Architektura. Przewodnik po stylach. Od starożytnych świątyń po drapacze chmur

- sztuka
- Wydawnictwo RM
- 2015-01-01
- 2015-01-01
Czy jesteś miłośnikiem architektury? Czy potrafisz rozpoznać budynek barokowy albo wyobrazić sobie styl palladiański? Czy widzisz różnicę między art nouveau a art deco albo dostrzegasz narodowe i regionalne wpływy w architekturze? Czy po prostu chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o otaczających cię budynkach i o zabytkach, które podziwiasz w podróży? Bez względu na to, czy o architekturze wiesz dużo czy niewiele, przekonasz się, że ten zwięzły przewodnik, opisujący tak rozmaicie zabudowane krajobrazy na całym świecie, jest nieoceniony. Nie tylko dostarcza bogato ilustrowanych, łatwych do wykorzystania wiadomości na temat najważniejszych kierunków, które dominowały w architekturze od starożytności, ale zawiera również wykazy charakterystycznych cech, które pozwolą ci zidentyfikować styl niemal każdego budynku, jakim się zainteresujesz, a to da ci zupełnie nowe spojrzenie na twoje otoczenie. Ta książka to chronologiczny przewodnik po stylach architektonicznych z całego świata. Zawiera także bardzo liczne, znakomite, kolorowe fotografie, wykaz podstawowych cech charakteryzujących poszczególne style oraz ilustrowany słowniczek terminów architektonicznych.