Serce z bibuły

- Stacja Jagodno (tom 4)
- Czwarta Strona
- 2016-09-28
- 2016-09-28
Jadwiga po stracie męża musi sama zająć się wychowaniem czwórki dzieci i utrzymaniem domu. Pocieszenie znajduje w małych przyjemnościach: tworzy piękne róże z bibuły. Za namową kobiet spotykających się w dworku zapisuje się na kurs florystyczny. Czy uda jej się zrealizować marzenia i odnaleźć spokój?
Jeszcze raz odwiedź z nami urokliwe Jagodno i przekonaj się, jak potoczyły się losy jego bohaterów… Czy po powrocie Łukasz zdradzi Tamarze swój sekret? Jak rozwinie się relacja doktor Ewy z ojcem Łukasza?
Sagę Karoliny Wilczyńskiej pokochało już mnóstwo czytelniczek. Jagodno czeka na każdą kobietę, bo każda może odnaleźć w jego bohaterkach cząstkę siebie.
Oficjalne recenzje
W kobiecych sercach drzemie siła
Mówią o nas kobietach płeć piękna. Mówią o nas kobietach płeć słaba. A ja mówię, że kobieca słabość to jedno wielkie przekłamanie. Kto mi nie wierzy niech sięgnie po czwarty tom obyczajowej serii pióra Karoliny Wilczyńskiej. Niech przeczyta i niech się przekona, że panie to zdecydowanie płeć silna. Ba, bardzo silna i twarda, która gdy wymaga tego sytuacja potrafi dzielnie walczyć o swoje szczęście, o realizację swoich marzeń, o dzieci i ich przyszłość.
Do Jagodna trafiłam po raz czwarty. I znów zauroczył mnie jego klimat, atmosfera i postacie, które spotkałam na kartach książki. Były to przede wszystkim kobiety. I te, które poznałam we wcześniejszych tomach i nowa postać, którą bardzo polubiłam. A zatem co słychać w Jagodnie?
Tamara traci pracę i wpada w depresję. Zamyka się w sobie i cierpi. Na szczęście dzięki własnej sile i przyjaznym duszom z jej otoczenia zaczyna się wybudzać ze złego stanu. Powoli podnosi się po ciosie. Dzięki Marzenie i babci Rózi zaczyna na nowo tworzyć swój świat i walczyć o szczęście. Marzena jest zajęta „Projektem Jagodno” czyli remontem dworku hrabianek i przekształceniem jego części w centrum konferencyjno-hotelowo-szkoleniowe. Marysia zastanawia się nad sensem związku na odległość, a Małgosia nie odnosi sukcesu ze sklepikiem „Kolorowy szalik”. Pojawia się też nowa postać Jadwiga. Żona mężczyzny, który lubi wypić i przepić wypłatę. Matka, która mając niewiele musi zapewnić byt piątce dzieci. Kobieta, której największym marzeniem jest chwila spokoju i spacer czy kawałek kolorowej bibuły by wyczarować z niej piękne kwiaty, które wydają się być jak żywe. Zdaje się, że w życiu tej bohaterki gorzej już być nie może. A jednak los postanawia wystawić ją na kolejną próbę. Szykuje dla niej ciężki sprawdzian. Czy utalentowana Jadzia da sobie radę i podoła ciężkiemu brzemieniu?
Czwarty tom cieszącej się sporą popularnością obyczajowej serii, która rozgrywa się w czarującej scenerii nie odbiega klimatem ani jakością od tomów wcześniejszych. „Serce z bibuły” jest książką równie mądrą, ciepłą i otulającą. Ma w sobie tę szczególną atmosferę której brakuje nam w zwyczajnej codzienności. W tej powieści nikt nie jest sam. Nawet gdy ma kłopoty, trudne chwile i przeżywa gorszy okres w życiu. Zawsze obok znajdzie się życzliwa dusza, która pomoże, która doradzi, która szepnie dobre słowo. Ta powieść podobnie jak cały cykl to książka o kobietach i dla kobiet. Jej bohaterki są zwyczajne, mają wady, kompleksy, popełniają błędy. Dotyka ich proza życia, a ono samo daje się często we znaki i pozwala poczuć gorzki smak kłopotów i porażek. W sercach bohaterek drzemie jednak siła, która pozwala im się podnosić i wstawać, brać się z troskami za bary i przeć do przodu. I to w tej lekturze jest niezwykłe i urokliwe. Owszem bywają momenty nieco ckliwe, lekko słodkie, ale o to właśnie w takim tytule chodzi. By tu znaleźć oddech od brutalnej rzeczywistości, by podładować wyładowane akumulatory i nabrać nadziei na dobro drzemiące w ludziach i otaczającym świecie.
