Żydzi. Opowieści niepoprawne politycznie
- historia
- Opowieści niepoprawne politycznie (tom 1)
- Historia [Rebis]
- Rebis
- 2016-05-17
- 2016-05-17
- historia Żydzi
Autor "Paktu Ribbentrop-Beck" i "Obłędu ’44" tym razem podjął drażliwy temat stosunków polsko-żydowskich. Jego poprzednie książki wywoływały ostre dyskusje i kontrowersje, żadna nie była jednak tak niepoprawna politycznie. Żydzi rozsierdzą zarówno filosemitów, jak i antysemitów.
Piotr Zychowicz pisze o żydowskich komunistach i kolaborantach pod okupacją niemiecką, ale i o zbrodniach popełnionych przez Polaków na Żydach. O szkoleniu przez II Rzeczpospolitą żydowskich terrorystów i zamordowaniu przez żydowskich bojówkarzy polskiego konsula. O pogardzie, jaką okazywano w Izraelu ocalałym z Zagłady, i próbach wyłudzenia tytułu Sprawiedliwego. O powstaniu w getcie warszawskim i tysiącach Żydów służących w Wehrmachcie, a nawet SS. O operacjach tajnych służb PRL w Izraelu i o łowcy zbrodniarzy Szymonie Wiesenthalu. Wreszcie docieka, ile jest prawdy w tezie prof. Szlomo Sanda, że naród żydowski… został wymyślony.
Oficjalne recenzje
Na stos
Widmo krąży nad Polską. Widmo antysemityzmu. Właściwie Polska antysemicka jest faktem – potwierdzają to liczne teksty i opracowania. Filmy takie jak „Ida” czy „Pokłosie” zbierają liczne nagrody i chwalone są za to, że nazywają rzeczy po imieniu, czyli pokazują Polaków jako morderców Żydów. Tak samo mamy w literaturze, gdzie Jan Tomasz Gross otworzył nam oczy na zbrodnicze oblicze Polaków. Takich książek i filmów jest więcej, a wszystkie czynią wiele szumu. Ja ostatnio przeczytałem książkę Mikołaja Grynberga „Oskarżam Auschwitz” , ale książka ta nie była oskarżeniem Auschwitz, ale oskarżeniem Polaków, którzy są odpowiedzialni za zagładę Żydów podczas II wojny światowej, a w stan oskarżenia stawiały polskie społeczeństwo dzieci ocalałych z Shoah, za którymi Mikołaj Grynberg podróżował po całym świecie. Jeśli uważasz inaczej, wiedz, że jesteś antysemitą i czas zmienić pochlebną opinię na własny temat – taki przekaz płynie dziś z każdego medium, które hołduje zasadom tolerancji, otwartości, równości. Bowiem to polski antysemityzm stoi u źródeł całej polskiej nietolerancji i całego polskiego faszyzmu. Bo Polska jest najgorszym faszystowskim bagnem, a katolicki fundamentalizm jest gorszy od islamskiego. No może jeszcze Węgry nam dorównują.
W tym kontekście książka „Żydzi. Opowieści niepoprawne politycznie” Piotra Zychowicza jest paszkwilem na polskość. Zychowicz ma zaledwie 36 lat i kilka opasłych tomów historycznych na swoim koncie, z których najbardziej znaną jest poświęcona powstaniu warszawskiemu książka „Obłęd 44”, w której ten bezczelny żółtodziób śmiał podważyć sensowność powstańczego heroizmu i wskazać bezsensowność przelanej w nierównej walce przez Polaków krwi. „Żydzi” jest jednak zupełnie inną książką niż parahistoryczne popisy pana Zychowicza, gdyż składa się z wywiadów i to wywiadów, które autor zamieszczał w prawicowych brukowcach, takich jak „Uważam Rze”, „Rzeczpospolita”, czy „Historia Do Rzeczy”. Na domiar złego rozmówcami pana Zychowicza byli w dużej części żydowscy historycy i intelektualiści, którzy, pewnie zmanipulowani przez przebiegłego polaczka, ośmielili się wyjść poza schemat antypolskiej perspektywy. Po prostu zgroza, faszyzm, goebels.
