Sunday the Rabbi Stayed Home

- The Rabbi Small Myteries (tom 3)
- Open Road Media Mystery & Thriller
- 2015-08-04
- 2015-08-04
- angielski
Tydzień święta Pesach zaczyna rabin David Small zastępując kolegę i świętując seder wśród studentów i pracowników na kampusie uniwersyteckim w Binkerton. Tymczasem w społeczności, której jest pracownikiem, w Barnard's Crossing narasta ferment. Przewodniczący rady kongregacji Ben Gorfinkle chce zupełnie zmienić charakter jej działania, pozbawiając w tym celu ważnych funkcji w świątyni najbardziej zasłużonych członków wspólnoty. Ci, pod kierunkiem Meyera Paffa, bogatego właściciela kilku kręgielni w okolicy, przygotowują się do odejścia i po wybudowaniu nowej świątyni chcą utworzyć odrębną kongregację. Czy do rozłamu dojdzie? Po której stronie opowie się rabin Small? Jaki wpływ na tę sytuację ma rewolucja obyczajowa lat 1960-ych, narkotyki, subkultury młodzieżowe, polityka, która zaczyna wkradać się we wszystkie dziedziny życia? I, wreszcie, czy rabinowi uda się pomóc przy rozwikłaniu kolejnej zbrodni w Barnard's Crossing i jaki będzie to miało wpływ na jego przyszłość?
W Niedzieli... znacznie mniej jest ciekawych rozmów, w których David Small popisywałby się swoją umiejętnością wykorzystywania Talmudu, niż to było w poprzednich częściach cyklu. Zbrodnia nawiedza tym razem społeczność Barnard's Crossing dopiero w drugiej części powieści. A rozwiązanie zagadki kryminalnej dla czytelnika, który poznał już wcześniej sposoby działania lokalnej policji i udział w nich rabina, nie jest żadnym wyzwaniem. Nowością są szczegółowe opisy wpływów świata zewnętrznego, wkraczania w życie wspólnoty szeroko rozumianej polityki i jej konfliktu z tradycją. Zjawiska niewątpliwie ciekawe, ale nie powiem, żeby wyzwoliły we mnie jakieś szczególne emocje. Choć, nie ukrywam, wymagały sięgnięcia do innych źródeł w celu dokształcenia się na temat specyfiki różnych żydowskich wspólnot żyjących w diasporze.
Ostatnim pytaniem powieści jest rozważanie, czy w siódmym roku pełnienia posługi rabinackiej Davidowi Small należy się sabbatical, czyli roczny urlop naukowy. I czy spełni się w jego przypadku życzenie wypowiadane przy ostatnim, czwartym toaście podczas posiłku sederowego: za rok w Jerozolimie?
więcej Pokaż mimo to