Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie

- Tytuł oryginału:
- Nature Bébés. Simple, sain et bon
- Data wydania:
- 2016-09-28
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-09-28
- Liczba stron:
- 380
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364347993
- Tłumacz:
- Elżbieta Derelkowska
- Wydawnictwo:
- Dwie Siostry
- Tagi:
- kulinaria przepisy gotowanie Elżbieta Derelkowska
- Tytuł oryginału:
- Nature Bébés. Simple, sain et bon
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Data wydania:
- 2016-09-28
- Liczba stron:
- 380
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788364347993
- Tłumacz:
- Elżbieta Derelkowska
- Tagi:
- kulinaria przepisy gotowanie Elżbieta Derelkowska
Przepisy najsłynniejszego kucharza świata po raz pierwszy w Polsce!
Alain Ducasse to ikona francuskiej kuchni. O jego klasie świadczą prestiżowe wyróżnienia – trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a w całej swojej karierze uzyskał ich w sumie aż dwadzieścia jeden. Propaguje gotowanie naturalne i odpowiedzialne. „Dziś – mówi – gdy pleni się marnotrawstwo i króluje hodowla przemysłowa, narzuca mi się kuchnia zwrócona ku naturze. Zdrowa, z zasadami, prawdziwa, sezonowa, zaangażowana…”
Wraz z byłym szefem kuchni swoich restauracji Christophe’em Saintagne’em i dietetyczką Paule Neyrat Ducasse przełożył tę wizję na 153 pogrupowane według pór roku proste, zdrowe i smaczne przepisy uzupełnione o praktyczne porady dotyczące żywienia i informacje o produktach sezonowych.
Znajdziecie tu potrawy klasyczne, takie jak kura z rosołu, i zaskakujące, jak lody ze szczawiu, imponującego ananasa pieczonego na rożnie i skromne omlety, sycące dania główne i lekkie przystawki, delikatne zupy, pyszne desery, przetwory i pasty.
To kuchnia z zasadami, ale bez wyrzeczeń. Zdrowa, ale bez dietetycznych nakazów i zakazów. Prosta, codzienna i dla każdego, ale z francuską fantazją. A „kluczowymi słowami – jak mówi sam autor – są tu »przyjemność« i »zadowolenie«”.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Oficjalne recenzje
Jesteś tym, co jesz
Jestem z tych, co to uwielbiają jeść, ale nienawidzą gotować. Pasjami oglądam programy kulinarne, namiętnie gromadzę książki kucharskie, ale jak próbuję ugotować coś nowego, to to ani nie wygląda tak jak powinno, ani nie smakuje. A to za trudne, a to nie mam jakiegoś składnika, a to coś mi nie odpowiada, bo jeżeli chodzi o jedzenie to również mam swoje dziwactwa. Trafiłam jednak na książkę, dzięki której wkrótce to wszystko może się zmienić.
Alain Ducasse uznawany jest za najlepszego kucharza na świecie, który trzykrotnie zdobył trzy gwiazdki Michelin, a łącznie na swoim koncie ma ich aż dwadzieścia jeden. Podczas, gdy niektórzy pracują całe życie na otrzymanie jednej gwiazdki, on jest absolutnym rekordzistą. Jego kulinarne motto to „naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie” – propaguje gotowanie z naturalnych sezonowych składników, odpowiedzialne i świadome. Podobną zasadę wyznają Christophe Saintagne, były szef kuchni w restauracjach Ducasse’a oraz Paule Neyrat, dietetyczka. We troje stworzyli niesamowitą, przepięknie wydaną książkę.
„Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie” nie jest zwyczajną książką kucharską, lecz albumem, który został przemyślany i dopracowany w najmniejszym szczególe. Na jego treść składa się 150 przepisów pogrupowanych według pór roku. Znajdziemy tu przepisy klasyczne, bardziej wytrawne i wyszukane, ale też zaskakujące, jak chociażby lody ze szczawiu, i takie, które nie przysporzą najmniejszego kłopotu kulinarnym laikom. Wstęp do książki stanowi swoistego rodzaju dziesięć przykazań, którymi powinien kierować się każdy świadomy kucharz, bez względu na to czy jest zawodowcem, czy amatorem. Każdy z przepisów wzbogacony jest poradami dotyczącymi żywienia i informacjami o produktach sezonowych.
Album wydany nakładem wydawnictwa Dwie Siostry jest ucztą dla oka. Słowami kluczami dla tych przepisów, jak mówi sam Ducasse, są „przyjemność” i „zadowolenie”. To także kluczowe hasła dla samej książki. Jestem pod jej ogromnym wrażeniem i jestem przekonana, że każdy kto po nią sięgnie, zachwyci się tak samo.
Karolina Purłan
Popieram [ 7 ]
Opinie [1]
Światowej sławy kucharz z gwiazdkami Michelin, oprawa graficzna 10/10. Polecam szczególnie tym, którzy kupują książki kucharskie do domowej biblioteczki i niezbyt często z nich korzystają ;). Osobiście nie jestem w stanie wykorzystać wielu przepisów, gdyż są one niedobrane do polskich realiów. Potrawy bogate w owoce morza..którymi uwaga, uwaga nie są krewetki..Żółte buraki,...
więcej