„Żydzi” składają się z pięciu części - „Rozmowy z Żydami”, „Rozmowy o Żydach”, „Komuniści, syjoniści, kolaboranci”, „Izrael kontra PRL” i najbardziej kontrowersyjna „Żydzi a 17 września”, o tym jak ludność żydowska radośnie witała na wschodnich rubieżach Rzeczpospolitej drugiego okupanta. Z rozmów tych wyłania się skomplikowany i wcale niejednoznaczny obraz stosunków polsko-żydowskich, co więcej, Zychowicz nie waha się przedstawiać różnych punktów widzenia, a więc także tych, które są bardzo krytyczne względem Polaków. Ale to wszystko jest i tak mydlenie oczu, zresztą słowo „mydło” nabiera w kontekście tych artykułów szczególnego znaczenia, bo właśnie w ten sposób określali izraelscy Żydzi ocalałych z Zagłady zaraz po wojnie, a sytuacja w ocenie tych postaw uległa zmianie dopiero w latach 60.
I Zychowicz czepia się tej historycznej względności, pokazuje w tych rozmowach jak temat Holocaustu zmieniał się przez pół wieku od zakończenia wojny. Wskazuje jak doszło do powstania „przedsiębiorstwa Holocaust”, które generowało zyski oraz dogmaty na temat Zagłady. Do tego wskazuje na różne źródła, nie tylko te, które są uprawnione do tworzenia oficjalnej wersji historii i to jest największa hańba tej książki, że opiera się na heretykach i że nie traktuje historii jak religii. Za to wszystko Zychowicz winien spłonąć na stosie. Przypominam, że słowo Holocaust oznacza ofiarne całopalenie.
Zychowicz manipuluje faktami. Twierdzi, że spośród Polaków właśnie najwięcej ma tytuł „Sprawiedliwy wśród Narodów Świata”, że w Polsce za ukrywanie Żydów groziła kara śmierci i zabijane były za to całe polskie rodziny. Odważa się także przypominać, że to nie Polacy stworzyli obozy koncentracyjne na terenie Polski, tylko okupujący ją Niemcy. Bezczelność sięga w tych momentach zenitu. Nie wolno tak mówić, nie wolno tak pisać. Widmo krąży i nie wolno, go przywoływać pod żadnym pretekstem. Historia ma uczyć takiej wersji zdarzeń, która jest potrzebna, by widmo nas nie dopadło.
Zychowicz, „prawicowy” podkreślę publicysta i historyk, jest autorem innej karkołomnej tezy, że Polacy w czasach II wojny światowej winni, jak większość narodów europejskich, sprzymierzyć się z hitlerowcami i dbać o swój interes, a nie przelewać krew w podziemiu i masowych egzekucjach. Cóż – nie zgadzałem się z tak postawioną tezą, ale dziś, kiedy widzę, jak robi się z mojego narodu najgorszy sort antysemityzmu, że powszechnie głosi się, że to Polacy a nie hitlerowcy są odpowiedzialni za Holocaust, , to zaczynam rozumieć, że z makiawelicznym kłamstwem historii nie można dyskutować, tylko trzeba walczyć z nią jej własnymi metodami. Inaczej nawet ofiary mogą stać się oprawcami. Ale ja jednak będę dalej dumny z faktu, że Polacy nigdy nie podpisali cyrografu faszystowskiemu diabłu. Ale z tym stosem dla Zychowicza to jednak trochę przesadziłem.
