Głowy piwniczne

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Wydawnictwo Literackie
- 2016-04-14
- 2007-09-17
- literatura polska biografie wspomnienia Kraków Piwnica Pod Baranami Piotr Skrzynecki
Najsłynniejszy kabaret w sercu Krakowa, kultowa Piwnica pod Baranami, świętuje jubileusz sześćdziesięciolecia nieustannej zabawy. To właśnie z wygłupów i dowcipów kilku osób składało się pierwsze przedstawienie, którego premiera odbyła się w majowy wieczór 1956 roku w zasypanej węglem piwnicy.
Głowy piwniczne to rozmowy Wacława Krupińskiego z legendarnymi artystami. Są wśród nich m. in. Piotr Skrzynecki, Zygmunt Konieczny, Halina Wyrodek, Zbigniew Preisner, Anna Szałapak, Jan Kanty Pawluśkiewicz, Grzegorz Turnau. Pełno tu anegdot, humoru, niekiedy osobistych wspomnień. Książkę wzbogacają teksty piosenek i monologów, zdjęcia i rysunki piwnicznych artystów, w tym niepublikowane nigdy wcześniej rysunki Grzegorza Turnaua.
Z książki Wacława Krupińskiego wyłania się Piwnica, jakiej jeszcze nie znacie… To historia miejsca opisana poprzez losy niezwykłych ludzi.
"Podejrzewam, że należę do ostatniego pokolenia pamiętających Piwnicę pod Baranami. Dlatego ta wspomnieniowa książka pełna anegdot i cytatów, w której autor nie wolny od krakowskiej gwary i powiedzonek, prezentuje po kolei wszystkich ważnych uczestników tej wielkiej przygody, jest bezcenna." - Wacław Krupiński
Ciekawa relacja o głównych postaciach krakowskiej Piwnicy pod Baranami, złożona z wypowiedzi jej artystów i ludzi związanych z kabaretem. Barwna i bogata historia tworzona przez grono wybitnych postaci. Dymny, Konieczny, Demarczyk. Preisner, Grechuta, Turnau i wielu wielu innych. Muszę tu zwrócić uwagę na jedną istotną cechę tego miejsca, nie zawsze ujawnianą - elitarność. Do Piwnicy nie przychodził byle kto. Do Piwnicy trzeba było być zaproszonym czy wprowadzonym. I nie dotyczyło to tylko samych występujących artystów, co jest akurat zrozumiałe. Na widownię też najlepiej było być zaprotegowanym, bo piwniczne grono najlepiej bawiło się w swoim towarzystwie. No chyba, że były to występy gdzieś w terenie np. na scenie Teatru Słowackiego czy na scenie Starego Teatru przy Starowiślnej. Przekonała się o tym boleśnie moja znajoma, kiedy zachęcona przez Piotra Skrzyneckiego okrzykiem "Krakowianie przybywajcie!" w radiu Kraków kupiła bilet i poszła na imprezę. Mówiła iż już od progu witały ją nieprzychylne spojrzenia, a potem było tylko gorzej bo wszyscy pozostali doskonale się znali. Stwierdziła ,że nigdy w życiu nie czuła się tak wyobcowana i nawet niezły program artystyczny jej tego nie zrekompensował.
więcej Pokaż mimo toDla osób zainteresowanych Piwnicą od strony nieco prywatnej - naprawdę warto przeczytać. Wiele osobistości, raczej subiektywna ocena autora. Różne ciekawostki, niektóre mnie zaskoczyły. Warto sięgnąć do innych źródeł dla urozmaicenia, porównania.
Konstrukcja czytelna, język niezawiły. Polecam.
Pokaż mimo toKonstrukcja czytelna, język niezawiły. Polecam.
Prawdziwa perła dla sympatyków Piwnicy pod Baranami!
Prawdziwa perła dla sympatyków Piwnicy pod Baranami!
Pokaż mimo toRaczej dla wielbicieli Piwnicy pod Baranami. Sylwetki twórców i postaci związanych z krakowskim kabaretem. Trochę o ludziach, trochę o czasach.