Czajnikowy.pl. Dobra herbata

- kulinaria, przepisy kulinarne
- Nasza Księgarnia
- 2017-05-10
- 2017-05-10
- literatura polska kuchnia herbata napoje kawa
Po lekturze tej książki już nikt nie spojrzy na herbatę jak na coś prozaicznego.
W dobie zdrowego stylu życia i dostępności produktów z całego świata herbaciana pasja jest naturalną konsekwencją rosnącej ciekawości i świadomości kulinarnej. Rafał Przybylok zabierze nas w fascynującą podróż po herbacianych polach i opowie o tym, co każdy miłośnik herbaty wiedzieć powinien – przybliży odmiany, sposoby uprawy i parzenia, przytoczy mity i legendy, zdradzi przepisy na swoje ulubione herbaciane napoje – zarówno autorskie, jak i wywodzące się z tradycji różnych krajów.
Oficjalne recenzje
Do zaparzenia jeden krok
Rafała Przybyloka, który odpowiada za tę pozycję odkryłem w cokolwiek niecodziennych okolicznościach. Przeglądając filmy znajdujące się w zakładce na czasie, dostrzegłem nagłówek, który dotyczył herbaty. Musicie przyznać, że pobyt w takim miejscu, z tak wydawałoby się niszowym tematem musiał wzbudzić ciekawość. Kliknąłem więc, posłuchałem chwilę, a potem zerknąłem na treści kanału. Szybko przekonałem się, że jest tam coś, co sprawia, że można mówić o czymkolwiek, a człowiek słucha tego z nieskrywaną przyjemnością. Tym kluczem była pasja.
Gdy dowiedziałem się, że ma powstać książka o herbacie w wykonaniu Przybyloka, musiałem dostać ją w swoje ręce. Zresztą nawet jeśli ktoś nie znał autora i zobaczył pozycję „Czajnikowy.pl – dobra herbata” na półce, musiał być nią na wstępie co najmniej zauroczony. Już sam sposób wydania przyciąga wzrok i wyciąga ręce ku przekartkowaniu. Przepiękna twarda oprawa, która w środku skrywa prawdziwie albumową wspaniałość. Samo przeglądanie sprawia wiele przyjemności i aż prosi, by pozycja ta znalazł swoje miejsce na domowej półce.
Jednak wiadomo, nie oceniamy książce po okładce, czy najpiękniejszym nawet wykonaniu. Liczy się to, co zgotował nam autor w środku, a trzeba przyznać, że jest tego całkiem sporo. Gdybym miał określić pokrótce, o czym jest ta książka, powiedziałbym, że to herbaciane vademecum. W tym zmyślnym kompendium znajdziemy nie tylko podstawy wiedzy związane z tytułową ambrozją, ale też informacje, które laików mogą swobodnie przeobrazić w ekspertów.
Podróż ta rozpoczyna się od samego wprowadzenie w ramy czymże jest zbawienny napar i jak ewoluowało jego postrzeganie. Następnie możemy dowiedzieć się o produkcji herbaty, jej rodzajach, obróbce czy występowaniu. Nie zapominajmy też o treściach, które przybliżają nam sposób w jaki z tym trunkiem należy się obchodzić. Do tego garść przepisów i legend/przypowieści czy ciekawostek, które dodają swoistego mistycyzmu i są miłym uzupełnieniem głównej osi opowieści.
Doprawdy, nie miałem zielonego pojęcia, że można wysmażyć tyle stron wiedzy o herbacie. Budzi to mój niezmierny podziw, ale jednocześnie czuje się napotkaną wiedzą cokolwiek przytłoczony. Już same rodzaje herbat i sposoby jej suszenia mogą wywołać zawroty głowy, a to przecież dopiero początek! Spójrzmy chociażby na ilość przytoczonych czajników do zaparzania tytułowego napoju i spróbujmy choć część z nich zachować w meandrach pamięci.
Sama napotkana treść jest stworzona z pieczołowitością i dokładnością. Nie sposób znaleźć w niej luk czy niedopowiedzeń. Autor jest dokładny i oddany swojemu tematowi. Jednak często w swej pogoni za perfekcją popada w swego rodzaju encyklopedyczność, która nie do końca sprzyja komfortowej lekturze. Odnoszę wrażenie, że o wiele lepiej przysłużyła by się tej masie wieści forma audiobooka, w której ta kopalnia informacji w połączeniu z odpowiednim głosem, najlepiej samego autora, sprawdziła by się po prostu lepiej.
Jednak mimo pewnych mankamentów nie sposób „Czajnikowy.pl – dobra herbata” nie lubić. Może i chwilami trudno przebić się przez niektóre fragmenty, ale czynnik pasji tak ważny w filmach na youtube udało się tu zachować. Zaserwować wycieczkę w inną rzeczywistość, przerzucić umysł w zupełnie odmienny klimat. Zaoferować spektrum wiedzy o herbacie, w którym dokładność i oddanie tematowi sprzyja przepiękne wykonanie.
