rozwińzwiń

Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworowej.

Okładka książki Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworowej. Anna Rogulska
Okładka książki Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworowej.
Anna Rogulska Wydawnictwo: PZWL Wydawnictwo Lekarskie poradniki
256 str. 4 godz. 16 min.
Kategoria:
poradniki
Wydawnictwo:
PZWL Wydawnictwo Lekarskie
Data wydania:
2016-10-31
Data 1. wyd. pol.:
2016-10-31
Liczba stron:
256
Czas czytania
4 godz. 16 min.
Język:
polski
ISBN:
9788320052190
Tagi:
nowotwór rak dieta posiłki jadłospis zalecenia
Średnia ocen

4,8 4,8 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Nietak-t inne strony teatru, nr 23 (2015) Łukasz Drewniak, Adam Karol Drozdowski, Agata Iżykowska, Małgorzata Jabłońska, Anna Jazgarska, Jakub Kasprzak, Katarzyna Knychalska, Mirosław Kocur, Jolanta Kowalska, Marianna Lis, Henryk Mazurkiewicz, Magda Piekarska, Marta Poniatowska, Karolina Przystupa, Hanna Raszewska-Kursa, Redakcja pisma Nietak-t, Anna Rogulska, Magdalena Tarnowska, Paulina Tchurzewska, Marcin Wasyluk, Magdalena Wróbel, Sabina Zygmanowska
Ocena 6,0
Nietak-t inne ... Łukasz Drewniak, Ad...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
4,8 / 10
4 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
109
5

Na półkach: ,

Książka niedopracowana i zawierająca mało konkretnych informacji. Autorka sprawia wrażenie, jakby nie mogła zdecydować się, czy kieruje ją do ekspertów, czy laików. Z jednej strony tłumaczy podstawy podstaw i omawia szeroko jak powinna wyglądać tradycyjna dieta papkowata bez modyfikacji, przy problemach z układem pokarmowym. Z drugiej strony podaje informacje o tym ile trzeba spożywać gram białka/kg m.c, co dla przeciętnej osoby, która nie ma zamiaru liczyć gram spożytego białka nie jest w żadnym razie informacją praktyczną.
W książce znalazły się błędy merytoryczne mające swoje źródło prawdopodobnie w skrótach myślowych np. „w ograniczonej ilości zalecane jest mleko (może powodować zaburzenia wchłaniania i trawienia laktozy […]”, co jest oczywistą bzdurą, bo to zaburzenia wchłaniania i trawienia laktozy powodują symptomy po spożyciu mleka, a nie mleko powoduje zaburzenia wchłaniania i trawienia laktozy.
Dodatkowo w książce znajdują się urwane zdania, jak np. „Po resekcji żołądka bardzo często dochodzi do nie
manny lub kaszy kukurydzianej […]”, a więc redaktor też się niespecjalnie spisał, nie wyłapując takich błędów.
Zero informacji na temat tego, w jaki sposób można za pomocą diety wspomagać leczenie, a nie tylko łagodzić objawy i zapobiegać utracie masie ciała. Żadnej wzmianki o diecie ketogennej, która może grać rolę w niektórych typach nowotworów – a chętnie dowiedziałabym się, czy rzeczywiście to działa i czy nie jest niebezpieczne!
Ostatecznie książka nie wydaje się być na temat, jaki wynikałby z tytułu, bo nie ma w niej wzmianki o walce z rakiem (jedynie o prewencji),a o zachowaniach podtrzymujących, stanowiących absolutne minimum w postępowaniu w tej jednostce chorobowej.
Nie wspominając już o usilnym reklamowaniu Nutridrinków i rodziny na niemalże każdej stronie, które w większości bardziej przeszkadzają, niż pomagają, a do tego zawierają laktozę, której często chory nie toleruje.
Do plusów należy przede wszystkim to, że podstawowe informacje zostały przedstawione w sposób prosty i przystępny dla kogoś, kto nie zetknął się wcześniej z tematem. Książka zawiera też ciekawe, proste przepisy, które ułatwią stosowanie się do diety w praktyce. Cenny jest ostatni rozdział omawiający praktyczne wskazówki, jak radzić sobie z objawami występującymi podczas leczenia nowotworów.
Książki nie polecam nikomu, kto ma jakiekolwiek pojęcie w temacie żywienia – nawet niekoniecznie w nowotworach – niczego nowego się taka osoba nie dowie.

