Historia a media. Zbiór studiów

- historia
- o-historii.pl
- 2015-11-01
- 2015-11-01
- historia prasy historia mediów
W dniu dzisiejszym na każdym uniwersytecie tworzony jest kierunek dziennikarstwo. Również - z racji wzrostu znaczenia social mediów - pojawiła się potrzeba kształcenia specjalistów podejmujących się pracy z mediami społecznościowymi. Z kolei dziennikarze odgrywają duże znaczenie w XXI wieku. Media są określane czwartą władzą. W gazetach, telewizji i Internecie poruszane są różne zagadnienia - polityka, kultura, problemy społeczne i życie codzienne. Również coraz więcej osób wypowiada się na temat historii - niektórzy jedynie przedstawiają przeszłość, a inni oceniają zarówno wydarzenia, jak i postaci biorące w nich udział. W XXI wieku historia stała się popularnym zagadnieniem omawianym w mediach, zwłaszcza przy okazji okrągłych rocznic, jak powstanie warszawskie, wybuch i zakończenie II wojny światowej czy powstanie styczniowe. Ponadto ustanowienie Dnia Żołnierzy Wyklętych stworzyło szansę na poruszenie tego tematu nie tylko na gruncie stricte naukowym. Również coraz więcej jest organizowanych wydarzeń historycznych o charakterze popularnonaukowym, przeznaczonych dla osób w różnym wieku. Wiele osób stara się kultywować wiedzę na temat historii regionalnej - zarówno poprzez działania podejmowane w praktyce, jak i chociażby publikowanie artykułów w prasie o zasięgu ogólnopolskim i regionalnym. Historia jest stale obecna zarówno w mediach, jak i życiu codziennym.
Podejmowane są badania dotyczące różnych zagadnień tematycznych (np. polityka czy kultura), lecz brakuje analizy tematów historycznych poruszanych w mediach (prasie, telewizji, radiu, Internecie). Mamy nadzieję, że niniejsza praca będzie stanowić pierwsze opracowanie dotyczące obecności historii w mediach. Na kilkudziesięciu stronach zostały zaprezentowane różnorodne zagadnienia, jak chociażby o odpowiedzi na pytanie czy Bogusław Wołoszański stanowi fenomen dla obecnego pokolenia studentów historii. W innym tekście omówiono obecne czasopisma popularnonaukowe o tematyce historycznej. Ponadto nie zabrakło artykułów odnoszących się do popularyzacji historii w muzeach, z wykorzystaniem nowych środków audiowizualnych i możliwości Internetu oraz roli telewizji i radia w badaniach historycznych. Również opublikowano kilka artykułów odnoszących się do historii PRL-u, a mianowicie o prasie olsztyńskiej oraz o dziennikarzach, którzy w latach 80. i 90. XX wieku współpracowali ze Służbami Bezpieczeństwa. Nie zapomniano także o prasie zagranicznej przeznaczonej dla kobiet. Ponadto nie mogło zabraknąć artykułu dotyczącego nowożytnej prasy.
Różnorodność tematyczna tego zbioru pozwala na zwrócenie uwagi, iż historia i prasa to pojęcia, wspólnie tworzące szeroką tematykę zainteresowań tym zagadnieniem. Pozwala to w przyszłości na określenie tematów, o których brakuje informacji w opracowaniach dotychczas publikowanych.