Ogień, który ich spala

Okładka książki Ogień, który ich spala Brittainy C. Cherry
Okładka książki Ogień, który ich spala
Brittainy C. Cherry Wydawnictwo: Filia Cykl: Elements. Żywioły. (tom 2) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Elements. Żywioły. (tom 2)
The Fire Between High & Lo
Wydawnictwo:
Filia
2017-01-25
2017-01-25
9788380751927
Katarzyna Agnieszka Dyrek
Tagi:
dziewczyna książki dla młodzieży literatura dla młodzieży nastolatka poszukiwanie szczęścia poszukiwanie własnej tożsamości samotność szkoła trauma uczucie

Patronaty LC

Książki autora

Opera mydła zaliczona.... nie moje klimaty, nie czytuje takich "amerikan drim" 😉

2 tom serii Żywioły, równie dobry jak pierwszy. Cherry cały czas potrafi emocjonalnie nas przeciągnąć po podłodze.

Nie wiem, jak Brittainy C.Cherry to robi, ale każda kolejna książka jej autorstwa, którą czytam, wydaje się jeszcze lepsza od poprzedniej. Drugi tom serii „Żywioły” to mistrzostwo świata!

„Ogień, który ich spala” opowiada historię Logana i Alyssy, których od początku miała łączyć jedynie przyjaźń. On wywodził się z patologicznej rodziny i był synem narkomanów. W którymś momencie sam zaczął sięgać po tego typu używki. Już jako dziecko musiał dorabiać, aby mieć co zjeść. Alyssie natomiast nie brakowało rzeczy materialnych. To, co połączyło światy głównych bohaterów, to samotność i cierpienie wywołane brakiem rodzicielskiej miłości. Logan uważał, że nie zasługuje na tak dobrą dziewczynę, jaką była Aly, dlatego starał się trzymać ich relację we friendzonie. Jednak czy ta dwójka będzie w stanie przeciwstawić się rodzącemu się uczuciu? Przeczytajcie, a się przekonacie!

Nie potrafię wyrazić słowami, co ta książka ze mną zrobiła. Wywołała we mnie chyba każdą możliwą emocję: od smutku, przez złość, po radość. Było w niej mnóstwo zwrotów akcji i elementów życiowego dramatu. To, z czym musieli się zmagać główni bohaterowie w tak młodym wieku było niesamowicie niesprawiedliwe. Zwłaszcza, że oboje mieli tak dobre serca i kompletnie nie zasługiwali na ogrom cierpienia, jakim życie ich doświadczało. Gorąco polecam tę historię wszystkim miłośnikom życiowych, dramatycznych romansów. Jeśli chcecie się trochę wzruszyć - „Ogień, który ich spala” jest do tego idealną propozycją.

więcej Pokaż mimo to

Młodzieńcza miłość zrodzona z przyjaźni...co mogłoby pójść nie tak?

Logan pochodzi z patologicznej rodziny, ojciec diler, matka ćpunka i alkoholiczka co w końcu doprowadzi również do jego uzależnienia od narkotyków. Jego przyrodni brat Kellan jest w trochę lepszej sytuacji, ta sama matka jednak normalny ojciec, który daje mu poczucie jako takiej stabilności w codziennym życiu.

Alyssa z kolei miała trochę więcej szczęścia, jednak zbyt radykalna postawa matki nie daje dziewczynie wystarczającego poczucia spełnienia i spokoju. Jedyną bliską jej osobą jest Ericka, starsza siostra.

Przypadkowe poznanie Logana i Alyssy przeradza się w prawdziwą przyjaźń, co następnie rodzi w obojgu uczucie potrzeby większej bliskości. Wbrew wszystkiemu postanawiają być razem, jednak ta relacja od początku była skazana na porażkę. Narkotyki powoli wykańczają chłopaka, lecz ta jedna noc zmieni wszystko.

Wypadek, ogromna strata, decyzja o rozstaniu, odwyk.

I mimo, iż Alyssa ma nadzieję że Logan po odwyku do niej wróci to tak się nie dzieje. 5 lat rozłąki, a kiedy w końcu wraca do rodzinnego miasta, wszystko wywraca się do góry nogami..

Książka o bardzo skrajnych problemach życia codziennego - uzależnienie od narkotyków, przemoc fizyczna i psychiczna, nowotwór. Była trudna, ale ciekawa. Z zapartym tchem śledziłam dalsze losy Logana i Alyssy oraz ich bliskich i do ostatnich stron nie byłam w stanie się domyślić zakończenia.

PS. Matka Logana i Kellana..możecie mnie zlinczować, że to powiem bo to przecież matka i w ogóle, ale była ona tak toksyczną osobą że o ja.... Nawet na koniec książki przy kroku jakim podjęła nie przekonała mnie do siebie..

Młodzieńcza miłość zrodzona z przyjaźni...co mogłoby pójść nie tak?

