Żydzi. Opowieści niepoprawne politycznie

Okładka książki Żydzi. Opowieści niepoprawne politycznie Piotr Zychowicz
Okładka książki Żydzi. Opowieści niepoprawne politycznie
Piotr Zychowicz Wydawnictwo: Rebis Cykl: Opowieści niepoprawne politycznie (tom 1) Seria: Historia [Rebis] historia
historia
Opowieści niepoprawne politycznie (tom 1)
Historia [Rebis]
Tagi:
historia Żydzi

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Atak na Ukrainę! Czy Putin rozpętał III wojnę światową? Jacek Bartosiak, Piotr Zychowicz
Atak na Ukrain... Jacek Bartosiak, Pi...
Okładka książki Nadchodzi III wojna światowa Jacek Bartosiak, Piotr Zychowicz
Nadchodzi III ... Jacek Bartosiak, Pi...

Mogą Ciebie zainteresować

Oficjalne recenzje i

Na stos

1861 327 182

Znakomita pozycja! Naprawdę polecam, otwiera oczy.

Znakomita pozycja! Naprawdę polecam, otwiera oczy.

zero aparatu zero cytowań i przypisów, jak zwykle u Zychowicza pseudonauka

zero aparatu zero cytowań i przypisów, jak zwykle u Zychowicza pseudonauka

Strasznie długo to czytałem, bo ksiązka jest szalenie nierówna. Jest to tak naprawdę kompilacja artykułów autora z prasy, podzielona tematycznie na 5 lub 6 części. Jest to pozycja dla osób zaanwansowanych w tematyce relacji polsko - żydowskich lub Holocaustu, gdyż autor w swoich artykułach wyciąga smaczki i grube niuanse, a jeśli wywiady, to z osobami konrowersyjnymi, które mówią wbrew powszechnie przyjętym poglądom / opiniom. Z tego względu trudno się to czyta, zwłaszcza opowieść po opowieści (czy też artykuł). Jest to w pewnym sensie podsumowanie kilkunastu lat pracy autora w tematach żydowskich, przez co widać różny warsztat i to mi osobiście też przeszkadzało. Podsumowując: dla osób które coś już wcześniej wiedzą, do tego trzeba lubić Autora, bo momentami widać jego osobowość zanadto w spisanym materiale.

więcej Pokaż mimo to

Ciekawa pozycja, dużo wiedzy, ciekawostek. Autor jak zwykle nie zawodzi. Lekki język, unikalny dobór tematów, Kilka wieczorków miło spędzone.

"Żydzi" zaczynają się - zaskakująco trafnym - stwierdzeniem autora, że Polacy dzielą się na filosemitów i antysemitów. Ja sama przeszłam długą drogę od nastolatki zafascynowanej kulturą żydowską, płaczącej przy "Miasteczku Bełz" i uczącej się jidysz - do osoby dość krytycznie oceniającej Żydów. Nastawienie zmieniłam oczywiście "dzięki" samym Żydom, których poznałam osobiście (m.in. w pracy).

Zychowicz w swojej książce, która jest kompilacją jego (przeważnie już wcześniej publikowanych w prasie) wywiadów, artykułów i esejów stara się zachować równowagę i pokazać Żydów z różnych stron. Większość śmiałych opinii o narodzie żydowskim wygłaszają sami Żydzi: krytycznie nastawieni do polityki Izraela; przypominający o Żydach kolaborantach, zdrajcach, zwolennikach faszyzmu, sadystycznych kapo z Auschwitz, a nawet walczących w armii Hitlera; oskarżający swoich rodaków o bierność wobec hitlerowców; broniący "papieża Hitlera" Piusa XII; nawróceni na katolicyzm i za to potępiani w Izraelu...
Pojawiają się także inne głosy np. Polki fanki niesławnego Grossa czy Arabów.

Ciekawym wątkiem jest głęboka niechęć Żydów z Izraela wobec Polski i Polaków - nierzadko większa niż wobec sprawców Holokaustu, czyli Niemców. W jednej z rozmów poruszono również temat kuriozalnych wycieczek młodzieży izraelskiej do Auschwitz w asyście uzbrojonych ochroniarzy.

