Czerwony kapturek

- 2015-01-01
- 1981-01-01
- 2011-01-01
- Łukasz Musiał
„Czerwony Kapturek” według koncepcji i projektu wybitnej polskiej ilustratorki Joanny Concejo jest idealną lekturą zarówno dla dzieci jak i czytelników dorosłych. To doskonały przykład książki uniwersalnej, oferującej wielopoziomowy przekaz literacko-graficzny. Sięgnięto w niej po pierwszą, pierwotną wersję baśni braci Grimm (spisaną i wydaną przez nich w 1812 roku),by oddać ducha tradycyjnego przekazu ustnego i zestawić go ze współczesnym językiem obrazu. Wyjątkowość wydania wiąże się niewątpliwie z genialną oprawą plastyczną, która pozwala nam spojrzeć na powszechnie znaną opowieść świeżym wzrokiem zadziwionego i zachwyconego dziecka. Talent Joanny Concejo, jej artystyczna wnikliwość, umieszczenie w książce licznych symboli, wykorzystanie kontekstów związanych z folklorem oraz mistrzowska gra napięciem, grozą i humorem sprawiają, że „Czerwony Kapturek” to propozycja spotkania ze sztuką dla całej rodziny.
Taki drobiażdżek wpadł mi w ręce.
Taki drobiażdżek wpadł mi w ręce.
Pokaż mimo toOkropna bajka, głupia i tendencyjny. W dodatku utrwala durnowate mity na temat wspaniałych stworzeń, jakimi są wilki. Płochliwe, bardzo inteligentne, rodzinne, czułe, wierne, nietowarzyskie. Czyli na odwrót niż u mitomana Grimma. 😡
Pokaż mimo toWybitna, archetypiczna interpretacja bajki o Czerwonym Kapturku. Aż gęsto od znaczeń, symboli, domysłów i dwuznaczności w warstwie ilustracyjnej. Wspaniała!
Pokaż mimo toHistoria Czerwonego Kapturka przedstawiona w trochę inny sposób. Chyba bardziej zabawny. Dzieci uwielbiają słuchać tej opowieści a to chyba najważniejsze :)
Pokaż mimo toTo wydanie Czerwonego Kapturka jest moją największą książkową obsesją. Spełnia każde moje wymagania i uważam, że Joanna Concejo idealnie podkreśliła charakter tej baśni swoimi magicznymi ilustracjami. Moja dusza wypełnia się ogromnym pięknem, gdy wracam do tej książki, gdy na nią patrzę. Warto zainwestować w akurat tę wersję i na nowo dać się oczarować tej mrocznej baśni. U mnie ta książka jest na najwyższej półce. Mój skarb.
To wydanie Czerwonego Kapturka jest moją największą książkową obsesją. Spełnia każde moje wymagania i uważam, że Joanna Concejo idealnie podkreśliła charakter tej baśni swoimi magicznymi ilustracjami. Moja dusza wypełnia się ogromnym pięknem, gdy wracam do tej książki, gdy na nią patrzę. Warto zainwestować w akurat tę wersję i na nowo dać się oczarować tej mrocznej baśni. U...
więcej Pokaż mimo toMój pierwszy horror:)
Mój pierwszy horror:)
Pokaż mimo toPonownie czytam tę ulubioną książeczkę moich dzieci,
tym razem wnuczkom...
polecam
Ponownie czytam tę ulubioną książeczkę moich dzieci,
Pokaż mimo totym razem wnuczkom...
polecam
Jedna z tych niezapomnianych bajek, która na zawsze zostaje w pamięci. Klasyka dziecięcego świata No i niezawodni bracia Grimm.
Pokaż mimo toKsiążka ktora jest wyjątkowa i pouczająca. I na pewno ponadczasowa nigdy się nie znudzi a mojej córce na pewno.
Pokaż mimo toPrzeczytane, wysłuchane i obejrzane wiele razy.
Przeczytane, wysłuchane i obejrzane wiele razy.
Pokaż mimo toTą wersję najbardziej z całej serii lubię, choć uważam, że warto wracać do całej serii.