Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu

Okładka książki Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu Deb Perelman
Okładka książki Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu
Deb Perelman Wydawnictwo: Znak kulinaria, przepisy kulinarne
336 str. 5 godz. 36 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
The Smitten Kitchen Cookbook
Wydawnictwo:
Znak
Data wydania:
2016-11-23
Data 1. wyd. pol.:
2016-11-23
Liczba stron:
336
Czas czytania
5 godz. 36 min.
Język:
polski
ISBN:
9788324043491
Tłumacz:
Dorota Gruszka
Średnia ocen

8,4 8,4 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Okładka książki Jedz i pracuj... nad własnym zdrowiem Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło
Ocena 6,4
Jedz i pracuj.... Karolina Szaciłło,&...
Okładka książki Jakoś to będzie. Szczęście po polsku Beata Chomątowska, Dorota Gruszka
Ocena 5,7
Jakoś to będzi... Beata Chomątowska,&...
Okładka książki Dress code dla kobiet Irena Kamińska-Radomska, Agata Tanter
Ocena 6,2
Dress code dla... Irena Kamińska-Rado...

Oceny

Średnia ocen
8,4 / 10
22 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
78
46

Na półkach: ,

zy wiecie że książki kucharskie można czytać jak powieści? Nie? Ja też nie wiedziałam, aż nie trafiłam na @smittenkitchen #nowyjorknatalerzu od @wydawnictwoznak.pl
To cudownie wydana, gruba (!) książka z dość prostymi, oryginalnymi przepisami, które oprawione są nie tylko w piękne zdjęcia, ale również porady, ciekawostki i anegdoty. Czytając ma się wrażenie, jakbyśmy siedzieli w maleńkiej kuchni Deb ( raptem 4m2😱),zajadając angielskie razowe bułeczki z malinami i ricottą, popijając kawkę i rozmawiając jak z najlepszą przyjaciółką o smakach i zapachach na talerzach Nowego Jorku! Obłęd 💓📖 Jeśli tak jak ja szukacie przepisów nie tylko w internecie i lubicie mieć kulinarne perełki w swojej biblioteczce, koniecznie po nią sięgnijcie, a nie będziecie się mogli od niej oderwać ! 😍😍😍

zy wiecie że książki kucharskie można czytać jak powieści? Nie? Ja też nie wiedziałam, aż nie trafiłam na @smittenkitchen #nowyjorknatalerzu od @wydawnictwoznak.pl
To cudownie wydana, gruba (!) książka z dość prostymi, oryginalnymi przepisami, które oprawione są nie tylko w piękne zdjęcia, ale również porady, ciekawostki i anegdoty. Czytając ma się wrażenie, jakbyśmy...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1358
32

Na półkach: ,

Do tej pory może nie wykorzystałam może za dużo przepisów z tej książki ale te na które się skusiłam całkowicie skradły moje (i nie tylko) serce.
Przepisy nie są skomplikowane, w większości można je zrobić ze składników dostępnych w domu, bez konieczności przeszukiwania sklepów internetowych aby znaleźć co bardziej egzotyczne składniki. Do tego okraszone są całkiem miłymi komentarzami autorki. Naprawdę polecam tę kulinarną pozycję i mam nadzieje, że w Polsce będą jeszcze publikowane jej przepisy.

Do tej pory może nie wykorzystałam może za dużo przepisów z tej książki ale te na które się skusiłam całkowicie skradły moje (i nie tylko) serce.
Przepisy nie są skomplikowane, w większości można je zrobić ze składników dostępnych w domu, bez konieczności przeszukiwania sklepów internetowych aby znaleźć co bardziej egzotyczne składniki. Do tego okraszone są całkiem miłymi...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1841
1841

Na półkach: ,

Wiecie co? Mam takie marzenie... Tak naprawdę marzeń mam wiele i większość z nich pewnie zbyt wygórowana, ale co poradzić, pomarzyć może w końcu każdy i o czym tylko zechce ;) Także wracając do tego jednego z moich marzeń... Chciałabym pojechać do Ameryki, na początek do Ameryki Północnej. Chciałabym tam zobaczyć tak wiele miejsc, tak wiele stanów i miast. Jednym z tych miast jest Nowy Jork. Choć nie chciałabym tam mieszkać, za nic w świecie nie ciągnie mnie do mieszkania w takim ogromnym mieście. Nawet tutaj w Polsce nie chciałabym mieszkać w żadnej Warszawie, Gdańsku, Krakowie czy innym dużym mieście. Mi moje średniej wielkości miasto wydaje się idealne ;)

Ale nie o tym przecież chciałam, ja jak zwykle umiejętnie zbaczam z tematu. Bo dzisiaj o Nowym Jorku chciałabym Wam napisać, a dokładniej o Nowym Jorku na talerzu. Jak mantrę powtarzam to, że jestem ogromną maniaczką książek kucharskich. Naprawdę je uwielbiam! I naprawdę rzadko z nich korzystam co jest okropne! Nie jestem pewna czy to jest do końca normalne, ale jestem uzależniona od książek kucharskich i chciałabym mieć wszystkie możliwe... Brzmi to trochę strasznie...

