Dom zbrodni

- powieść zbrodnia przestępstwo
- Crooked House
- Agata Christie - Królowa Kryminału
- powieść zbrodnia przestępstwo
Zapoczątkowaną w czasie wojny miłość młodej Angielki do jej rodaka-dyplomaty ma według ich planów po zakończeniu wojny i powrocie do kraju uwieńczyć zawarcie związku małżeńskiego. Do spotkania dochodzi, ale małżeństwo stoi pod znakiem zapytania. Uczucia nie wygasły. Przeszkodą jest nagła śmierć dziadka narzeczonej i podejrzenie o morderstwo. Kto z licznej rodziny mógł być sprawcą? Dziewczyna nie chce ślubu przed rozwiązaniem ponurej zagadki. Do śledztwa włącza się narzeczony.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Tylko ci, których kochamy, mogą uczynić nasze życie ciężkim, nie do zniesienia.
W niektórych książkach ginie jedna osoba po drugiej - poinformowała mnie z lubością Josephine. W końcu znajduje się mordercę, bo jest jedyną...
RozwińMyślę, że ludzie częściej zabijają osoby, które kochają, niż te, których nienawidzą. Może dlatego, że tylko ci, których kochamy, mogą uczyni...
Rozwiń
Opinie [205]
Ciekawa historia, w której każdy mógł być mordercą. Niestety do końca obstawiałam złą osobę, nie spodziewałam się takiego zakończenia. Polecam
Pokaż mimo toKlasyczny kryminał Agathy Christie. W 2019 roku wypuszczono film "Na noże" (ang. Knives Out). Ten film to nie była ekranizacja "Domu zbrodni", ale scenarzyści czerpali garściami z książki Christi.
więcejPowieść ta (oraz film) przedstawia bogatego dziadka posiadającego wielki dom. Razem z nim żyją jego dzieci oraz wnukowie. Wszyscy mają powody do zabicia dziadka i ten ginie. Mamy...
Gdy zostaje zamordowany grecki milioner Arystoteles Leonides, policja natychmiast rozpoczyna śledztwo. Bezpośrednio zainteresowany odkryciem sprawcy jest też Charles, syn zastepcy komisarza, zaręczony z Sophie, wnuczką Leonidesa.
więcejPodejrzenie pada na Brende, młodą wdowe, ale czy to ona jest sprawcą? Każdy członek rodziny jest oryginalną postacią, nie wylączjąc dzieci...
Nie wiem jak to się stało, że mnie który mieni się ,,prawdopodobnie największym fanem Agathy Christie w promieniu kilku mil" gdzieś przez te lata umknęła powieść, którą sama autorka uważała za swoją ulubioną.
więcej,,Dom zbrodni" jest w dużym skrócie kwintesencją tego w czym królowa jest najlepsza - intryga, morderstwo,fałszywe tropy,ludzkie historie i zaskakujący finał.
Jest to...
Fajna książka mimo że chcąc zobaczyć ile ma stron przeczytałam kto zabił, ale i tak miło się czytało :D
Pokaż mimo toŚwietny kryminał! Doskonale przedstawione postaci - między innymi krystaliczny Charles i Sofie, szalone dzieci, poczciwa niania i dobra ciocia. Każdy może być podejrzanym. Zakończenie godne mistrzyni suspensu. - :) Polecam z całego serca!
Pokaż mimo toŚwietna książka. Bardzo przyjemnie mi się ją czytało i możliwe, że jeszcze kiedyś po nią sięgnę jak po inne powieści Agathy Christie. Polecam.
Pokaż mimo toTylko jedno zdanie... Uwielbiam dreszczyk emocji, którym karmi mnie Pani Agatha!
Pokaż mimo toRadość z czytania została zepsuta przez okładkę. :( Przez nią niestety zbyt szybko ogarnęłam kto był mordercą.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa książka. Z początku nie domyślałam się kto może być zabójcą jednak po jakimś czasie zorientowałam się kto nim jest. Akcja toczy się szybko więc nie ma czasu na nudę. Postacie są ciekawe, najbardziej Josephine i Clemency. Ogólnie cała rodzinka jest urwana jakby z kosmu, każdy żyje swoim życiem i na własny sposób. Małą Josephine od razu wyobraziłam sobie jako...