„Serce z bibuły” to książka wyważona, delikatna, miła i sympatyczna. Otulająca i uspokajająca. Relaksująca i optymistyczna. Naładowana dobrem, przyjacielską atmosferą i prostodusznością. Czyta się ją lekko i przyjemnie. Idealna propozycja dla zmęczonych brutalnością otoczenia, optymalna dla tych, którzy szukają rodzinnego ciepła i pozytywnych stron życia.
Bernardeta Łagodzic-Mielnik
Miłość i przyjaźń nie polegają na oczekiwaniu, czy spełnianiu czyichś oczekiwań, ale na byciu z kimś w każdej ważnej dla niego chwili, na zr...
RozwińBo żeby dom żył, nie wystarczą mury i nowy dach czy piec. Dom to ludzie. To ci, którzy się wspierają, pomagają sobie w trudnych chwilach, ro...
Rozwiń
Podoba mi się przekaz tej części. Kobieto nie ważne że masz źle w życiu. Rozejrzyj się, doceń bliskich i walcz o siebie.
Pokaż mimo toSaga Karoliny Wilczyńskiej to powrót do ukochanego domku babci Róży do Stacji Jagodno i hrabianek.
Książka jest IV tomem serii.
Tam się wraca bardzo chętnie i zawsze znajdzie się chwilę aby usiąść i wypić kawę z bohaterami tego uroczego miejsca.
Pokaż mimo toKsiążka jest IV tomem serii.
Niestety, na czawartym tomie kończę swoją czytelniczą przygodę ze "Stacją Jagodno". Zrobiło się zbyt ckliwie, cukierkowo i przewidywalnie. A to nie moje klimaty.
Pokaż mimo toOptymistyczna, mądra i ciepła lektura.
Optymistyczna, mądra i ciepła lektura.
Pokaż mimo toKolejna rewelacyjna część "Stacji Jagodno". Historia zdecydowanie wciąga od pierwszych stron. Jak dla mnie jedyne zastrzeżenie to wątek Tamary i Łukasza, który został trochę "po macoszemu" potraktowany. Mam wrażenie,że za mało zostało tu uwagi poświęconej, dialogi skąpe, a i moment porozumienia między tą dwójką jakoś skromnie opisany.
Pokaż mimo toBardzo pozytywna lektura, dobrze się czyta.
Bardzo pozytywna lektura, dobrze się czyta.
Pokaż mimo toUwielbiam tą serię
Uwielbiam tą serię
Pokaż mimo toksiążka wielu bohaterów, którzy zmagają się z błędami przeszłości, z błędami przytakiwania na to co dał los. czasem trzeba umieć się przeciwstawić losowi, pomyśleć również o własnych marzeniach. Marzena, Jadwiga, Małgorzata, Ewa, Tamara, Katarzyna.. każda z nich przeszła swoją ciężką drogę. biały domek wraz z panią Różą przyniósł im dobrą radę i ukojenie.. historia która znalazła swoją prawdę przyniosła w ich życie wiele dobrego.
książka wielu bohaterów, którzy zmagają się z błędami przeszłości, z błędami przytakiwania na to co dał los. czasem trzeba umieć się przeciwstawić losowi, pomyśleć również o własnych marzeniach. Marzena, Jadwiga, Małgorzata, Ewa, Tamara, Katarzyna.. każda z nich przeszła swoją ciężką drogę. biały domek wraz z panią Różą przyniósł im dobrą radę i ukojenie.. historia która...
więcej Pokaż mimo toLekka i przyjemna. Idealna na jesienne wieczory. Końcówka książki mnie zaintrygowała, na pewno sięgnę po kolejną część.