Spójrz na mnie

2016-09-28
2016-09-28
Maria Gębicka-Frąc
Tagi:
dla kobiet dzieciństwo literatura amerykańska miłość powieść obyczajowa prześladowanie relacje damsko-męskie stalking wspomnienia
Inne

Patronaty LC

Książki autora

To było dobre, ale takie mega nie Sparksowe. Serio, aż byłam zdziwiona, że to napisał ten autor, bo romansu było tu jak na lekarstwo i bardziej stanowił tło wydarzeń (a raczej fakt, że akurat ta dwójka bohaterów jest razem). Nikt nie umiera, nie płaczemy rzewnymi łzami, a idziemy bardziej w kierunku... thrillera? Nie jestem pewna, ale mocno kojarzyło mi się ze słuchanym niedawno "Devlinem" Armentrout, aniżeli typowym Sparksem.

Mimo to - podobała mi się! Niestandardowa, grubiutka, ale wciągnęła mnie i dobrze się bawiłam podczas słuchania. Na pewno nie jest to coś, czego się spodziewałam, ale też nie zawiodłam się tym, co finalnie otrzymałam (:

więcej Pokaż mimo to

Uwielbiam autora i jego romantyczne historie. Ta jest z domieszką thrilera i kryminału. Emocje i niepewność, oraz niemoc aż czuć w powietrzu. Ja odsłuchałam I jestem zadowolona. Bardzo mi się podobało I polecam.

Świetna, wciągająca książka, trochę inna niż te wcześniej przeczytane przeze mnie książki Sparksa. Oprócz tematu miłosnego, ciekawy wątek kryminalny. Polecam!

Pozycja dość przewidywalna, zawiera w sobie poznany już wcześniej schemat Sparksa, gdzie każda z jego pozycji zaczyna przypominać coś napisanego już wcześniej.

📚 "Spójrz na mnie" Nicholas Sparks 📚

Mam ogromny problem z oceną książek Nicholasa Sparksa. Bo z jednej strony dawniej czytałam ich dość sporo, żeby wyrobić sobie opinię i mam już faworytów. "Pamiętnik" na przykład. Dla mnie jedna z najbardziej poruszających opowieści. Podczas oglądania filmu płaczę za każdym razem.

Z drugiej strony jednak średnio wiem co myśleć o nim jako o autorze. W jego książkach non stop przewijają się te same/mega podobne schematy.

Jak to? Na przykład w "Spójrz na mnie" mamy Marię - ułożoną dziewczynę z dobrego domu. I Colina - faceta z problemami, przeszłością, z pozoru mało odpowiedniego dla Marii i przede wszystkim - do którego jej rodzice mogą mieć mnóstwo wątpliwości. I w tym momencie dzwoni jakiś dzwoneczek... Od razu skojarzyło mi się to w jakimś stopniu z "Pamiętnikiem" (dziewczyna z dobrego domu i mało odpowiedni dla niej mężczyzna) czy "Dla Ciebie wszystko" (podobnie).

Wszystko potoczyło się raczej przewidywalnie.
Nie zrozumcie mnie źle - przewidywalność bywa dobra. Ale nie tego teraz potrzebuję. Chcę, żeby książka mnie zaskoczyła. Chcę czytać coś, co dostarczy mi zupełnie nowych doznań, a po przeczytaniu będę mogła powiedzieć sobie "Wow! Czegoś takiego to ja jeszcze nie czytałam!".

"Spójrz na mnie" to całkiem przyjemne czytadełko. Takie na chłodny wieczór z kubkiem herbaty i kocykiem. Myślałam, że ten motyw stalkingu zrobi na mnie lepsze wrażenie i będzie moim efektem "wow", ale... Pozostawiam jednak bez oceny. Dla poszukiwaczy czegoś przewidywalnego, lekkiego, fanów Sparksa jak najbardziej odpowiednie. Ale osobiście szukam czegoś więcej, czegoś trochę innego.

📚 "Spójrz na mnie" Nicholas Sparks 📚

Z drugiej strony jednak średnio wiem co myśleć o nim...

więcej Pokaż mimo to

Maria jest młodą prawniczką , która pracuje w kancelarii w rodzinnym mieście i wiedzie życie poukładanej 28-latki. Jest kochającą siostrą i córką. Pewnego dnia poznaje Colina i od razu rodzi się w nich uczucie. Mężczyzna ma za sobą burzliwą przeszłość i problemy z prawem, jednak stara się ustabilizować i panować nad swoimi złymi emocjami. Maria postanawia dać mu szansę i obdarowuje go zaufaniem. Ich spokój zakłóca prześladowca, który śledzi każdy ruch Marii.

Podobał mi się wątek romantyczny powyższej powieści. Byłam ciekawa przemiany Colina i tego jak potoczą się losy jego związku z Marią. Polubiłam go od początku jednak później zaczął mnie irytować. Miałam wrażenie,że jest zbyt pewny siebie, czasami nadęty. Taki miał charakter, co potrafię zrozumieć. Bez wątpienia kochał Marię i był dla niej dobry. Książkę dobrze mi się czytało do momentu rozpoczęcia śledztwa związanego z prześladowcą Marii. Według mnie ten wątek był za bardzo rozciągnięty i na prawdę w pewnym momencie mocno mnie to męczyło.
Emocje pojawiły się przy zakończeniu książki i jestem zadowolona z tego elementu powieści. Nie zdradzę czy książka miała dobre zakończenie czy też złe. Wydaje mi się, że warto ją przeczytać, nawet ze względu na to ,że w niektórych momentach można poczuć się jak detektyw, łącząc fakty i snując podejrzenia kto jest stalkerem Marii.

więcej Pokaż mimo to

Świetny thriller. Jest to także opowieść o miłości trudnej, zaakceptowaniu niechlubnej przeszłości. Nie wiem jak Sparks to zrobił, ale dosłownie czuło się tą iskrę pomiędzy głównymi bohaterami i kibicowałam ich relacji. Zdecydowanie polecam.

Początek jak dla mnie trochę przydługi, ale jak się rozkręciło to nie mogłam się oderwać.

Moja ulubiona powieść od N. Sparks'a. Wszystkie jego dzieła są urzekające, ale ta szczególnie mnie zachwyciła <33

Fajna, lekka książka, chociaż mam wrażenie, że sporo się różni od jego innych dzieł. W przypadku jego twórczości, często miałam chwilową załamkę, że rozstaje się z bohaterami i, że to koniec ich historii, w przypadku tej książki niestety tak nie było, a szkoda.

• Przeczytane
    4 685