Sławomir Domański
- 1 291
Dzisiaj już nie ma rzetelnych dziennikarzy, są za to ich atrapy po postacią zakamuflowanych lobbystów zaklinających polityczną rzeczywistość i czerpiących z tego profity. Jedyna wartościowa rzecz w tej książce to stwierdzenie, że nie ma złych narodów, są tylko źli ludzie z czym się w pełni zgadzam i to by było na tyle. Pomysł dobry, wszak warto wiedzieć, że Polacy mordowali Żydów, Żydzi Polaków, Żydzi Żydów, Żydzi Amerykanów, Żydzi Palestyńczyków, Palestyńczycy Żydów, etc. ale realizacja fatalna.
To wątpliwej jakości dziennikarstwo, poczynając od stosowanej retoryki którą się autor posługuje na źródłach skończywszy. Źródłem nie mogą być publikacje w gazecie w której na zamówienie można napisać wszystko (swoją drogą piękna autoreklama),tylko ujawnione dokumenty, akta spraw, wyroki sądowe, publikacje naukowe, zeznania świadków o czym autor chyba nie ma pojęcia. Od razu zaznaczę, że nie mam żadnych sympatii politycznych: ani lewica, ani prawica, ani liberałowie, ani konserwatyści – wszyscy kłamią tak samo, realizując własne polityczne cele, z autorem włącznie.
Wracając do meritum, czytam sobie książkę pod tytułem: «Żydzi. Opowieści niepoprawne politycznie» i w pewnym momencie dochodzę do tekstu zachwalającego w niebogłosy myśliwiec F-16. Czytam i oczom nie wierzę! Co ma to wspólnego z niepoprawnością polityczną i z Żydami? O czym ten gość pisze do cholery? I po co? Realizuje jakieś zamówienie reklamowe? Wziął za to pieniądze? Jeśli nie, tym gorzej dla niego.
Idźmy dalej bo dalej jest jeszcze ciekawiej. Pan Zychowicz pisze o rzekomym ratowaniu Żydów przez Piusa XII. Acha, czyli ratowanie Żydów przez kościół to temat niepoprawny politycznie. Ale to jeszcze nic! Autor zachwyca się tym, jak to wkrótce zostanie udostępnione archiwum watykańskie dotyczące okresu panowania Piusa XII ale po uprzednim przygotowaniu przez archiwistów watykańskich, a dlatego to tyle trwa bo dokumenty opracowuje tylko kilka osób. Stosując retorykę autora nie ma nic złego w tym, że prokurator dowiaduje się, że nie otrzyma dokumentów firmy prowadzącej przestępczą działalność gdyż ludzie z tej firmy muszą je dopiero odpowiednio przygotować. Ile to przygotowanie potrwa? Tylko 66 lat. Poczekamy! Pan Zychowicz nie widzi w tym nic skandalicznego :). Ale to nie koniec absurdów które czynią tę książkę bezwartościową. Autor przekonuje czytelnika, że Papież Pius XII milczał w sprawie zagłady Żydów wobec nazistów dlatego, bo dzięki temu uratował ich więcej, mógł wszak zezłościć swoim sprzeciwem Hitlera! Stosując tą retorykę – bardzo dobrze, że Anglia i Francja nie kiwnęły palcem kiedy wojska niemieckie zaatakowały Polskę, wszak dzięki temu ocalili..... yyyyyyy.... więcej.... istnień..... yyyyy... Że kurwa co? Co ta atrapa dziennikarza stara nam się wcisnąć? Czyli milczenie i bierność Kościoła (a właściwie każdego) uratowała, poza Żydami, wielu zgwałconych (na całym świecie) lub zamordowanych (na przykład w Kanadzie) przez funkcjonariuszy kościelnych dzieci? Tak? Wracając, skoro to rzetelny dziennikarz, gdzie są inne grzechy Piusa XII, gdzie wzmianka o, na przykład, ratowaniu zbrodniarzy nazistowskich uciekających przed odpowiedzialnością? To dopiero niepoprawna politycznie rzecz! Skoro Autor w taki sposób manipuluje faktami stosując «cherry picking» oraz podwójne standardy, cała publikacja jest bezwartościowa. Nie ma tu na tyle miejsca aby przedstawić resztę niedopowiedzeń, pominięć albo manipulacji autora wszak jedno zgniłe jabłko sprawia, że pozostałe też takie będą. Zacząłem sprawdzać kto to właściwie jest ten Piotr Zychowicz. Pisał dla "Rzeczpospolitej", był zastępcą redaktora naczelnego "Do Rzeczy" czyli liberalno-konserwatywnych gazet, no i wszystko jasne! Obrońca Kościoła, opiekun amerykańskich interesów! Biada tej instytucji mającej takich protektorów.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa antologia wywiadów poruszających wiele drażliwych tematów związanych z Żydami. Nie jest, aż tak kontrowersyjnie jak sugerowałby tytuł, chociaż dla niektórych wiele z powiedzianych tu słów będzie bardzo ciężkostrawna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW większości recycling opublikowanych wcześniej materiałów (wywiadów, esejów etc.),przez co lektura nie jest linearną czy też spójną opowieścią, a dość chaotyczną mozaiką, która jednak, o dziwo, wciąga i robi mocne wrażenie.
