Tradycyjna i współczesna kuchnia rosyjska

Okładka książki Tradycyjna i współczesna kuchnia rosyjska Agnieszka Koroś, Inna Łukasik
Okładka książki Tradycyjna i współczesna kuchnia rosyjska
Agnieszka KorośInna Łukasik Wydawnictwo: Rea kulinaria, przepisy kulinarne
584 str. 9 godz. 44 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Wydawnictwo:
Rea
Data wydania:
2012-10-22
Data 1. wyd. pol.:
2012-10-22
Liczba stron:
584
Czas czytania
9 godz. 44 min.
Język:
polski
ISBN:
9788375444773
Tagi:
Rosja kuchnia rosyjska kulinaria przepisy kulinarne
Średnia ocen

6,0 6,0 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Kuchnia rosyjska. Ponad 2000 tradycyjnych przepisów zebranych ze wszystkich regionów Rosji Inna Łukasik, Agnieszka Sado
Ocena 5,7
Kuchnia rosyjs... Inna Łukasik, Agnie...

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,0 / 10
1 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
211
165

Na półkach:

Oczywiście większość się domyśliła, a mniejszość wypada poinformować, że "Kuchnia rosyjska" to nie zestaw rad, czy wskazówek na umeblowanie, czy dobranie rodzaju tapety do rosyjskiej kuchni, ale zbiór przepisów na dania spożywane w kameralnym gronie, jak również w okolicznościach bardziej mnogiego towarzystwa, które funkcjonują w jakiś sposób w rosyjskiej przestrzeni gastronomicznej.
Przepisów jest ilość przeogromna i ryzyko monotonii kulinarnej po lekturze w/w książki nikomu nie grozi.
Są oczywiście w zestawie srebra rodowe tamtejszej kultury, czyli bliny, barszcz syberyjski, botwinka starorosyjska, czy kutia z pszenicy i bakaliami, ale są również przepisy na dania bardziej kosmopolityczne.
I tak: możemy zjeść ciasteczka angielskie, gruzińskie chinkali, farsz turecki z baraniny, czy jajka po portugalsku.

Są też, i one wzbudzić mogą u czytelnika należny im szacunek, przykłady rosyjskich toastów, bo rosyjska kultura z wielu rzeczy słynie, ale toasty i okoliczność ich wznoszenie to jeden ze znaków firmowych ojczyzny Lwa Tołstoja.
I tak jak moment degustacji boeufa Stroganowa to uwieńczenie całego "procesu technologicznego" od doboru składników, poprzez dokładne stosowanie się do litery przepisu sporządzania samej potrawy, do podania jej na stół, tak przechylenie odpowiedniego do spożywanego napoju naczynia z trunkiem - zdaniem Rosjan - wymaga stosownej oprawy, czyli wzniesienia odpowiedniego toastu.
I nie jest to znany z polskich uroczystości rodzinnych "no to chlup...", czy chluśniem bo uśniem", ale w przypadku Rosjan jest to cały rytuał, a historie wygłaszane w trakcie toastu przypominają czasami uroczyste homilie.
Oto kilka przykładów:

"Jest miłość studencka: jak jest z kim, jest czym, ale nie ma gdzie...
Jest miłość samotna: kiedy jest gdzie, jest czym, ale nie ma z kim...
Jest miłość nieszczęśliwa: kiedy jest gdzie, jest z kim, ale nie ma czym...
Jest miłość filozoficzna: kiedy jest gdzie, jest z kim, jest czym, ale właściwie po co?
Wypijmy za taką miłość, na jaką każdy z nas zasługuje!"

Czy taki oto toast:

"Król szykował się na wojnę i założył swojej pięknej żonie pas cnoty. Wsiadając na konia przywołał do siebie swojego wiernego przyjaciela i sługę:
- Daję ci klucz od mojego największego skarbu, otworzysz nim pas cnoty, który nosi moja żona. Uczynisz tak równo po roku od mojej śmierci. Tylko tobie mogę powierzyć ten klucz, ponieważ nie wątpię w twoją uczciwość i oddanie. Obdarowany zaufaniem przyjaciel pokłonił się, pocałował go w rękę i wziął klucz. Nie zdążył król odjechać daleko od zamku, gdy usłyszał tętent kopyt, gonił go jego wierny przyjaciel i sługa:
- Co się stało przyjacielu? - zapytał go król
- Panie zaszła pomyłka. Daliście mi nie ten klucz!
... wypijmy za oddanych przyjaciół!

Albo tej treści, tym razem krótki, toast:

"Wypijmy za to, żeby stoły uginały się od obfitości, a łóżka z miłości!

I już ostatni. O pięknych nogach, które czasami mogą doprowadzić do zguby:

"Przechodziła żaba przez tory. Przejechał pociąg i odciął jej nogi. Przeczołgała się żaba dalej i pomyślała: "Ładne były te nogi, trzeba po nie wrócić". Jak tylko weszła na tory znowu przejechał pociąg i odciął jej głowę.
Wypijmy za to, żeby nie tracić głowy dla pięknych nóg".

Oczywiście większość się domyśliła, a mniejszość wypada poinformować, że "Kuchnia rosyjska" to nie zestaw rad, czy wskazówek na umeblowanie, czy dobranie rodzaju tapety do rosyjskiej kuchni, ale zbiór przepisów na dania spożywane w kameralnym gronie, jak również w okolicznościach bardziej mnogiego towarzystwa, które funkcjonują w jakiś sposób w rosyjskiej przestrzeni...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    3
  • Kuchnia
    1
  • Mam papier
    1
  • Przeczytane
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Tradycyjna i współczesna kuchnia rosyjska


Podobne książki

Przeczytaj także