Szaleństwo miłości i ostatnie listy

- filozofia, etyka
- brak tytułu oryginału, zbiór tekstów
- BRAMA - Książnica Włóczęgów i Uczonych
- 2016-01-01
- 2016-01-01
- Jacek Pleciński
- filozofia religia chrześcijaństwo listy historia nuki greckiej moralność prawo polityka Simone Weil
Simon Weil jest myślicielką która wszelkie formy komplementowania uważała za ucieczkę od prawdy, którą chciała swym rozmówcom przekazać. Zatem wymaga od nas odwagi, powagi i skupienia, by mógł pojawić się w rozmowie ten trzeci ? cząstka nie z tego świata. Bo tylko wtedy powstaną warunki do wymiany myśli, a jej uczestnicy będą z pewnością mogli myśleć o sobie jako o przyjaciołach Boga.
Jej książek nie można ot tak po prostu sobie czytać. Simon Weil oczekuje naszego współuczestnictwa. Wszystko, co stworzyła można nazwać listami miłosnymi napisanymi do nieznanych kochanków, od których oczekuje odwzajemnienia, by dobrodziejstwo z góry mogło rozprzestrzeniać się na Ziemi, proporcjonalnie do naszego udziału w krainie prawdy. Jeśli jest autorka, która tak poważnie traktuje swoich czytelników ? to czy możemy jej odmówić.