Ostatnie dni lata

- Książnica
- 2006-01-01
- 1995-08-01
Jane mieszka z ojcem scenarzystą filmowym w słonecznej Kalifornii, ale nieustannie wraca myślą do Szkocji, gdzie spędziła dzieciństwo. We wspomnieniach zachowała nie tylko dom, kochającą babcię oraz pokryte wrzosami wzgórza i piękne jezioro, ale przede wszystkim Sinclaira. To jego obraz zawsze nosiła w sercu. Kiedyś nawet marzyła o poślubieniu go. Tymczasem nieoczekiwana wizyta angielskiego adwokata i niespodziewana decyzja ojca zmieniają rytm spokojnego życia bohaterki. Jane postanawia wrócić do Szkocji. Przed nią spotkanie nie tylko z ukochaną krainą dzieciństwa, ale również z Sinclairem...
Fajna, zwłaszcza krajobrazowo, historia zwyczajna.
Fajna, zwłaszcza krajobrazowo, historia zwyczajna.
Pokaż mimo toDość przyjemna książka, a szczególnie zaciekawił mnie fakt, iż główna bohaterka była osobą kompletnie bez żadnych ambicji, bez wykształcenia i talentów (a takowych postaci jest mnóstwo na świecie). Ale za to miała mnóstwo szczęścia (no takich ludzi jest o wiele mniej).
Pokaż mimo toBabskie czytadło lepiej pisane niż Harlequiny ale nie wysokich lotów. Lekka i dobra dla relaksu z kubkiem Kakao w zimowy wieczór.
Pokaż mimo toRosamunde Pilcher jest jedną z nielicznych pisarek, której książki przeczytałam prawie wszystkie, mam więc porównanie. Niestety ta jej powieść należy do słabszych. Mam wrażenie, że autorka zmarnowała potencjał drzemiący w tej historii. Wszystko dzieje się szybko i nagle okazuje się, że to już koniec opowieści.
Akcja nagle przeskakuje od jednego wydarzenia do drugiego, jakby powieść była napisana w pośpiechu i autorka nie poświęciła jej należytej uwagi. Na duży plus można zaliczyć cudowne opisy przyrody i krajobrazów Szkocji i jedynie to może w pewien sposób zrekompensować czytelnikowi ubogość rozgrywających się wątków oraz niedostatek zarysowania postaci - częsty brak ukazania motywów ich postępowania, przemyśleń i emocji. Nawet wątek miłości głównej bohaterki został potraktowany po macoszemu, a w innych powieściach pisarki zazwyczaj była to jej dość mocna strona.
więcej Pokaż mimo toAkcja nagle przeskakuje od jednego wydarzenia do drugiego, jakby...
Fajnie pisze
Fajnie pisze
Pokaż mimo to"Ostatnie dni lata" to powieść, w której zbiegi okoliczności są nad wyraz nieprawdopodobne, ale to one właśnie spajają niedopracowaną fabułę, pozwalając akcji wciąż się rozwijać, lecz mimo to cała historia dość mocno kuleje. Akcja w beznadziejny sposób zostaje rozwinięta i zbyt szybko się kończy. Mamy tutaj wielowątkowy miszmasz. Rosamunde Pilcher w cudowny sposób opisuje krajobrazy, wspaniale dobiera miejsca, w których rozgrywają się zdarzenia, tym samym rekompensuje czytelnikowi brak właściwie rozgrywających się watków. Wątki te z całą pewnością mogłyby być bogatsze. Jednak czemu się dziwnić, zapewne autorka miała bardzo wiele pomysłów, napisała wiele książek i w tym pośpiechu zapomniała dopieszczać poszczególne powieści.
"Ostatnie dni lata" to powieść, w której zbiegi okoliczności są nad wyraz nieprawdopodobne, ale to one właśnie spajają niedopracowaną fabułę, pozwalając akcji wciąż się rozwijać, lecz mimo to cała historia dość mocno kuleje. Akcja w beznadziejny sposób zostaje rozwinięta i zbyt szybko się kończy. Mamy tutaj wielowątkowy miszmasz. Rosamunde Pilcher w cudowny sposób opisuje...
więcej Pokaż mimo toO angielskiej autorce, Rosamunde Pilcher, pisałam w mojej poprzedniej recenzji. ,,Kwietniowy śnieg" to była książka łatwa i przyjemna, w sam raz na wakacje lub mroźny, zimowy wieczór pod kocem. Powieść spodobała mi się na tyle, iż ściągnęłam kolejne dzieło Pilcher.
Jane mieszka w Kalifornii wraz z ojcem, scenarzystą filmowym. Jeszcze kilka lat wcześniej żyła, wychowywała się w Szkocji - spędziła tam dzieciństwo wraz z babcią i kuzynem Sinclairem. Chłopak ten zachował się w jej sercu na zawsze, przez jakiś czas nawet chciała wyjść za niego za mąż. Jane, gdyby mogła, wróciłaby do swojego rodzinnego domu, jednakże bała się zostawić ojca samego i bez opieki. Jak by sobie poradził?
Wszystko się zmienia, gdy pewnego letniego popołudnia do kalifornijskich drzwi Jane i jej taty puka pewien mężczyzna. Okazuje się, iż jest adwokatem jej babki i gorąco namawia ją do odwiedzin szkockiej rodziny. Nieoczekiwana decyzja ojca przekonuje ją, żeby pojechać do Anglii. Nie może się doczekać nie tylko na spotkanie z babcią, ale też z ulubionym kuzynem...
,,Ostatnie dni lata" to lekka i sympatyczna powieść poruszająca temat tęsknoty, powrotów i starej miłości, która podobno nie rdzewieje. Ukazuje, jak człowiek w ciągu kilku lat może się radykalnie zmienić, niekoniecznie na dobre. Przygody dwudziestojednoletniej Jane zostały opisane w ciekawy sposób.
Słuchałam audiobooka pt. ,,Ostatnie dni lata" z ogromną przyjemnością. Momentami nudna, lecz barwna i wciągająca powieść spodobała mi się bardziej niż poprzednia podpisana nazwiskiem Rosemunde Pilcher. Przy tej lekturze zarówno domowe czynności, jak i tworzenie figurek z masy solnej stały się dla mnie czystą rozkoszą. Z pewnością sięgnę po kolejne książki tej autorki.
więcej Pokaż mimo toJane mieszka w Kalifornii wraz z ojcem, scenarzystą filmowym. Jeszcze kilka lat wcześniej żyła, wychowywała...