Kosmos

- 1997-01-01
- 2013-12-10
- Maria Duch, Bronisław Rudak
- SETI kosmos podbój kosmosu astronomia astronautyka CETI-SETI
Kosmos jest opowieścią o długiej odkrywczej podróży ludzkości oraz o tych, którzy wywarli znaczący wpływ na postać współczesnej nauki. Carl Sagan z kosmicznej perspektywy spogląda na naszą planetę przypominającą błękitny klejnot, zamieszkaną przez istoty, które właśnie zaczynają poznawać sens jedności z otaczającym światem i wyprawiać się na rozległy ocean kosmosu. Dzięki jego zdumiewającej umiejętności przedstawiania zagadnień naukowych w sposób zarówno zrozumiały, jak i ekscytujący powstała przejrzysta opowieść o nauce, o tym, jak równocześnie rozwijały się i nauka, i cywilizacja. Autor omawia m.in. działalność starożytnej Biblioteki Aleksandryjskiej, pochodzenie życia oraz materii, gwiazd i planet, podstawy teorii ewolucji, misje sond kosmicznych. Rozważa również najnowsze odkrycia dotyczące życia poza Ziemią i sposoby ewentualnego porozumiewania się z istotami zamieszkującymi inne planety.
- 1 639
Kosmos to przestrzeń o której dużo wiemy, ale jednocześnie skrywa wiele tajemnic i zagadek, które naukowcy pragną odkryć i zaprezentować ich wyniki całemu światu. W przestrzeni tej znajduje się wiele planet, gwiazd, komet i meteorytów o których nie mamy pojęcia. Kosmos cały czas jest sferą badań specjalistów zawodowo zajmujących się astronomią, którzy pragną odkryć czy istnieje życie poza Ziemią, dowiedzieć się co skrywają nieznane obszary i co się w nich znajduje.
W swojej książce Carl Sagan w prosty i zrozumiały sposób opisuje dotychczasowe odkrycia dotyczące przestrzeni kosmicznej, odnosząc się do dziedzin takich jak filozofia, religioznawstwo, kulturoznawstwo czy geografia. Skupia się m.in. na miejscu człowieka w Wszechświecie oraz na teoriach dotyczących powstania Kosmosu. W umiejętny sposób odnosi się do poglądów i badań różnych naukowców, a także w wyczerpujący sposób potrafi przedstawić poruszane przez siebie zagadnienia.
"Kosmos" jest wciągającą książką popularnonaukową, która pobudza ciekawość i pomaga dowiedzieć się więcej o Wszechświecie oraz naszej planecie. Warto się nią zainteresować.
więcej Pokaż mimo toTo miała pewnie być w zamierzeniu książka dla wszystkich (oprócz zawodowców) i w tym kontekście dobrze się sprawdza. Przyjemna w czytaniu, ale oczywiście raczej tylko jako wprowadzenie do tematu.
Pokaż mimo toPrzyznam, że za pierwszym razem, kiedy czytałam tę książkę wchodziła lepiej. Nie jest to wszak wina książki, tylko raczej mojej słabej koncentracji. Autor prowadzi czytelnika cierpliwie , dokładnie wyjaśnia, opisuje, nie popada w dygresje. Książka opowiada o świecie, nie tylko o kosmosie. Nawiązuje do filozofii, religii, przedstawia losy człowieka, jako istoty stworzonej nie tylko przez kulturę, ale przeze wszystkim właśnie przez kosmos. Daje przykłady, gdzie i jak znaleźć część kosmosu w swoim otoczeniu, zanurza nas niejako w tym kosmosie. Wszystko to życzliwie i z poszanowaniem różnych poglądów na świat, jego stworzenie, życie.
Przyznam, że za pierwszym razem, kiedy czytałam tę książkę wchodziła lepiej. Nie jest to wszak wina książki, tylko raczej mojej słabej koncentracji. Autor prowadzi czytelnika cierpliwie , dokładnie wyjaśnia, opisuje, nie popada w dygresje. Książka opowiada o świecie, nie tylko o kosmosie. Nawiązuje do filozofii, religii, przedstawia losy człowieka, jako istoty stworzonej...
więcej Pokaż mimo toZnakomita. Przystępnie napisana. Wciągająca.
Audiobook znakomicie odczytamy przez Jacka Draguna.
Znakomita. Przystępnie napisana. Wciągająca.
Pokaż mimo toAudiobook znakomicie odczytamy przez Jacka Draguna.
Zgadzam się ze stwierdzeniem, że powinna być to pozycja obowiązkowa dla każdego czytelnika, nie wspominając o osobach, które poszukują ogólnej wiedzy na temat astronomii.
Dodam również, że Carl Sagan świetnie i w bardzo płynny sposób przechodzi z tematu na temat.
Z pewnością zacznę zagłębiać się w tematykę starożytnych myślicieli. Historia Jonii jest niesamowita.
Z całego serca wszystkim polecam.
więcej Pokaż mimo toNajważniejszym punktem książki jest usytuowanie człowieka we wszechświecie. Musimy o tym pamiętać i doceniać wyjątkowość życia w bezmiarze czasu i przestrzeni.
Dodam również, że Carl Sagan świetnie i w...
Świetnie napisana wciągająca opowieść o wszechświecie, jego powstaniu i czasie. Splatają się tu rysy historyczne poparte analizami z wielu gałęzi nauki.
Całościowe podejście do tematu przedstawione jest w prosty, dostępny sposób.
Pokaż mimo toCałościowe podejście do tematu przedstawione jest w prosty, dostępny sposób.
Dla poczatkujacych amatorow dobra ksiazka, jednak wiedza w niej jest tylko pobiezna. Za to latwo wszystko zrozumiec. Jesli chce sue sprawdzic czy bedza nas interesowały te tematy zdecydowanie warto -sam zacząłem fascynację nauka od Błękitnej kropki, ponad 20 kat temu. Jednak jeśli cokolwiek już wiemy to nic nowego się nie dowiemy ,a dodatkowo niestety czuć wiek książki.
Pokaż mimo toPowiem tak, ta książka powinna być lekturą szkolną na poziomie szkoły średniej. Jest długa, ale ilość treści którą przekazuje jest ogromna.
Pokaż mimo toKsiążka dla JESZCZE NIE zainteresowanych astronomią lub DOPIERO CO. Zainteresowani będą momentami znudzeni opisami podstaw.
Pokaż mimo toPomimo ponad czterdziestu lat na karku, wciąż się broni merytoryką oraz snuciem wszelakich wizji kosmosu i przyszłości. Idealna do rozpoczęcia przygody z literaturą popularnonaukową, jednak z świadomością, że sporo faktów i odkryć mogło się zdezaktualizować.