Żywienie Człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. Tom 1
- Kategoria:
- zdrowie, medycyna
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- Data wydania:
- 2010-09-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2010-09-10
- Liczba stron:
- 448
- Czas czytania
- 7 godz. 28 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788301163204
Książka omawia:
cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju;
fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia;
potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie;
składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych;
normy żywieniowe i planowanie żywienia;
ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.
Podręcznik został tak napisany, aby pomóc czytelnikowi:
zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju,
właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać,
nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań.
W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe. Zagadnienia wykraczające poza podstawy nauki o żywieniu przeniesiono i omówiono bardziej szczegółowo w książce Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. T. 3 (WN PWN, 2009); dokonano także drobnych zmian w strukturze poszczególnych części podręcznika, poprzedzając je krótkimi wprowadzeniami.
Kontynuację publikacji stanowi tom II poświęcony żywieniu człowieka zdrowego i chorego oraz tom trzeci traktujący o związkach żywienia ze zdrowiem rozpatrywanych na poziomie populacji, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.
Książka przeznaczona dla studentów uczelni przyrodniczych, medycznych, uniwersytetów i innych, a także żywieniowców, dietetyków, lekarzy i organizatorów turystyki.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 166
- 65
- 15
- 9
- 7
- 3
- 3
- 3
- 2
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Dużo przydatnej wiedzy, sporo przeterminowanej
Dużo przydatnej wiedzy, sporo przeterminowanej
Pokaż mimo toGeneralnie książka to kompendium wiedzy dot. dietetyki. Jest trudna, pisana językiem naukowym, średnioprzystępnym. Nie jest to książka typu fantasy czy romans, tutaj trzeba się skupić i zrozumieć co się czyta. Jest jednak bardzo czytelna i osoby, które sięgają po ta pozycję - na pewno znajdą w niej obszerne informacje nt. aspektów związanych z żywieniem człowieka. To taka podstawa dla dietetyków czy pasjonatów żywienia człowieka.
Generalnie książka to kompendium wiedzy dot. dietetyki. Jest trudna, pisana językiem naukowym, średnioprzystępnym. Nie jest to książka typu fantasy czy romans, tutaj trzeba się skupić i zrozumieć co się czyta. Jest jednak bardzo czytelna i osoby, które sięgają po ta pozycję - na pewno znajdą w niej obszerne informacje nt. aspektów związanych z żywieniem człowieka. To taka...
więcej Pokaż mimo toDietetyczna biblia. Idealny wstęp do dalszej nauki.
Dietetyczna biblia. Idealny wstęp do dalszej nauki.
Pokaż mimo toTak, jak mówi sam tytuł: podstawy. Na początek, jak najbardziej.
Tak, jak mówi sam tytuł: podstawy. Na początek, jak najbardziej.
Pokaż mimo toPrzeczytałem tą książkę w całości. Żywienie człowieka jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną wiedzy, więc niestety niektóre informacje zawarte tutaj mogą być już przestarzałe (np. piramida żywienia w książce jako podstawę stawia pieczywo, kaszę , płatki zbożowe, makarony itp. a zgodnie z najnowszymi wytycznymi Instytuty Żywienia i Żywności jako podstawę przyjmuje się warzywa i owoce). Niepodważalnym faktem jest jednak to, iż książka zawiera bardzo szeroką bazę danych o żywieniu człowieka. Każde zagadnienie opisane jest w tej książce obszernie i wyczerpująco . Po każdym rozdziale jest podana literatura uzupełniająca , która jest podstawą do rozszerzenia wiedzy.
Książka jest niestety napisana językiem trudnym do zrozumienia dla laika, więc nie polecam jej komuś kto nie zaznał się z rozszerzoną chemią.
Plusem tej książki jest przedstawienie przez autorów historii rozwoju nauk o żywieniu w sposób ciekawy.
Dla kogoś kto chce poszerzyć wiedzę dla siebie i jest sportowcem polecam książkę Anity Bean "Żywienie w sporcie. Kompletny przewodnik" która jest napisana przystępnym dla laika językiem. Dla kogoś kto jest studentem np. dietetyki albo chce nim być polecam przeczytanie tej książki. Tematów poruszonych głównie z tej książki, student uczy się pierwsze dwa semestry :)
Przeczytałem tą książkę w całości. Żywienie człowieka jest dynamicznie rozwijającą się dziedziną wiedzy, więc niestety niektóre informacje zawarte tutaj mogą być już przestarzałe (np. piramida żywienia w książce jako podstawę stawia pieczywo, kaszę , płatki zbożowe, makarony itp. a zgodnie z najnowszymi wytycznymi Instytuty Żywienia i Żywności jako podstawę przyjmuje się...
więcej Pokaż mimo to