Moc opowieści nie wynika z odkrywania nieznanych szerzej faktów, ale raczej z komasacji już znanych, ale skutecznie „zamilczanych”. Największe wrażenie robi śledzenie budowania obowiązującej narracji najnowszych losów „narodu wybranego” i konsekwencja w niszczeniu tych, którzy mogą upowszechnieniu jej zagrozić. No i perełki, które nie są już interpretacją historii, ale odnoszą się bezpośrednio do teraźniejszości. Na przykład ta, w której izraelski historyk Martin van Creveld opowiada, że najlepszym sposobem na czystki etniczne nie jest wywożenie wszystkich ciężarówkami. Wystarczy zabić 5 tysięcy osób, aby reszta sama uciekła. Zbyt mocno to przypomina obecne wydarzenia w Strefie Gazy, aby potraktować to jako niezobowiązującą uwagę badacza przeszłości.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoc opowieści nie wynika z odkrywania nieznanych szerzej faktów, ale raczej z komasacji już znanych, ale skutecznie „zamilczanych”. Największe...
Lubię styl pisania Piotra Zychowicza, jednak tę książkę oceniam minimalnie niżej niż pozostałe części „opowieści niepoprawnych politycznie”. Może dlatego, że historia Żydów jest mi mniej znana niż „Niemców” czy „Sowietów”. Brakuje wprowadzenia w temat, rysu historycznego wydarzeń, opisu sytuacji, o których autor dyskutuje w swoich wywiadach. Nie zmienia to faktu, że są one bardzo ciekawe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat Żydów jest tematem bardzo trudnym, wielowątkowym i skomplikowanym, a obecnie niebezpiecznie (dla publicystów) go poruszać. Jeśli ktoś krytykuje postępowanie tej nacji to jest automatycznie antysemitą. Inni jakby z założenia są filosemitą - niezależnie co Żydzi robili bądź będą robić. Dobrze, że autor to zauważa już na samym początku i próbuje się ustawić gdzieś pośrodku i być w miarę obiektywnym.
Ponownie jak w innych pozycjach p. Zychowicza zbiór luźno powiązanych opowieści i rozmów opakowany w jedną książkę. Moim zdaniem tytuł mylący (na pewno "klikalny") - niby o Żydach, a jednak nie do końca.
Temat Żydów jest tematem bardzo trudnym, wielowątkowym i skomplikowanym, a obecnie niebezpiecznie (dla publicystów) go poruszać. Jeśli ktoś krytykuje postępowanie tej nacji to jest automatycznie antysemitą. Inni jakby z założenia są filosemitą - niezależnie co Żydzi robili bądź będą robić. Dobrze, że autor to zauważa już na samym początku i próbuje się ustawić gdzieś...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzede wszystkim to książka, a właściwie zbiór wywiadów, w której toczy się rozmowa między Polakiem, a Żydem. Oczywiście nie zawsze. Wypowiada się wielu Żydów i to ma dużą wartość w przekazie. Nie odebrałem jej jako antysemicką (ciężko nazwać antysemitą Żyda, który krytycznie opowiada się po stronie jakiś wydarzeń swojego narodu). Jest trochę o Żydach i jest o Polakach, zarówno pozytywnego jak i negatywnego.
