która rozkochała w sobie niemal cały artystyczny Kraków i arcyszatan modernizmu – Stanisław Przybyszewski, rozbijający małżeństwo swego przyjaciela Jana Kasprowicza – oto niektórzy bohaterowie tej publikacji, zabierającej Czytelników w fascynującą podróż w czasie.
Oficjalne recenzje
Duch „końca wieku”
Słowa „absynt” i „skandale” na okładce przyciągają wzrok i budzą jednoznaczne skojarzenia. Skądinąd wiadomo przecież, że Młoda Polska słynie z barwnych postaci niestroniących od alkoholu i zachowań nieprzystających w dobrym towarzystwie. Czy można oprzeć się lekturze, która obiecuje tak pikantne historie?
Iwona Kienzler jest znana z publikacji popularno-historycznych. W swoich książkach najczęściej przedstawia historię pod kątem wpływu, jaki miały na nią kobiety – szare eminencje każdych czasów. Nie ogranicza się tylko do jednej epoki. Jest autorką m.in. wielotomowego cyklu „Historia z alkowy” – o Polsce z perspektywy sypialni władców. Wyraźnie hołduje zasadzie „uczyć, bawiąc”.
W najnowszej książce Kienzler przedstawia postacie fin de siècle’u, które w tamtym czasie rozpalały wyobraźnię i stanowiły wodę na młyn dla plotkarzy. W tym gronie nie mogło zabraknąć m.in. Władysława Podkowińskiego niszczącego swój obraz w warszawskiej Zachęcie, Marii Komornickiej, która stała się Piotrem, Włodzimierza Tetmajera popełniającego mezalians z Anną Mikołajczykówną, Stanisława Wyspiańskiego portretującego krakowską elitę w „Weselu” oraz Stanisława Przybyszewskiego nazywanego arcyszatanem modernizmu.
Krakowska bohema nie próżnowała. Artyści wikłali się w mniej lub bardziej jawne romanse (vide Podkowiński i Ewa Kotarbińska, Przybyszewski i Aniela Pająkówna),nie stronili od alkoholu (wszyscy poza Wyspiańskim),odbijali sobie nawzajem żony (Przybyszewski i Jan Kasprowicz),zmieniali płeć (Maria Komornicka vel. Piotr Włast) czy też chorowali na syfilis, który miał pomóc „przekroczyć ograniczenia stawiane im przez własny umysł, a nawet przenieść się w nowe, nieznane wymiary” (s. 170). Kienzler opisuje ich życie prywatne, nie szczędząc szczegółów zaczerpniętych z korespondencji i wspomnień współczesnych. Wszystkie plotki i salonowe awantury są podparte pokaźną bibliografią, a także mocno osadzone w ówczesnej rzeczywistości społeczno-towarzyskiej. Ponadto ścisłe koligacje między bohaterami książki budują wrażenie ciągłości opowieści – zupełnie jak w sagach rodzinnych.
Autorka nie zawodzi nadziei wzbudzonych jednoznacznym tytułem. Czytając tę książkę, można odnieść wrażenie, że błądzi się po zadymionych kawiarniach, dusznych pracowniach i artystowskich mieszkaniach Krakowa końca XIX wieku. Warto wyruszyć w podróż kuszącą dekadentyzmem, sztuką dla sztuki oraz impresjonizmem w każdej dziedzinie życia.
Ewa Jemioł
"W oparach absyntu" to zbiór biografii najbarwniejszych artystów Młodej Polski. Wbrew tytułowi niewiele tam na temat alkoholowo-narkotycznych ekscesów, słowo "absynt" nie pada ani razu, to raczej taki Pudelek epoki - romanse, zdrady, porzucone dzieci, podróże, choroby, coming-outy. Jest nawet morderstwo i rzut okiem na wystrój wnętrz zamieszkiwanych przez ówczesnych celebrytów. Nic nowego dla tych, którzy uważali na polskim w szkole średniej, z drugiej strony... Naprawdę nieźle się to czyta. Dobra pozycja popularyzująca historię i pośrednio literaturę modernizmu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawie opowiedziane historie życia znanych ludzi doby Młodej Polski. Jeśli ktoś twierdz, że współcześni celebryci to skandaliści, niech poczyta o tamtych czasach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo "W oparach absyntu" podchodziłem z bardzo pozytywnym nastawieniem. Po pierwsze absynt kojarzy mi się z samymi dobrymi (może nawet magicznymi) chwilami w życiu. Po drugie Młoda Polska to zdecydowanie moja ulubiona epoka. Przynajmniej jeśli mowa o naszej krajowej literaturze.