Książka zawiera wywiady mniej i bardziej interesujące, wątki zupełnie dla mnie nowe (np. sposób, w jaki przez niemal 20 powojennych lat Izraelczycy traktowali Żydów ocalalych z Holokaustu; istnienie żydowskiej antypolskiej kliki na amerykańskich uniwersytetach; obraz Jezusa w Talmudzie) przeplatają się z dobrze mi znanymi (niewpuszczenie
w 1939 roku przez USA, Kubę i Kanadę statku z żydowskimi uciekinierami). Jedni żydowscy rozmówcy wypowiadają się stereotypowo ("Polacy, Arabowie źli, cały świat zły - Żydzi dobrzy"),inni wręcz przeciwnie (demitologizacja powstania w getcie, w którym zginęło... 16 Niemców). Są tacy, którzy obalają tabu (za co spotyka ich ostracyzm zarówno w Izraelu, jak i w USA),inni klepią stereotypy.

Czego mi zabrakło w "Żydach"
to myśl przewodnia, która by połączyła wszystkie te dość chaotycznie zestawione wypowiedzi. Tym niemniej jest to pozycja niezwykle interesująca. I odważna. Warta przeczytania.

więcej Pokaż mimo to

Faktycznie całkiem obiektywna - ani filosemicka ani antysemicka.

Faktycznie całkiem obiektywna - ani filosemicka ani antysemicka.

Ciekawe spojrzenie - książka o Polakach antysemitach i Żydach antypolakach. I o ich skomplikowanych relacjach teraz i w historii

Pójdę na łatwiznę i napiszę jedną recenzję do obu części.

Autor porusza kwestie związane z Żydami. Żydzi są narodem, który wiele złego przeżył, ale również wiele złego zrobił. P. Zychowicz słusznie uważa, iż nie należy uważać Żydów ani za aniołów, ani za diabłów: to są po prostu ludzie i każdy jest jednostką indywidualną, podobnie jak Polacy, oto dobry przykład: jedni ratowali, a inni zabijali Żydów. Jednak i tutaj jest jedno ,,ale". O ile w każdym narodzie są ludzie źli i dobrzy, o tyle warto wziąć pod uwagę samą kulturę danego narodu, w tym przypadku jest to kultura żydowska, która uważa swoich ludzi za wybrańców, a pozostałych za tzw. ,,gojów". To pomaga zrozumieć jaką motywację mogą mieć Żydzi źle postępujący. Autor niestety się nie wziął pod uwagę tej kwestii.

Również nie rozumiem, dlaczego autor za każdym razem powtarza, iż nie ma nic złego na myśli, nie jest tym i tym, itp. Reklamuje się jako publicysta rzucający niewygodne i ostre tezy, a zachowuje się jak ktoś kto boi się na samą myśl o żydowskich czy polskich radykałach. W obu przypadkach (jak sam zresztą słusznie zauważył) obudzi się ,,święte" oburzenie i posypią się wyzwiska i nie rozumiem na co niezależny publicysta miałby się tym przejmować, a próby ułagodzenia i tak nic nie dadzą.

Pójdę na łatwiznę i napiszę jedną recenzję do obu części.

więcej Pokaż mimo to

Książka naprawdę ciekawe i wartościowa. Przedstawienie opinii obu stron konfliktu o prawdę historyczną, przez przytoczenie wypowiedzi ekspertów o różnych poglądach, pozwala zaznajomić się szerzej z tematem i wybrać własny punkt widzenia na sprawę żydów podczas 2 wojny światowej.

Tym razem p. Zychowicz porusza drażliwy temat stosunków polsko-żydowskich. Robi to jednak w sposób uczciwy. Jego książka to wywiady z wybitnymi intelektualistami, którzy przedstawiają swoje opinie na powyższy temat, a są to poglądy czasami bardzo różniące się. Jest tu spojrzenie na sprawę z każdej strony, uczeni docierają do prawdy wyszukując dokumenty w archiwach i głoszą ją, nawet wówczas, gdy ona nie podoba się większości.
W tej publikacji jest również wzmianka o walkach Żydów z Arabami, też przedstawiona z obu stron, wywiady z osobami będącymi po przeciwnych stronach, ukazujące ich zapatrywania na trwający tam koszmar.
Oto bardzo mądre słowa izraelskiego historyka, osoby występującej na kartach tej książki:
„Nie wolno przesadzać ani w jedną, ani w drugą stronę. …. Po obu stronach są radykałowie. Rozsądni ludzie powinni zaś wylewać wodę na te płomienie i spokojnie ze sobą rozmawiać.”

Ciekawostki historyczne