Patryk Rzemyszkiewicz
Książka ta jest kompendium wiedzy o herbacie. Ja uwielbiam herbatę, tym bardziej oczarowała mnie ta lektura. Wypożyczyłam z biblioteki ale już wiem, że muszę kupić żeby móc po nią sięgać co jakiś czas. Pozycja obowiązkowa dla herbacianych freaków.
Pokaż mimo toŚwietne kompendium wiedzy na temat herbaty. Fani tego najsłynniejszego na świecie napoju dowiedzą się tu nieco więcej o gatunkach, ich uprawie, sposobach przygotowania. Mają szansę zetknąć się również z legendami związanymi z herbatą, a to wszystko podane w przyjemnej dla oka oprawie graficznej. Książka jest świetna na początek dla tych, którzy chcieliby się dowiedzieć o naparze czegoś więcej.
Świetne kompendium wiedzy na temat herbaty. Fani tego najsłynniejszego na świecie napoju dowiedzą się tu nieco więcej o gatunkach, ich uprawie, sposobach przygotowania. Mają szansę zetknąć się również z legendami związanymi z herbatą, a to wszystko podane w przyjemnej dla oka oprawie graficznej. Książka jest świetna na początek dla tych, którzy chcieliby się dowiedzieć o...
więcej Pokaż mimo toPrzyjemnie napisane wprowadzenie do herbacianego świata.
Przyjemnie napisane wprowadzenie do herbacianego świata.
Pokaż mimo toDoskonałe kompendium wiedzy na temat herbaty - jej historii, odmian, wędrówki po świecie. Znam Autora z filmików i pasję do herbaty czuć tu w każdym, doskonale wyważonym zdaniu. Znakomity język i umiejętność prowadzenia Czytelnika przez meandry tematu. Niestety! Ogromnym minusem książki jest szata graficzna - taki temat aż się prosił o lepszy (staranniejszy) dobór zdjęć - tu są głównie sesje autora z różnymi naczyniami.
Doskonałe kompendium wiedzy na temat herbaty - jej historii, odmian, wędrówki po świecie. Znam Autora z filmików i pasję do herbaty czuć tu w każdym, doskonale wyważonym zdaniu. Znakomity język i umiejętność prowadzenia Czytelnika przez meandry tematu. Niestety! Ogromnym minusem książki jest szata graficzna - taki temat aż się prosił o lepszy (staranniejszy) dobór zdjęć -...
więcej Pokaż mimo toŚwietna książka zawierająca mnóstwo przydatnej wiedzy na temat herbaty. Może po nią sięgnąć zarówno ktoś początkujący w świecie herbacianym, jak i osoba bardziej zaawansowana. Czytając tę książkę możemy dowiedzieć się wiele na temat tego, czym właściwie jest herbata, poznać jej historię i sposób produkcji, oraz miejsce występowania poszczególnych jej rodzajów na świecie. Dodatkowym atutem tego dzieła są cudowne fotografie przedstawiające plantacje, susz herbaciany, akcesoria do parzenia herbaty, czy nawet gotowe napoje. Serdecznie polecam!
Świetna książka zawierająca mnóstwo przydatnej wiedzy na temat herbaty. Może po nią sięgnąć zarówno ktoś początkujący w świecie herbacianym, jak i osoba bardziej zaawansowana. Czytając tę książkę możemy dowiedzieć się wiele na temat tego, czym właściwie jest herbata, poznać jej historię i sposób produkcji, oraz miejsce występowania poszczególnych jej rodzajów na świecie....
więcej Pokaż mimo toBardzo dobra książka, dla wszystkich osób zaczynających swoją przygodę z herbacianym światem
Pokaż mimo toBardzo przystępna, lekka i przyjemna, a zarazem pełna użytecznej i przydatnej wiedzy! Co tu dużo pisać - to herbaciana biblia dla wszystkich, którzy chociaż trochę interesują się tym fantastycznym napojem. :)
Pokaż mimo toKsiążka to idealne kompendium herbacianej wiedzy dla każdego. Nadaję się ona do przeczytania od deski do deski, ale i potem podczas chęci weryfikowania jakiejś informacji swobodnego zaglądania po książce. Serdecznie polecam
Pokaż mimo toEkipę z Czajnikowy.pl po prostu kocham! :D
Ekipę z Czajnikowy.pl po prostu kocham! :D
Pokaż mimo toPan Rafał Przybylok pokazał całej Polsce, że herbata to nie jest tylko byle jak zaparzony „szczurek” do śniadania, ale cała kultura i sztuka. Jego energia, poczucie humoru i talent do opowiadania sprawia, że i ja zakochałem się w herbacie i już od kilku lat zgłębiam wiedzę dotyczącą świata naparów.
Świetna książka zarówno dla fanów herbaty, jak i osób niezaznajomionych z tym tematem. Ma przejrzysty i przyjemny styl, wypełniona pięknymi fotografiami, barwnymi
opisami, interesującymi ciekawostkami i historią samej herbaty. Polecam.
Pokaż mimo toopisami, interesującymi ciekawostkami i historią samej herbaty. Polecam.