Książka niedopracowana i zawierająca mało konkretnych informacji. Autorka sprawia wrażenie, jakby nie mogła zdecydować się, czy kieruje ją do ekspertów, czy laików. Z jednej strony tłumaczy podstawy podstaw i omawia szeroko jak powinna wyglądać tradycyjna dieta papkowata bez modyfikacji, przy problemach z układem pokarmowym. Z drugiej strony podaje informacje o tym ile...

więcej Pokaż mimo to

avatar
347
344

Na półkach: ,

Do raka mam podejście.... emocjonalne. Na raka chorowała i zmarła moja Mama. Wiele moich koleżanek poznałam na forum dla kobiet z rakiem piersi i są to kontakty bardzo, bardzo serdeczne.
To wszystko spowodowało, że musiałam przeczytać książkę Anny Rogulskiej. Zresztą nie jest to pierwsza książka doktor Rogulskiej z którą mam styczność. Na blogu "To czytają Saudyjskie Wielbłądy" znajdziecie m.in. recenzję publikacji adresowanej dla kobiet w ciąży "Jedz dla dwojga, nie za dwoje".

"Dieta kontra rak" mimo niewielkich rozmiarów (256 stron) stanowi rzetelnie opracowane kompendium podstawowej wiedzy na temat żywienia w najczęściej występujących chorobach onkologicznych oraz w trakcie chemioterapii, radioterapii i leczenia chirurgicznego.
Jest też niezwykle cenną publikacją dla wszystkich, którzy chcą świadomie zadbać o własne zdrowie, wprowadzając do swojego codziennego menu produkty mające działanie antynowotworowe.
W poszczególnych rozdziałach dr Roguska omawia najistotniejsze zagadnienia dotyczące prawidłowego doboru i przechowywania artykułów spożywczych. Szczegółowo przedstawia zasady żywienia podczas leczenia onkologicznego w tym niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu witaminy i minerały oraz 12 najważniejszych grup produktów potrzebnych do stworzenia dobrze zbilansowanego menu.
Odrębne rozdziały zostały poświęcone m.in. znaczeniu probiotyków, prebiotyków i synbiotyków podczas leczenia onkologicznego i w profilaktyce nowotworowej oraz dietom w przypadku nietolerancji laktozy i glutenu.
Czytelnicy znajdą również wiele istotnych wskazówek dotyczących radzenia sobie z niepożądanymi działaniami leczenia onkologicznego (nudności, zaparcia, suchość i ból jamy ustnej i gardła) na które cierpi wielu chorych.
Całość uzupełniają przepisy umożliwiające przygotowanie pełnowartościowych posiłków oraz propozycje jadłospisu w różnych chorobach onkologicznych.
Książka Anny Rogulskiej ułatwi osobom nie korzystającym z konsultacji u dietetyka stworzenie zdrowych, w pełni zbilansowanych i lekkostrawnych posiłków tak ważnych podczas walki z chorobą.

Do raka mam podejście.... emocjonalne. Na raka chorowała i zmarła moja Mama. Wiele moich koleżanek poznałam na forum dla kobiet z rakiem piersi i są to kontakty bardzo, bardzo serdeczne.
To wszystko spowodowało, że musiałam przeczytać książkę Anny Rogulskiej. Zresztą nie jest to pierwsza książka doktor Rogulskiej z którą mam styczność. Na blogu "To czytają Saudyjskie...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    8
  • Posiadam
    5
  • Przeczytane
    5
  • 2022
    1
  • Facebook
    1
  • Teraz czytam
    1
  • ★ Przerwane
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworowej.


Podobne książki

Przeczytaj także