Wojna 1812 roku Tom I
- historia
- Kurpisz
- 1999-06-01
- 1999-06-01
- wojskowość powszechna wojny napoleońskie
Dzieło Mariana Kukiela ma fundamentalne znaczenie dla politycznej i wojskowej historii wojny 1812r.Praca przedstawia antecedencje i przyczyny konfliktu, przygotowania i koncentrację armii obu stron walczacych, marsz na Moskwę krytycznie oceniony przez Kukiela i bitwę na przedpolach rosyjskiej stolicy, a później odwrót w warunkach surowej zimy rosyjskiej, zakończony kompletną katastrofą Wielkiej Armii.Autor wykorzystał ogromną literaturę przedmiotu w wielu językach, liczne pamiętniki, drukowane zbiory źródeł i dokumenty rękopiśmienne zdeponowane w różnych archiwach, przede wszystkim francuskich.
Jedna z lepszych książek historycznych jaką miałem w rękach i czytałem, począwszy od treści i stylu, a skończywszy na estetyce zewnętrznej okładki. Nawet każda kartka ma swój podtytuł. Szczegóły wyprawy opisane z niezwykłą starannością. Kluczowa praca wybitnego historyka wojskowości, który napisał wiele prac dotyczących wojen napoleńskich Zapewne nie muszę jej polecać fanom epoki napoleońskiej bo już ją przeczytali. Bardzo dokładna analiza inwazji Napoleona na Rosję. Wg mnie podstawowa lektura dla osób interesujących się historią wojskowości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziwię się, że nikt do tej pory nie wystawił swojej opinii. Tak w skrócie, to książka M. Kukiela jest naprawdę rewelacyjna. Jedyny mankament, to brak źródeł rosyjskich, o których we wstępie informował autor, ze względu na lata wczesnego stalinizmu, co uniemożliwiało kwerendę źródłową w sowieckiej Rosji. Lektura pasjonująca, jeżeli zacznie się czytać, to nie można się oderwać od czytania, tak pięknie i lekko jest to wszystko opisane.
Dziwię się, że nikt do tej pory nie wystawił swojej opinii. Tak w skrócie, to książka M. Kukiela jest naprawdę rewelacyjna. Jedyny mankament, to brak źródeł rosyjskich, o których we wstępie informował autor, ze względu na lata wczesnego stalinizmu, co uniemożliwiało kwerendę źródłową w sowieckiej Rosji. Lektura pasjonująca, jeżeli zacznie się czytać, to nie można się...