Syndrom Kopernika

- Videograf II
- 2007-11-12
- 2007-11-12
- Lilla Teodorowska
Głośny thriller polityczny napisany przez znanego francuskiego pisarza, autora serii fantasy „La Moira”, założyciela i redaktora naczelnego pisma dla fanów fantastyki.
Bohaterem powieści jest 36-letni Vigo Ravel, który choruje na schizofrenię. Tak przynajmniej brzmi oficjalna diagnoza. Od dawna cierpi na halucynacje i słyszy głosy. Nauczył się jednak nie zwracać na nie uwagi. Jednak tym razem, gdy stoi przed drzwiami gabinetu swego psychiatry, szepty nasilają się: „Wszystko wyleci w powietrze!” Vigo ucieka na zewnątrz, a chwilę potem gigantyczna eksplozja niszczy budynek. Początkowo odbiera to jako wytwór swojej chorej psychiki, jednak gdy media donoszą o ataku i setkach zabitych, nasuwają mu się wątpliwości. Czy przypadkiem nie wmówił sobie tego wszystkiego Razem z policjantką Agnes i grupą hackerów wpada na ślad niesamowitego spisku, który sięga do najwyższych kręgów władzy i struktur wojskowych. Jego celem jest totalna kontrola nad świadomością ludzi.
Na początku czytania pomyślałam że przez to że główny bohater ma problem z głową , książka może potoczyć się na milion sposobów. Może wydarzyć się wszystko a na koniec i tak okaże się że to tylko wymysł bohatera... Podobała mi się ze względu na to że jeszcze nie natrafiłam na książkę o podobnej tematyce i była dla mnie taka... świeża :)
Pokaż mimo toKsiążka może nie jest jakaś naprawdę dobra, ale czytałem ją z wielkim zaciekawieniem i nie było momentu gdzie bym się zawiódł.
Pokaż mimo toPodobały mi się zapiski z Notatnika, które wydaję mi się czasami były felietonami.
jezeli ktoś lubi teorie spiskowe i zdumiewajace zwroty akcji - niech czyta czym prędzej ! :)
Pokaż mimo toJak dla mnie rewelacja!:)
Jak dla mnie rewelacja!:)
Pokaż mimo toWszyscy, którzy chcecie przeczytać tę książkę!
Polecam!
Wszyscy, którzy chcecie przeczytać tę książkę!
Pokaż mimo toJeśli chcecie ją czytać to nienastawiajcie się na arcydzieło, po prostu czytajcie. Wtedy odnajdziecie w niej wieeelkie plusy.
Polecam!