Pacyfik i Eurazja. O wojnie

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Biblioteka Jedwabnego Szlaku
- Wydawnictwo Asian Century
- 2016-09-06
- 2016-09-06
Niewykluczona jest niestety wojna dominacyjna, która z pewnością byłaby najpoważniejszym i największym konfliktem w świecie od czasu II wojny światowej. Jest to ważne dla Polski, członka NATO, bliskiego sojusznika USA, geograficznego sąsiada Rosji, położonego na planowanej trasie chińskiego Nowego Jedwabnego Szlaku, która – chcąc nie chcąc – będzie rachowana w kalkulacji układu/bilansu rywalizujących sił. W tym kontekście chciałem wyciągnąć lekcje z polskiej przeszłości i zrozumieć prawdziwe przyczyny rywalizacji dominacyjnych, by – jeśli to możliwe – uniknąć złych decyzji w obliczu ewentualnego konfliktu.
Wszystkie państwa pragną pokoju, ale pragną pokoju, który promuje ich interesy.
dodaj nowy cytat
Dużo różnych zagadnie, perspektywa różnych stron. Kontekst geograficzny, technologiczny i historyczny.
Pokaż mimo toNatomiast można było by ją skrócić o 1/3. Gigantyczna ilość powtórzeń. Daje 7 dlatego że dużo rzeczy. Ale ja bym ja przeredagował do stanu bardziej czytelnego i ułożonego.
Zakładam, że znam jakąś spaczoną wersję definicji populizmu, teraz wszyscy rzucają tym na prawo i lewo, ale zupełnie nie rozumiem nazywania tej pracy tym mianem, zważywszy że przeciętny człowiek nawet nie ma świadomości, że ona istnieje. Abstrahując od mojej niewiedzy w kwestiach wojskowości, rzekłbym, iż Bartosiak wykonał solidną, mozolną pracę - można dostrzec, że ktoś szeptał do ucha w Waszyngtonie - i starał się ukazać aspekty rywalizacji między USA a Chinami. I zrobił to w ramach mojej wiedzy rzeczowo. Uważam, że praca jest niezmiernie wartościowa, albowiem tocząca się rywalizacja hegemona z państwem wznoszącym wpłynie niewątpliwie na los Polski pomimo ogromnej odległości od potencjalnego miejsca konfliktu.
więcej Pokaż mimo toMocno populistyczna.
Mocno populistyczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFachowość i merytoryczność dr. Bartosiaka nie budzi wątpliwości, ale na Litość... język! Tak jak ludzie mają awersje do Georga Friedmana, że częściej niż geopolitykę to uprawia publicystykę polityczno-historyczną (z czym się nie do końca zgadzam),tak każdy przyznaje że Friedman ma świetną narrację - nie sposób znużyć się lub zmęczyć jego tekstami. Tutaj natomiast mamy taki natłok technicznych terminów i całej geopolitycznej nowomowy, tyle jest zdań wielokrotnie złożonych, że czytanie bardzo szybko męczy. Polecam wyłącznie fanom i krytykom Bartosiaka.
Fachowość i merytoryczność dr. Bartosiaka nie budzi wątpliwości, ale na Litość... język! Tak jak ludzie mają awersje do Georga Friedmana, że częściej niż geopolitykę to uprawia publicystykę polityczno-historyczną (z czym się nie do końca zgadzam),tak każdy przyznaje że Friedman ma świetną narrację - nie sposób znużyć się lub zmęczyć jego tekstami. Tutaj natomiast mamy...
więcej Pokaż mimo toPiękne wprowadzenie do świata geopolityki i strategii. Polecam każdemu.
Piękne wprowadzenie do świata geopolityki i strategii. Polecam każdemu.
Pokaż mimo toRzecz bardzo dobra i solidna pod wzglęm logicznym i fachowym, minus za fatalną redakcję.
Pokaż mimo toKsiążka jest bardzo słabo napisana. Olbrzymia ilość powtórzeń, ciągnące się przez całe akapity zdania wielokrotnie złożone sprawiają, że książka jest ciężka w odbiorze. Całość sprawia wrażenie spisanych ze słuchu podcastów, bez jakiejkolwiek redakcji i selekcji materiału. Dodatkowo Autor ma nawyk tłumaczenia oczywistych informacji i przedawniania ich jako wiedzy tajemnej.
Pokaż mimo toSłabe, w kółko to samo, powtórzenia, łańcuchy tautologii! tak jakby autor miał płacone od wiersza!
Pokaż mimo toKażdemu kto wysłuchał choć jednego podcastu lub przeczytał inną książkę autora - stanowczo odradzam
Zapraszam do posłuchania mojej recenzji na YouTube (mniej niż 3min):
Zapraszam do posłuchania mojej recenzji na YouTube (mniej niż 3min):
Pokaż mimo toNiestety momentami zbyt wiele powtórzen, ma się wrażenie jakby się w kółko czytało o tym samym. Chaotycznie. Szkoda, bo temat sam w sobie bardzo ciekawy.