Czy się zawiodłem? Tego nie mogę powiedzieć. Dzięki autorce dowiedziałem się wielu nowych rzeczy. Będę mieć sporo anegdot do opowiadania przy tytułowym absyncie ;) Ale coś mi tutaj nie grało do końca. Być może to kwestia lekko chaotycznej narracji, o czym wspomniało kilku moich przedmówców/czyń. Momentami nawarstwiało się tyle nazwisk, wątków i miejscowości, że ciężko było nadążyć. Szczególnie słuchając audiobooka. Jednak czytając, znacznie łatwiej mi się skupić i mówiąc wprost ogarniać.
Nie rozwodząc się zanadto: pomimo wspomnianego chaosu, polecam książkę każdemu. A już zdecydowanie nauczycielom języka polskiego. Uwierzcie mi na słowo. Nic tak nie przyciągnie uwagi licealisty jak historie Przybyszewskiego. Jedni nazwą go łotrem. Całkiem słusznie. Inni, będący na czasie lecz mniej wrażliwi sigmą. Sam w życiu nie chciałbym mieć takiego przyjaciela, ale w liceum byłem zafascynowany jego twórczością. Szkoda tylko, że pod koniec życia stał się tym wstrętnym filistrem, którymi za młodu tak gardził.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy się zawiodłem? Tego nie mogę powiedzieć. Dzięki autorce dowiedziałem się wielu nowych...
Kocham takie klimaty: modernizm, czasy sprzed wojny/ rewolucji..
Kocham takie klimaty: modernizm, czasy sprzed wojny/ rewolucji..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawi ludzie. Świetne historie. Dla mnie znakomita pozycja ukazująca czasy Młodej Polski, relacji, kultury i przede wszystkim ludzi.
Bardzo dobre wprowadzenie do realiów Młodej Polski. Znakomity styl, czyta się jednym tchem. Ale nie jest to pozycja, dla fanów macania paluchem po ekranie, trzeba coś wiedzieć, a nie tylko oglądać obrazki, żeby się wczuć w epokę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPorządne opracowanie dotyczące artystów młodopolskich. Polecam każdemu - nauczycielom, miłośnikom tej epoki lub studentom polonistyki, którzy chcą wiedzieć więcej. Ciekawe fakty, zdjęcie artystów z piedestałów, którego chyba nam trochę potrzeba w dzisiejszych czasach, żebyśmy poczuli więź z tymi pomnikami przeszłości.
Mimo wszystko czuję trochę niedosyt. Książka nie zbudziła we mnie emocji. Bywało miejscami jak na wycieczce - przewodnik mówił ciekawie, kilka faktów było wartych spisania, ale jednak w większości czułam się trochę...przynudzona? Broń Boże to nie zarzut do autorki, sama nie wiem, dlaczego tak odczuwam. Literaturą interesuję się żywo i z tym moja praca się wiąże, może dlatego liczyłam na coś ekstra.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo wszystko czuję trochę niedosyt. Książka nie...
Książka nie jest zła, ale nie zachwyca, ani nie wzbudza emocji. Przeczytałam ją ponad miesiąc temu i czuję jakbym jej nie przeczytała. Trochę ciekawych historii, ale nie odmieniła mojego życia, informacje w niej zawarte są lekko chaotyczne. Do tego ucinane w pewnych momentach historie brzmią jak dobierane bez pomysłu. A najważniejsze brakowało mi domknięcia książki, w której dowiemy się czemu akurat te osoby a nie inne zostały omówione w tej książce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, jakkolwiek ciekawa, obiecuje nieco więcej niż dostarcza, bowiem oprócz nieco nudnych relacji z krakowskiej chłopomanii i niezbyt sensacyjnych niesnasek między sufrażystkami daje nam wrażenie, że główną osią najciekawszych (i najtragiczniejszych) skandali Młodej Polski był Przybyszewski i może lepiej byłoby przeczytać jego biografię.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe historie artystów z okresu Młodej Polski.
Ciekawe historie artystów z okresu Młodej Polski.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ciekawa ale styl pisania kiepski. Wg. mnie często były niedomówienia lub się kończył opis tak, że czegoś brakowało, jakiegoś rozwinięcia. Często dziwne konstrukcje opisów. Gdyby sam styl pisania był lepszy myślę, że książka byłaby świetna.