Głowa Minotaura
Wydawnictwo: Znak Cykl: Edward Popielski (tom 1) Seria: Czarny kryminał kryminał, sensacja, thriller
- Edward Popielski (tom 1)
- Czarny kryminał
- Znak
- 2016-09-12
- 2009-05-06
- minotaur krajewski eberhard mock edward popielski łyssy lwów breslau międzywojnie
Mock wymierza sprawiedliwość
Breslau, 1 stycznia 1937. Kapitan Abwehry Eberhard Mock zostaje oddelegowany do rozwikłania tajemnicy bestialskiego morderstwa młodej cudzoziemki. Okazuje się, że wszystkie tropy prowadzą do Lwowa. To tam bowiem bestia zwana Minotaurem pogryzła i zamordowała już dwie kobiety.
Mock rusza do Polski, gdzie prowadzi śledztwo razem ze słynnym komisarzem Edwardem Popielskim. Żaden z nich nie podejrzewa nawet, jak bardzo ta sprawa zwiąże ich ze sobą.
Minotaur śledzi każdy ruch policjantów, manipuluje nimi, by w końcu doprowadzić Popielskiego niemal na skraj załamania.
Czy Mock zdoła pomóc przyjacielowi? Jak daleko się posunie w obronie sprawiedliwości?
- 3 920
- 1 945
Póki co nie jestem zagożałym fanem Marka Krajewskiego i po jego pozycje sięgam jako po "przerywniki". W tej ujęła mnie lwowska sceneria i klimat dawnych Katowic. Lekkim minusem są dla mnie dziury w samym scenariuszu i momentami jego naciąganie tak żeby łączyć w wątki bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze napisana książka. Może sama historia kryminalna nie jest najwyższych lotów, ale całość broni się innymi elementami. Zachwyca język, którym posługuje się Krajewski. Atmosfera mroku i zepsucia wręcz przelewa się przez kartki.
Kolejna sprawa to moc postaci. Do znanego już brutala - komisarza Mocka, dołącza świetny Popielski. Tutaj również autor staje na wysokości zadania i tworzy postać wielowymiarową i niejednoznaczną.
Prawdziwa uczta. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna sprawa to moc postaci. Do znanego już brutala - komisarza Mocka, dołącza świetny Popielski. Tutaj również autor staje na...
Ciekawy kryminał z Edwardem Popielskim prowadzącym śledztwo.
Ciekawy kryminał z Edwardem Popielskim prowadzącym śledztwo.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZawód. Mam alergię na kryminały, gdzie morderca w pewnym momencie postanawia wyjawić całą swoją zawiłą intrygę głównemu bohaterowi. Na plus opis jedzenia z lwowskich knajp dwudziestolecia międzywojennego - o których to autorowi miał opowiadać Robert Makłowicz. I pewnie rzeczywiście opowiedział, bo opisy rolmopsów, wątrobianek i palącego smaku wódki Baczewski bardzo dokładne. Jednak to za mało na dobry kryminał. Rozczarowanie.
Zawód. Mam alergię na kryminały, gdzie morderca w pewnym momencie postanawia wyjawić całą swoją zawiłą intrygę głównemu bohaterowi. Na plus opis jedzenia z lwowskich knajp dwudziestolecia międzywojennego - o których to autorowi miał opowiadać Robert Makłowicz. I pewnie rzeczywiście opowiedział, bo opisy rolmopsów, wątrobianek i palącego smaku wódki Baczewski bardzo...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowinienem dać 8-em ;-)...ale ponieważ tyle dałem "Dżuma w Breslau", a ta podobała mi się jeszcze bardziej :-) więc byłem zmuszony ;-)jedną gwiazdkę dodać :-D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaki porno-kryminał.
Koniecznie muszę poczytać więcej książek Krajewskiego
Taki porno-kryminał.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKoniecznie muszę poczytać więcej książek Krajewskiego
Cudowny kryminał. Pelen krwi i różnych wydzielin. Przesączony zapachami jedzenia, przyrody i mordercy. Popielski nie do podrobienia, nie do końca obnażony przez autora w swoich czynach i słowach. POLECAM ja się zakochałam:)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakoś nie do końca po drodze mi było z tą książką. Postaci przerysowane, mało spójna historia końcówka to w ogóle jakiś bieg z przeszkodami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwszy tom mnie nie przekonał, ale może im dalej w las, tym będzie lepiej.
Pierwszy tom mnie nie przekonał, ale może im dalej w las, tym będzie lepiej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook.
Co warte podkreślenia to znakomicie stworzona postać mordercy a nawet pozwolę sobie stwierdzić że to była najlepsza kreacja w przeczytanych przeze mnie ośmiu tomach tego cyklu.
Samo śledztwo intryguje i wciąga także z bólem odrywałem się od odsłuchu.
Krajewski wstrzelił się idealnie w mój gust i już jestem ciekaw czym mnie jeszcze zaskoczy p. Marek.
Książka warta przeczytania lub odsłuchu bo lektor poprostu super.
Audiobook.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,, Głowa minotaura'' to chronologicznie 8 tom z Edwardem Popielskim, ponieważ akcja rozgrywa się w 1938 roku. I tym razem z Łyssym połączył siły również Eberhard Mock.
Samo śledztwo...