Śmierć w Lizbonie
- Pol-Nordica
- 2004-10-22
- 2004-10-22
- Małgorzata Fabianowska
Rok 1941, Portugalia pod faszystowskimi rządami Salazara. Klaus Felsen, niemiecki przedsiębiorca zwerbowany przez SS, przybywa do Lizbony. Niemcy, szykujący sie do inwazji na froncie wschodnim, rozpaczliwie potrzebują portugalskiego wolframu, używanego do utwardzania pancerzy czołgowych. Jednak Salazar oddał wydobycie rud pod kontrolę Anglików. Felsen przeprowadza więc karkołomną, tajną operację, przemycając ze Szwajcarii złoto, zabrane Żydom w obozach śmierci, i płacąc nim za nielegalne wydobycie oraz transport wolframu. Nie robi tego sam. Joaquim Abrantes jego portugalski wspólnik pchnie tę historię na jeszcze mroczniejsze tory.
Bardzo dobry kryminał z historią w tle, no i akcja rozgrywa się w Lizbonie.
Autor przedstawia nam walkę wywiadów na terenie neutralnej Portugalii, wyścig dostęp do złóż wolframu, który staje się powodem kolejnych wydarzeń, jak choćby przerzuty zbrodniarzy wojennych przez Watykan w ramach Akcji Ocalenie po II wojnie światowej. No i jak przystało na kryminał, mamy zabójstwo, które mam miejsce właśnie w 199...
Co łączy zamordowanie młodej dziewczyny w latach 90. ubiegłego wieku z wydarzeniami, jakie miały miejsce w czasie II wojny światowej i tuż po niej? No to musi już doczytać czytelnik książki.
Dla mnie pozycja kompleksowa, niezła zagadka kryminalna, wartka akcja w każdej płaszczyźnie czasowej, Lizbona, romans, świetne dialogi wielowymiarowych postaci. Polecam
Bardzo dobry kryminał z historią w tle, no i akcja rozgrywa się w Lizbonie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAkcja książki dzieje się w dwóch płaszczyznach czasowych, jedna rozgrywa się od 1941 roku i biegnie do wydarzeń, jakie miały miejsce w 199... (taka data pojawia się w książce).
Dobra, ale chwilami nieco nudna, a na pewno za duzo seksu!
Lepiej przeczytac Lalka z Lizbony...
Dobra, ale chwilami nieco nudna, a na pewno za duzo seksu!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLepiej przeczytac Lalka z Lizbony...
Pozycja nagrodzona (słusznie!!!) jako najlepsza powieść sensacyjno-kryminalna w 1999 roku. W powieści jest trudna historia wojennej Europy i powojennej Portugalii; jest zrabowane żydom złoto, mężczyźni traktujący bardzo przedmiotowo kobiety, fortuny budowane na przemycie, tajna policja Salazara i policjanci po przejściach, współczesne dziewczęta z potrzebami oraz wielka intryga. I jak w prawdziwym życiu bywa - galopująca akcja nie kończy się 100% happy endem. Akcja wiąże przeszłość i teraźniejszość, a w tle Lizbona i jej malownicze okolice - co stanowi dodatkowy smaczek dla tych, co byli, są, albo wybierają się do Portugalii. Niesamowicie wciągająca, bardzo dobra powieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy ma ukochaną książkę, którą pamięta szmat czasu, do której wraca. Ta jest moja. Dałbym jej i trzydzieści gwiazdek.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy, trzymający w napięciu kryminał, którego akcja rozgrywa się na dwóch płaszczyznach czasowych - podczas drugiej wojny światowej i kilku kolejnych dekad oraz współcześnie.
Interesująco pokazana została rzeczywistość wojenna w pozornie neutralnej Portugalii, w której i Niemcy, i alianci robią intratne interesy. Te wydarzenia kładą się cieniem na późniejszych czasach, jednak trzeba uzbroić się w cierpliwość, by poznać szczegóły tych związków.
Niewątpliwą zaletą powieści jest wartka akcja, obfitująca w niespodziewane zwroty. Mamy tu i intrygę kryminalną, i zemstę po latach, i wątek miłosny, a całość tworzy wybuchową mieszankę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytelnik od początku zastanawia się, co łączy odległe wydarzenia i niecierpliwie czeka na finał, który okazuje się zaskakujący (a w przypadku kryminału to, jak wiadomo, ogromna zaleta)....
Współczesny kryminał ciekawie połączony z historią z okresu II Wojny Światowej. Duża dbałość o szczegóły, zwłaszcza historyczne, a także tła społecznego Portugalii. Warte polecenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajny pomysł z dwiema odrębnymi historiami, które na koniec łączą się w jedną, dość spójną całość. Całkiem zgrabnie napisana powieść. Mimo, że na początku trochę mi się dłużyła, od któregoś momentu wciągnęła tak, że nie mogłam się od niej oderwać. No i muszę przyznać, że zakończenie mnie nieco zaskoczyło - miałam kilka swoich przypuszczeń co do sprawcy i motywu zbrodni, ale tego zaprezentowanego w finale przez Wilsona jednak się nie spodziewałam :)
ogólnie polecam :)
Bardzo fajny pomysł z dwiema odrębnymi historiami, które na koniec łączą się w jedną, dość spójną całość. Całkiem zgrabnie napisana powieść. Mimo, że na początku trochę mi się dłużyła, od któregoś momentu wciągnęła tak, że nie mogłam się od niej oderwać. No i muszę przyznać, że zakończenie mnie nieco zaskoczyło - miałam kilka swoich przypuszczeń co do sprawcy i motywu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to2005
2005
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnakomita.Godna polecenia.
Znakomita.Godna polecenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobre czytadło,ale jednak czytadło.
Dobre czytadło,ale jednak czytadło.