𝐁𝐫𝐢𝐭𝐭𝐚𝐢𝐧𝐲 𝐂. 𝐂𝐡𝐞𝐫𝐫𝐲 „𝐎𝐠𝐢𝐞𝐧́, 𝐤𝐭𝐨́𝐫𝐲 𝐢𝐜𝐡 𝐬𝐩𝐚𝐥𝐚” 16+
„Kiedy znajdziesz kogoś, kto rozśmieszy cię w chwili, w której twoje serce chce płakać - trzymaj się go. Będzie tym, który zmieni twoje życie na lepsze.”

🤍 𝐀𝐥𝐲𝐬𝐬𝐚 & 𝐋𝐨𝐠𝐚𝐧 🤍

RECENZJA
◽ Tak jak poprzednia część, tak i w tej znowu ta historia jest pełna bólu i cierpienia. Jest także niesamowicie piękna, pokazuje, że prawdziwa miłość nigdy nie wygasa i zawsze znajdzie do siebie drogę.
Jest tu motyw narkotyków, choroby i uzależniania, przez co nie polecam jej dla młodszych czytelników.
Czytając ją, przypomniało mi się, dlaczego najbardziej lubię czytać historie, które są smutne. Uwielbiam to, co odczuwam podczas czytania takich książek, jak bardzo cieszę się zawsze, kiedy wszystko się układa. Uwielbiam te motylki w brzuchu.
Jedyny jak dla mnie minus tej książki to fakt jak została pociągnięta choroba brata Logana. Miałam wrażenie, jakby ten fakt został tam wepchnięty na siłę. Przez co nie był tak rozwinięty, jakbym tego chciała. Nie mogę też nie przyznać, że czasem Alyssa denerwowała mnie takim ślepym pożądaniem za chłopakiem.
Niemniej cała historia jest piękna i warta poznania.

𝐁𝐫𝐢𝐭𝐭𝐚𝐢𝐧𝐲 𝐂. 𝐂𝐡𝐞𝐫𝐫𝐲 „𝐎𝐠𝐢𝐞𝐧́, 𝐤𝐭𝐨́𝐫𝐲 𝐢𝐜𝐡 𝐬𝐩𝐚𝐥𝐚” 16+

🤍 𝐀𝐥𝐲𝐬𝐬𝐚 & 𝐋𝐨𝐠𝐚𝐧 🤍

RECENZJA

Oo super. 8/10
Ta seria książek z cyklu "Elements. Żywioły" Brittany C Cherry jest niesamowita. Pod względem budowania emocji i napięcia , po prostu rewelacja. Jestem niesamowicie pozytywnie zaskoczona, że autorka potrafi utrzymać poziom i każda jedna książka z cyklu jest ciekawa i wciąga, tak że nie można się oderwać. Polecam bardzo.

Oo super. 8/10

"Ogień, który ich spala" to chaotyczna opowieść o toksycznej miłości. To trzecia książka Brittainy C. Cherry w moim czytelniczym dorobku i jak na razie jedyna, która poważnie mnie zawiodła.

Początek historii Alyssy i Logana wzbudził we mnie wiele emocji. Poznajemy ich w nietypowej sytuacji, przez którą poczułam się nawet odrobinę... przytłoczona? Miałam wrażenie, że ta historia dogłębnie mną wstrząśnie. Potem jednak wszystko zaczęło toczyć się zbyt szybko, chaotycznie i bez minimalnego fundamentu dla miłości głównych bohaterów.

Niedługo potem okazało się, że Logan nie jest uroczym chłopcem w trudnej sytuacji. Mężczyzna, na którego wyrósł, ma parszywy charakter, rani jedynych ludzi, którzy są jeszcze skłonni go kochać.

Książce brakuje głębi. Alyssa i Logan dzielą przeraźliwe doświadczenie, a nie mówi się o tym ani słowa. To coś, co powinno rzutować na resztę ich życia, a tymczasem zasłużyło tylko na jedną wzmiankę, rzuconą mimochodem.

Nie jestem w stanie polecić Wam książki, w której problemy są tak łatwo rozwiązywane, a niewybaczalne czyny puszczane w niepamięć. W której miłość pojawia się znikąd, a ludzie zmieniają się w ciągu sekundy.

więcej Pokaż mimo to

Zdecydowanie lepsza niż poprzednia którą czytałam tej autorki. Poruszająca cięższe tematy w życiu jednak nadal lekka i dość przyjemna.

Przeczytałam jednym tchem. Niesamowita historia. Zdecydowanie moja ulubiona część serii Żywioły.

Znając styl tej autorki można się spodziewać trudnej i emocjonalnej przeprawy i tak też było tym razem, nie zawiodłam się, historia mi się podobała chociaż żałuję, że Alyssa nie była chociaż ciut bardziej charakterna ;)

• Przeczytane
    2 608