Legendy Pomorza i Kaszub
Zadaniem legendy było kiedyś objaśnianie świata. Dziś, choć świat jest już prawie całkowicie objaśniony, nadal opowieści te są powtarzane w wielu kaszubskich domach. W różnych wariantach, z różnymi bohaterami... Czasem diabeł czyha na duszę rybaka z Gardna, czasem w pobliżu Chmielna. Zaginione zamki, błąkające się dusze "wieszczych", które ściągają bliskich w otchłań śmierci pojawiają się na całym Pomorzu. Tylko tutaj ogromne głazy były rzucane ręką olbrzymów - stolemów. Tylko tutaj z wody wyglądały piękne panny wodne - redunice. Pomorze i Kaszuby to nasze pogranicze, gdzie - zanim dosięgnęła nas wielka i zła polityka - wspólnie żyli Kaszubi, Kociewiacy, Niemcy i Polacy. Każda nacja opowiadała te same historie dzieciom w różnych językach. Trójjęzyczna wersja "Legend" pozwala na powrót do czasów, gdy dobro w opowieści babci, dziadka, rodziców zwyciężało niezależnie od tego, jak na nie mówiono.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Opinie [1]
Niniejsza pozycja jest bogatym zbiorem legend Pomorza i Kaszub, przedstawionych czytelnikom w trzech językach, polskim, kaszubskim oraz niemieckim. Jest to istna księga, która w bardzo obszerny sposób opisuje wiele starych i mało znanych legend i podań. Poznamy niesamowite czyny potężnych bohaterów i straszne potwory, które czają się w mrokach tych malowniczych regionów....