Historia starożytna

- historia
- 2006-01-01
- 2006-01-01
- historia powszechna starożytność
Książka stanowi szczegółowo opracowane kompendium wiedzy na temat czasów starożytnych, podzielone na trzy części. Pierwsza część omawia dzieje Wschodu (Mezopotamia i Elam, Egipt, państwo Hetytów, Syria i Palestyna, Asyria, Babilonia, Persja),druga - Grecji (od epoki brązu po epokę hellenistyczną),a trzecia - Rzymu (czasy republiki i cesarstwa). Przedstawiono zagadnienia polityczne, wojskowe, gospodarcze, społeczne, religijne, kulturalne. Autorzy starali się unaocznić przemiany zachodzące w poszczególnych dziedzinach życia na przestrzeni wieków. W książce zamieszczono informacje o źródłach, którymi posługują się historycy w odtwarzaniu czasów starożytnych, słowniki najważniejszych pojęć i terminów, zestawienia najważniejszych dat, wskazówki bibliograficzne.
Kolejny podręcznik akademicki dla studentów historii. Na pierwszym roku każdy to nosi pod pachą - klasyka! Co się okazuje? Nie taki diabeł straszny jak go malują. Pozycja całkiem przystępna jak na syntezę opracowującą kilka tysięcy lat dziejów. Chociaż może nie jestem zbyt obiektywny bo zostałem w końcu właśnie historykiem Starożytności.
Pokaż mimo toJako podręcznik akademicki- klasyka. Znakomicie nadaje się do opanowania dużych patii materiału w krótkim czasie, co ułatwia bardzo przejrzysty układ pracy, słowniczek pojęć, czy układ tekstu na tronie (pogrubiona czcionka itp.). Można powiedzieć że jest to starożytność w pigułce; bez szczegółowych analiz, hipotez itp. Autorzy skupiają się rzetelnym przygotowaniu studenta do zdobycia podstawowej wiedzy, która jest solidnym punktem wyjścia do głębszego zapoznania się z epoką dla zainteresowanych. Słabą stroną jest tradycyjne w polskojęzycznych opracowaniach tego typu pomijanie milczeniem dorobku cywilizacji spoza kręgu kultur śródziemnomorskich, trudno jednak winić za to autorów. Do tej pory jest to chyba najbardziej przystępny podręcznik dla studenta historii.
Jako podręcznik akademicki- klasyka. Znakomicie nadaje się do opanowania dużych patii materiału w krótkim czasie, co ułatwia bardzo przejrzysty układ pracy, słowniczek pojęć, czy układ tekstu na tronie (pogrubiona czcionka itp.). Można powiedzieć że jest to starożytność w pigułce; bez szczegółowych analiz, hipotez itp. Autorzy skupiają się rzetelnym przygotowaniu studenta...
więcej Pokaż mimo toKlasyka dla studentów UŁ Historii :)
Klasyka dla studentów UŁ Historii :)
Klasyk.
Pokaż mimo toChyba nigdy nie zapomnę I roku studiów i egzaminu z historii starożytnej, ale pozycję tzw. "trojaczków" polecam z całego serca osobom lubującym się w starożytności :)
Pokaż mimo toPrzygotowywuje się do rozszerzonej matury z historii, a po przeczytaniu tej książki o wiele łatwiej jest mi napisać wypracowanie ze Starożytności. Polecam!
Pokaż mimo toOsobiście wolę poprzednie wydanie współtworzone przez Mączakową i Tylocha, było bardziej przystępne dla zwyczajnego odbiorcy. Poza tym w tej książce nie zostały przedstawione m.in. starożytne Indie i Chiny.
Pokaż mimo toIdealny podręcznik. Trzy duże segmenty chronologiczne autorstwa trzech różnych autorów dają dobry, całościowy obraz podstawowej wiedzy odnośnie starożytności. Nie ma tutaj sytuacji, gdzie historyk antyku po łebkach "odwala" obce sobie tematy (podręcznik Wolskiego). Lektura obowiązkowa jako pierwsza dla każdego, kto chce czytać dalej i więcej.
Pokaż mimo todobre kompedium o historii starożytnej
dobre kompedium o historii starożytnej
Pokaż mimo toDla miłośników historii starożytnej super!
Dla miłośników historii starożytnej super!