Tak, nie da się ukryć, że kolekcjonuję książki z przepisami. Ale to nie tak, że one tylko stoją niepotrzebne i się kurzą. Lubię je przeglądać, mam bardzo wiele przepisów pozaznaczane kolorowymi karteczkami ponieważ mi się spodobały i bardzo chciałabym je wykonać. I wiem, że przyjdzie moment, że to zrobię. Narazie "poremontowo" moje kucharskie książki są pochowane, ale kiedy dorobię się w końcu dużego regału lub długiej półki w kuchni to moje książki pełne przepisów będą miały w końcu swoje miejsce, a ja będę miała możliwość korzystania z nich ;)

Ale znowu zboczyłam z głównego tematu, pewnie macie już serdecznie dosyć tego mojego ględzenia... Także przechodzę do rzeczy! Najwyższa pora napisać Wam o książce "Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu". Pewnie nie wiecie (ja też dotychczas nie wiedziałam),że tytułowe "Smitten Kitchen" to tak naprawdę strona internetowa, a dokładniej blog prowadzony przez zwykłą, a zarazem niesamowitą kobietę - Deb Perelman. To właśnie ona jest autorką tej książki i wszystkich przepisów w niej zamieszczonych.

Przepisów znajdziemy tutaj 111 (jeśli dobrze policzyłam). Moim zdaniem to naprawdę porządna liczba! Podzielone są one na takie rozdziały: "Śniadania", "Sałatki", "Kanapki, tarty, pizze", "Dania główne: wegetariańskie", "Dania główne: owoce morza, drób, mięso", "Słodycze: ciasteczka, placki i tarty, ciasta, puddingi i inne słodkości", "Przekąski i napoje na przyjęcie".

Bardzo lubię wymieniać Wam co nieco z przepisów jakie znajdują się w różnych książkach kulinarnych więc i tutaj nie mogłabym tego pominąć ;) Nie wymienię Wam oczywiście wszystkich 111 nazwy przepisów, ale choć odrobinę... Wybaczycie mi to prawda? Na śniadanie mamy tutaj takie dania jak na przykład Francuskie tosty z cynamonem, Drożdżowe precle z kawałkami czekolady, Domowa granola, Zielone warzywa z jajkami i sosem holenderskim, Nowojorska zapiekanka śniadaniowa... Wśród sałatek znajdziemy między innymi Wstążki z cukinii z migdałowym pesto, Pomidorową sałatkę z pianką z koziego sera, Sałatkę z brokułów, Pieczone warzywa z sosem vinaigrette. Dalej mamy kanapki, tatry i pizze, a tam takie przepisy jak Tartinka z awokado z ogórkiem i sezamem, Bagietka z ratatouille, Tarta z grzybami leśnymi, Ekspresowe ciasto na pizze, Calzone z bakłażanem i trzema serami.

Wśród dań głównych wegetariańskich znajdują się na przykład Pasta Alfredo z groszkiem, Makaronowe muszle faszerowane karczochami, Placki z pora z czosnkiem i cytryną, Pieczone pomidory z cebulki z białą fasolą, Grzybpwe bourguignon. Dalej są dania główne czyli owoce morza, drób i mięso, a tam między innymi Smażony halibut z salsą gazpacho i sosem pomidorowym, Sezamowe klopsiki z indyka z cieciorką, Pieczony kurczak z winogronami, oliwkami i rozmarynem, Pulpety pomidorowe z puree piure ziemniaczanym. Wśród słodyczy mamy między innymi Słone przysmaki ryżowe z palonym masłem, Cynamonowe kwadraty, Placek czekoladowy, Marmurkowa tarta dyniowo-imbirowa, Uniwersalne ciasto maślane, Ciasto kukurydziane z borówkami, Tort z bezą, Deser z białej czekolady z jeżynami, Karmelki z cydrem jabłkowym, Kawowe toffi. Ostatni dział to przekąski i napoje na imprezy, a w nim porada jak zorganizować imprezę (i dobrze się na niej bawić) oraz takie przepisy jak Pikantne orzeszki ziemne, Jajka nadziewane z szynką i kruszonymi migdałami, Tradycyjne pieczone ziemniaki, Francuskie tosty cebulowe, Grilowane małże z chorizo, Imbirowy szprycer.

