Bóg ewolucji. Teologia trynitarna
- Copernicus Center Press
- 2016-10-06
- 2016-10-06
- Łukasz Kwiatek
- nauka teologia religia ewolucja Bóg
Czy w świecie, w którym rządzą darwinowskie prawa przypadku i konieczności jest miejsce na Bożą mądrość i miłość? Dlaczego miłosierny Bóg rządzi przyrodą za pomocą bezdusznych praw doboru naturalnego? Co akceptacja teorii ewolucji – której wymaga od nas intelektualna uczciwość – powinna zmienić w teologii? Jak w świetle ewolucji rozumieć grzech pierworodny i zbawczą misję Chrystusa?
Książka nie jest jedynie kolejną z wielu prób zderzenia biblijnej historii o stworzeniu świata z naturalną historią życia na Ziemi, której odczytywanie zapoczątkował Karol Darwin. Denis Edwards idzie krok dalej: zastanawia się, jak ewolucyjny światopogląd, który narzuca nam współczesna nauka, wpływa na nasze myślenie o Trójcy Świętej, dziele stworzenia, odkupienia i uświęcenia.
Ważna książka, z której wyniosłem kilka ciekawych pomysłów jak np. odbicie relacyjności Trójcy Świętej w procesach naturalnych. Teoria ewolucji po tej książce stanowi już dla mnie mniejszy problem w poszukiwaniu Boga. Książka oczywiście nie wyczerpuje tematu, ale wiele proponuje. Zdecydowanie polecam. W niektórych kwestiach lektura ta była dla mnie rewolucyjna. Jest to także jedna z tych lektur, po których znowu sobie przypominamy, że nic nie jest oczywiste.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam nadzieję na dalszy rozwój tej ważnej tematyki.
Mam nadzieję na dalszy rozwój tej ważnej tematyki.