Vendetta
- literatura młodzieżowa
- Blood for Blood (tom 1)
- Chicken House
- 2015-02-24
- 2015-02-24
- angielski
- 9781909489813
- mafia zemsta miłość
Kiedy chodzi o zemstę miłość to niebezpieczna komplikacja. Przez zażartą rywalizację szalejącą pomiędzy dwiema walczącymi ze sobą rodzinami zakochanie się jest najbardziej zabójczą rzeczą, jakiej może dokonać Sophie.
Epicki debiut umiejscowiony na przedmieściach współczesnego Chicago.
Gdy pięcioro braci wprowadza się do opuszczonej rezydencji w jej sąsiedztwie, życie Sophie Gracewell zmienia się na zawsze. Czując przemożne przyciąganie do niegrzecznego Nicoliego, Sophie orientuje się, że wpada do przestępczego świata rządzonego przez potężne rodziny. Kiedy mroczne sekrety chłopców zaczynają wychodzić na światło dzienne, Sophie staje również przed bolesną prawdą o swojej rodzinie. Musi wybrać pomiędzy dwiema sprzecznymi dynastiami - tą, w którą się wrodziła i tą, w której się zakochuje. Gdy podejmie decyzję, poleje się krew i złamią się serca.
When five brothers move into the abandoned mansion next door, Sophie Gracewell’s life changes for ever.
Irresistibly drawn to bad boy Nic, Sophie finds herself falling into an underworld governed by powerful families.
When Sophie’s own family skeletons come to life, she must choose between two warring dynasties – the one she was born into, and the one she is falling in love with. When she does, blood will spill and hearts will break …
Przeczytałam już jakiś czas temu całą trylogię a teraz zrobiłam powtórkę i muszę przyznać, że pierwsza część jest najsłabsza. Początek był bardzo bardzo niemrawy i wręcz nudny. Sophie jako główna bohaterka była dosyć nieciekawa a jej relacja z Nico bardzo powierzchowna. Za to bardzo spodobała mi się Millie (i później na przestrzeni wszystkich 3 części stała się ulubioną bohaterką :P). Jeśli chodzi o braci Falcone to myślę, że wszyscy oprócz Luci mieli naprawdę dużo za głową, nie wiem czy chodzi o samą mafijną rodzinę, czy po prostu ich charaktery były trochę zjechane. Najmniej polubiłam Nico - wydawał mi się sztuczny i stworzony na siłę, w dodatku jego "związek" z Sophie nie opierał się właściwie na niczym. Dopiero gdzieś w połowie książki cała historia zaczęła nabierać rumieńców, a Valentino jako brat bliźniak i szef rodziny wydał mi się naprawdę interesujący. Trochę zepsuł wrażenie na koniec zlecając zabicie Soph, ale nadal uważam, że on i Luca tworzą całkiem fajny duet. Książka nie zachwyciła realizmem (chociaż kto tam wie co się dzieje w prawdziwej mafii),ale przyjemnie się ją czytało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam książki o mafii, zwłaszcza jeśli radykalnie zmieniają życie bohaterów. Sophie była sobie spokojną nastolatką z brzemieniem, które na niej ciążyło, mianowicie jej ojciec siedział w więzieniu za zabójstwo. Jednak kiedy po sąsiedzku wprowadza się pięciu seksownych braci, jej życie radykalnie się zmienia. Jeden z nich, Nico, zaczyna ją podrywać, jednak kiedy dowiadują się, kim jest, zaczynają traktować ją jak trędowatą. Nico zdradza jej, że jest powiązany krwią z rodziną mafijną, jest zabójcą mafii, a jej ojciec został zabity w porachunkach. Sophie dowiaduje się sporo na temat swojego ojca i wujka, a jej więzy krwi stawiają ją w ogromnym niebezpieczeństwie i może to przypłacić życiem. Jednak drugi z braci, Luca, jej pomaga i to dwukrotnie... Świetna, trzymająca miejscami w napięciu opowieść.
Uwielbiam książki o mafii, zwłaszcza jeśli radykalnie zmieniają życie bohaterów. Sophie była sobie spokojną nastolatką z brzemieniem, które na niej ciążyło, mianowicie jej ojciec siedział w więzieniu za zabójstwo. Jednak kiedy po sąsiedzku wprowadza się pięciu seksownych braci, jej życie radykalnie się zmienia. Jeden z nich, Nico, zaczyna ją podrywać, jednak kiedy dowiadują...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPięcioro przystojnych braci wprowadza się do opuszczonej rezydencji, życie Sophie Gracewell nieodwracalnie się zmienia. Zaczyna zakochiwać się w Nicolim, ale sporo miesza jej w głowie drugi brat Luca lecz Sophie orientuje się, że oni nie są zwykłymi chłopcami, są bardzo niebezpiecznymi zabójcami i ona wpada do przestępczego świata rządzonego przez potężne rodziny. Kiedy mroczne sekrety chłopców zaczynają wychodzić na światło dzienne, Sophie staje również przed bolesną prawdą o swojej rodzinie, okazuje się,że nie jest to zwykła rodzina. Musi wybrać pomiędzy dwiema sprzecznymi dynastiami - tą, w którą się wrodziła i tą, w której się zakochuje.
Pięcioro przystojnych braci wprowadza się do opuszczonej rezydencji, życie Sophie Gracewell nieodwracalnie się zmienia. Zaczyna zakochiwać się w Nicolim, ale sporo miesza jej w głowie drugi brat Luca lecz Sophie orientuje się, że oni nie są zwykłymi chłopcami, są bardzo niebezpiecznymi zabójcami i ona wpada do przestępczego świata rządzonego przez potężne rodziny. Kiedy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłyszałam, że pierwsza część jest najsłabsza. Jeśli tak, to z przyjemnością sięgnę po kolejne.