To wszystko to oczywiście tylko niewielka część z zaprezentowanych w tej książce przepisów. Do każdego przepisu autorka dodaje swój opis, jakąś fajną historyjkę dotyczącą tego dania. Oczywiście jest też lista składników i sposób przygotowania oraz różne wskazówki. No i zdjęcia. Moim zdaniem bez tego nie byłoby porządnej książki kucharskiej. Oprócz zdjęć efektu końcowego często są także zdjęcia z przygotowań więc ja jestem jeszcze większą fanką tej książki niżby wtedy kiedy takich zdjęć by nie było - jestem tego pewna ;) I właśnie tak to mniej więcej wygląda choć oprócz działów z przepisami mamy także bardzo ciekawe wywody autorki. Na początku jest "Wprowadzenie" oraz "Uwagi i wskazówki", potem przepisy, a na końcu "Miary", "Stwórz swoją własną kuchnię", "Podziękowania", "Alfabetyczny indeks potraw", "Indeks potraw według posiłków", "Indeks składników".

Jak widzicie książka ta jest naprawdę godna polecenia! Mnóstwo świetnych przepisów, które wydają się w większości łatwe do wykonania, niektóre są może nieco bardziej skomplikowane, ale także raczej możliwe do zrobienia ;) Większość z nich aż chce się spróbować! W kilku znalazłam składniki, których raczej nikt nie używa na co dzień, ale nie ma ich też jakoś wiele... Wszystko jest zrozumiałe, dobrze wytłumaczone, przejrzyście zapisane i zaprezentowane na bardzo ładnych zdjęciach. I teraz na koniec koniecznie wspomnieć muszę, że jak dotąd jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, abym podczas czytania książki kucharskiej tak często się uśmiechała! Autorka ma niesamowity dar do opowiadania, jest szczera i zabawna, rewelacyjnie komponuje się to z jej daniami. Świetnie mi się czytało tę książkę, naprawdę świetnie ;) I aż żałuję, że nie potrafię języka angielskiego, bo z chęcią czytałabym także to o czym pisze na swojej stronie internetowej. Ogromnie polecam! Ja jestem zachwycona!

Wiecie co? Mam takie marzenie... Tak naprawdę marzeń mam wiele i większość z nich pewnie zbyt wygórowana, ale co poradzić, pomarzyć może w końcu każdy i o czym tylko zechce ;) Także wracając do tego jednego z moich marzeń... Chciałabym pojechać do Ameryki, na początek do Ameryki Północnej. Chciałabym tam zobaczyć tak wiele miejsc, tak wiele stanów i miast. Jednym z tych...

więcej Pokaż mimo to

avatar
802
305

Na półkach: , , , ,

Świetna! Przysięgam z ręką na sercu - to aktualnie moja ulubiona książka kucharska ♥

Jestem najedzona i wniebowzięta. Oczywiście jeszcze nie wszystkie pomysły uskuteczniłam, ale na ten moment każdy po kolei mi wychodzi, przy garach nie trzeba stać godzinami a dania są PRZE-PY-SZNE!

Autorka bardzo przyjemnie snuje swoje opowieści, to nie są przepisy w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Jedyne czego brakuje to jakieś uroczej, kolorowej tasiemki do zaznaczenia konkretnej strony.

Świetna! Przysięgam z ręką na sercu - to aktualnie moja ulubiona książka kucharska ♥

Jestem najedzona i wniebowzięta. Oczywiście jeszcze nie wszystkie pomysły uskuteczniłam, ale na ten moment każdy po kolei mi wychodzi, przy garach nie trzeba stać godzinami a dania są PRZE-PY-SZNE!

Autorka bardzo przyjemnie snuje swoje opowieści, to nie są przepisy w tradycyjnym tego...

więcej Pokaż mimo to

avatar
856
130

Na półkach:

Bardzo fajna książka kucharska, przepisy proste i łopatologicznie opisane z krótkimi komentarzami autorki
Serdecznie polecam

Bardzo fajna książka kucharska, przepisy proste i łopatologicznie opisane z krótkimi komentarzami autorki
Serdecznie polecam

Pokaż mimo to

avatar
362
24

Na półkach: ,

Świetne przepisy, nieskomplikowane i smaczne. Bardzo ładne zdjęcia i fajne osobiste komentarze autorki.

Świetne przepisy, nieskomplikowane i smaczne. Bardzo ładne zdjęcia i fajne osobiste komentarze autorki.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    102
  • Przeczytane
    34
  • Posiadam
    24
  • Kulinarne
    4
  • Chcę w prezencie
    4
  • Teraz czytam
    3
  • Kucharskie
    3
  • Znak
    2
  • 2017
    2
  • Kuchnia
    2

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Smitten Kitchen, czyli Nowy Jork na talerzu


Podobne książki

Przeczytaj także