Potop. Czas hańby i sławy 1655-1660

- Wydawnictwo Literackie
- potop szwedzki Jan II Kazimierz Waza
- historia
- potop szwedzki Jan II Kazimierz Waza
Tęsknisz za zamachami stanu, krwawymi weselami i knowaniami rodem z Westeros? Brakuje ci Lannisterów, Starków i Targaryen’ów? Poznaj prawdziwą GRĘ O TRON, która rozegrała się na polskich ziemiach niemal cztery wieki temu i zaangażowała pół Europy!
Kiedy Władysław IV Waza wydawał ostatnie tchnienie, nikt nie przypuszczał, że w ciągu kilku lat Polsce przyjdzie mierzyć się z powstaniem Chmielnickiego i kozacko-tatarską nawałnicą, wielkim najazdem cara Aleksego, inwazją Szwedów, buntem Radziwiłłów, napadem okrutnych wojsk siedmiogrodzkich, Brandenburgią…
Potop szwedzki i okalające go wydarzenia to jeden z najbardziej krwawych i barwnych okresów w historii Rzeczpospolitej. Znamy go z klasycznej sienkiewiczowskiej trylogii i filmów stworzonych na jej podstawie przez Jerzego Hoffmana. Wciąż nie znamy jednak dość dobrze. Specjalizujący się w publikacjach popularno-naukowych Sławomir Leśniewski opisał ten pasjonujący okres historii Polski od nowa, ze swadą i rozmachem, bazując na faktach i kreśląc wyraziste sylwetki uczestników dramatu – poczynając od młodszego brata zmarłego Władysława, króla Jana Kazimierza Wazy, zwanego Initium Calamitatis Regni (Początek Klęski Królestwa), którego wybujałe ambicje i konflikty z rodzimymi magnatami ściągnęły na Rzeczpospolitą szwedzką inwazję, przez Heronima Radziejowskiego, który wygnany przez króla, wrócił ze Szwedami, aż po nieskalanych bohaterów tego okresu: Stefana Czarneckiego czy Gabriela Wojniłłowicza, powieściowego Kmicica.
Potop. Czas hańby i sławy 1655-1660 to świadectwo historyczne i pasjonująca powieść w jednym, która w niczym nie ustępuje wielotomowej, fantastycznej Pieśni Lodu i Ognia George'a R.R. Martina. Zatrać się w historii!
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Gdy mi polskie sprawy dokuczają, jestem zdrowa [...], a gdy te lepiej idą, jest mi niedobrze. - Ludwika Maria.
Opinie [33]
Napisane w świetnym wciągającym stylu. Książka szczegółowo opisuję genezę konfliktu, jego przebieg i najważniejszych graczy. Autor nie zapomniał wskazać błędów politycznych jednej i drugiej strony. Mamy ukazanie cynicznego wykorzystania chłopstwa w początkowych latach konfliktu, gdy najwięcej korzyści stronie polskiej dawała wojna partyzancka.
więcejOstatnie karty to dywagacje...
Trochę nazbyt popularyzatorski styl, ocierający sie miejscami o plotkarstwo, a fabularne wstępy do każdego rozdziału to nieporozumienie. W bibliografii niewiele źródeł, dużo więcej opracowań. Niemniej Autor potrafił wyciągnąć z nich to, co istotne i stworzyć ciekawą, wciągającą książkę, przybliżając bardzo znaczący okres naszych dziejów, pozornie tylko znany, a tak naprawdę...
więcejCałkiem niezła książka opisującą katastrofę jaką był najazd szwedzki na Rzeczypospolitą. Nie zdawałem sobie sprawy, że tak naprawdę to była przyczyna upadku Rzeczypospolitej Obojga Narodów.
Pokaż mimo toKsiążka bardzo potrzebna osobom (takim jak ja), wychowanym na „Trylogii”. Nic tu prawie nie jest tak jak u Sienkiewicza, a właściwie wszystko jest jak w kawale o rowerach i zegarkach. Co ciekawe autor właściwie bardziej piętnuje zdradę Polaków, którzy mogli podjąć walkę, niż Litwinów wziętych w dwa ognie przez Szwedów i Rosjan. Trochę męczy mnie maniera pisarska...
więcejWnikliwa analiza powodów wojny między Szwecją a Polską.Autor ma lekkie pióro i dzięki temu czyta się bardzo szybko.W ciekawy sposób opisuje wygląd jak charakter najważniejszych bohaterów m.in.Janusz Radziwiłł nie był tak skończonym zdrajcą jak go opisywał Sienkiewicz.Są ilustracje za to brakuje mi mapek z przemieszczaniem wojsk i najważniejszych bitew.Polecam.
Pokaż mimo toPorównywanie tej książki z Grą o tron Martina według mnie nie ma sensu, bo jak można porównać opracowanie naukowe z powieścią fantasy ? Jeśli chodzi o te spiski, zdrady i fascynujące wydarzenia to na pewno było ich podczas Potopu wiele jednak autor nie umiał ich dobrze wyeksponować. Sam podtytuł jest mocno mylący: Czas hańby czas chwały. Owszem o czasie hańby autor mówi...
więcejNie jestem "fanem" tego okresu w historii Naszego kraju. Interesuję się historią i z ciekawością sięgnąłem po tę pozycję. Jakie było moje zaskoczenie kiedy odkryłem, że można o wydarzeniach z tego czasu napisać w sposób wciągający i wg. mnie rzetelny.
więcejBardzo zrozumiale i bez naukowego patosu napisana książka. Taka mała encyklopedia wydarzeń tamtego czasu. Tło historyczne...
Ciekawie napisana gawęda historyczna. Minus dla wydawcy- brak map. Tak,wiem każdy powinien posiadać atlas historyczny i ja mam takowe ale w domu. Książkę zaś czytam w podróży,poza domem i wszędzie gdzie tylko znajdę trochę czasu.
Pokaż mimo toHistoria to, wydawało by się, fakty, które kiedyś miały miejsce i nic ich nie może zmienić. Jednak, jak się coraz częściej okazuje, to, że coś miało miejsce, to nie znaczy, że nasz ogląd sytuacji nie może ulec metamorfozie.
więcejHistoria "Potopu szwedzkiego" w ujęciu Leśniewskiego jest fascynująca i pouczającą lekturą. Temat jest znany większości Polaków z dzieła Sienkiewicza...
Chciałoby się więcej takich książek - doskonale uzupełniających wielką (a pewnie!) literaturę historyczną. Przy czym sama ta książka jest świetnie napisana. Oczywiście, najbardziej fascynujące fragmenty to te, które pokazują, że w rzeczywistości było inaczej niż u Sienkiewicza - w szczególności dotyczy to Jana Kazimierza i Radziwiłłów.