Przede wszystkim to książka, a właściwie zbiór wywiadów, w której toczy się rozmowa między Polakiem, a Żydem. Oczywiście nie zawsze. Wypowiada się wielu Żydów i to ma dużą wartość w przekazie. Nie odebrałem jej jako antysemicką (ciężko nazwać antysemitą Żyda, który krytycznie opowiada się po stronie jakiś wydarzeń swojego narodu). Jest trochę o Żydach i jest o Polakach,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam "Źydów" przede wszystkim dlatego, bo to pozycja nie z mojej bańki, a ja lubię czasami na rzeczy spojrzeć od drugiej strony. Dowiedziałam się paru ciekawych rzeczy, mogłam przemyśleć raz jeszcze to, co już wiem. Książka nie była aż tak prawicowa jak się spodziewałam, ale nie mogę zgodzić się z tym, że wywoła niepokój u antysemitów (jak deklaruje opis z tyłu) - znajduje się raczej po ich stronie na osi przekazywanych wartości.
Przeczytałam "Źydów" przede wszystkim dlatego, bo to pozycja nie z mojej bańki, a ja lubię czasami na rzeczy spojrzeć od drugiej strony. Dowiedziałam się paru ciekawych rzeczy, mogłam przemyśleć raz jeszcze to, co już wiem. Książka nie była aż tak prawicowa jak się spodziewałam, ale nie mogę zgodzić się z tym, że wywoła niepokój u antysemitów (jak deklaruje opis z tyłu) -...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiotr Zychowicz pisze o żydowskich komunistach i kolaborantach pod okupacją niemiecką, ale i o zbrodniach popełnionych przez Polaków na Żydach. O szkoleniu przez II Rzeczpospolitą żydowskich terrorystów i zamordowaniu przez żydowskich bojówkarzy polskiego konsula. O pogardzie, jaką okazywano w Izraelu ocalałym z Zagłady, i próbach wyłudzenia tytułu Sprawiedliwego. O powstaniu w getcie warszawskim i tysiącach Żydów służących w Wehrmachcie, a nawet SS. O operacjach tajnych służb PRL w Izraelu i o łowcy zbrodniarzy Szymonie Wiesenthalu. Co najbardziej istotne w tej książce nie ma miejsca na jednostronność opinii. Jest pełna dyskusja co pozwala na szeroką perspektywę i poznanie historii z obu stron.
Serdecznie polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór reportaży opisujących skrajne historie życia przedstawicieli narodu żydowskiego. Autor pokazuje, jak zróżnicowani mogą być przedstawiciele narodu żydowskiego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRECENZJA W 5 ZDANIACH:
Jako, że jest to zbiór reportaży i wywiadów, książka jest bardzo nierówna. Jeżeli miałbym ją polecić, to de facto polecam przeczytać pierwszy i ostatni rozdział - w nim są najciekawsze wywiady i rozmowy z najbardziej kontrowersyjnymi wnioskami. Reszta to "historie z życia wzięte" , które mogłyby równie dobrze dotyczyć innych nacji czy etniczności. Jeżeli ktoś chce zgłębić temat dotyczący Żydów czytając wywiadów z faktycznymi Żydami - jest to ciekawa lektura.
RECENZJA W 5 ZDANIACH:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako, że jest to zbiór reportaży i wywiadów, książka jest bardzo nierówna. Jeżeli miałbym ją polecić, to de facto polecam przeczytać pierwszy i ostatni rozdział - w nim są najciekawsze wywiady i rozmowy z najbardziej kontrowersyjnymi wnioskami. Reszta to "historie z życia wzięte" , które mogłyby równie dobrze dotyczyć innych nacji czy etniczności....