Harry Potter i więzień Azkabanu

- literatura młodzieżowa
- 2016-07-20
- Andrzej Polkowski
- Jonny Duddle Harry Potter fantasy magia przygoda
Z pilnie strzeżonego więzienia dla czarodziejów ucieka niebezpieczny przestępca. Kim jest? Co go łączy z Harrym? Dlaczego lekcje przepowiadania przyszłości stają się dla bohatera udręką? W trzecim tomie przygód Harry`ego Pottera poznajemy nowego nauczyciela obrony przed czarną magią, oglądamy Hagrida w nowej roli oraz dowiadujemy się więcej o przeszłości profesora Snape`a. Wyprawiamy się również wraz z trzecioklasistami do obfitującego w atrakcje Hogsmeade, jedynej wioski w Anglii zamieszkanej wyłącznie przez czarodziejów.
Nowe wydanie książki o najsłynniejszym czarodzieju świata różni się od poprzednich nie tylko okładką, ale i wnętrzem – po raz pierwszy na początku każdego tomu pojawi się mapka Hogwartu i okolic, a początki rozdziałów ozdobione będą specjalnymi gwiazdkami.
ilustracje: Jonny Duddle
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Przysięgam uroczyście, że knuje coś niedobrego.
To by znaczyło, że tym, czego się boisz najbardziej, jest... strach. To bardzo mądre, Harry.
Uśmiech losu można zobaczyć nawet w tych najciemniejszych chwilach, jeżeli pamięta się żeby zapalić światło
Opinie [1 886]
Nie wiem co się wydarzyło w życiu autorki pomiędzy premierą Komnaty Tajemnic i Więźniem Azkabanu, ale różnica pomiędzy kolejnymi tomami jest ogromna. Pod względem języka i stylu wypada to dużo lepiej, a choć nadal jest to powieść głównie dla młodych odbiorców, pojawiają się tutaj poważniejsze motywy – poruszane są tematy takie jak lojalność, wartość przyjaźni czy przemoc...
więcejSłynna seria znana każdemu. Dla tych, którzy zastanawiają się nad tym czy warto ją przeczytać jak oglądało się film to odpowiedź brzmi tak, ponieważ czytając tą serię zauważyłam, że jest dużo momentów innych niż w filmie lub dodanych bo wiadomo film nie jest identyczny. Więc jeśli się zastanawiasz nad kupieniem to rób to. Polecam. Uważam też, że ta część jest jedną z...
więcejNajlepsza jak do tej pory część Harrego.
Pokaż mimo toNajlepsza książka z serii jak do tej pory. Nie mogłam się oderwać, już nie mogę się doczekać Czary Ognia. Każda kolejna część jest bardziej wciągająca.
Pokaż mimo toKażdy kto lubi dobrą fantastykę musi przeczytać wszystkie książki o Harrym. Ta może nie jest tak dobra, jak dwie pierwsze, ale trzeba ją przeczytać, by zabrać się za czwartą i kolejne części. :)
Pokaż mimo toDaję dziewięć bo ta książka z serii Harry Potter aż tak bardzo mnie nie poruszyła, niemniej też była bardzo ciekawa. Polecam każdemu kto lubi dobre fantasy.
Pokaż mimo toNo trzeba przyznać... Harry nieźle sobie radzi!
Pokaż mimo toWielkie brawa za takie postępy w patronusie!
Polecam!
Film jest moim ulubionym, za to książka trochę mnie męczyła. Nie wykluczam, że to przez przytłoczenie tym samym uniwersum spowodowane lekturą trzech pierwszych części niemalże ciągiem. Będę chciała podejść do tego tytułu jeszcze raz.
Pokaż mimo toMoże i z tą oceną przesadzam - końcówka książki była dla mnie niesamowita i myślę, że dla wielu innych także. Tylko te pierwszy rozdziały nie należały do tych najlepszych.
więcejTak czy siak, mało mnie to obchodzi, ponieważ zakończenie tej książki było dla mnie wspaniałe. Byłem bardzo zaskoczony, gdy cała ta prawda o Blacku wyszła na jaw - może i było to do przewidzenia, ale ja...
Moja najmniej lubiania książka z serii HP. Nie zmienia to faktu, że dla wielu była ona wspaniała. Mimo wszystko polecam.