Ślónsko kuchnia dla Hanysów i Goroli. Wejrzyj. Uworz. Pojedz
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Naukowe PWN
- Data wydania:
- 2023-01-18
- Data 1. wyd. pol.:
- 2023-01-18
- Liczba stron:
- 137
- Czas czytania
- 2 godz. 17 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788301228255
- Tagi:
- kuchnia śląska śląskie tradycje kulinarne
Kuchnia śląska?
To nie tylko żur, krupniok, czy rolada z ziemniaczanymi kluskami i modrą kapustą.
Śląskie niebo było kiedyś potrawą równie popularną, jak rolada. Kto dziś wie, co to za danie?
Śląska tradycja kulinarna jest znacznie bogatsza, niż się powszechnie sądzi, także na Śląsku. Jest spleciona z wielu zaskakujących wątków. W zapomnianym dziś jadłospisie były potrawy o korzeniach słowiańskich, czeskich, austriackich, niemieckich, a nawet włoskich, hiszpańskich czy tureckich
Wejrzijcie, złónaczcie i zjydzcie którąś z tradycyjnych śląskich potraw. Może polubicie hekele lub śląskie niebo, albo zasmakuje Wam armeriter czy cytrynowo szpajza? A może spróbujecie podać modrego karpia na Wigilię? Informacje, których potrzebujecie do ugotowanie tych potrwa są w tej książce. Spróbujcie! Smacznego!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 12
- 8
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Ślónsko kuchnia dla Hanysów i Goroli. Wejrzyj. Uworz. Pojedz
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Ta książka kucharska jest fantastyczna.
Kuchnia Śląska jest prosta i skromna, czasami nieco skomplikowana, ale przede wszystkim sycąca i smaczna. Przez wieki śląska tradycja kulinarna mieszając się i inspirując kuchnią słowiańską, czeską, austriacką, niemiecką, a nawet włoską, hiszpańską czy turecką, stworzyła swoje oryginalne potrawy. Z jednej strony mamy kuchnię chłopską, biedną i opartą na lokalnych i dosłownie kilku produktach, a z drugiej bogatą i wyrafinowaną kuchnię dworską, dlatego w śląskim jadłospisie możemy znaleźć dosłownie wszystko. Od najprostszej zupy świata — wodzionki, czyli zupy z chleba, przez armeriter, czyli śląskie tosty "z recyklingu", po szpajze, czyli krem-mus cytrynowy lub czekoladowy z żelatyną, bez którego żadna komunia i wesele nie może się odbyć i znaną przez wszystkich rolade ślónskom z czornymi klóskami czy gumiklyjzami (białe kluski z dziurą) i modrom kapustom.
Jednym z najlepszych atutów książki jest sposób, w jaki zostały przedstawione przepisy. Są w formie kolorowych obrazków z krótkim objaśnieniem danych czynności. Oczywiście wszystko po śląsku, ale bez obaw, z tyłu mamy słowniczek. Książka jest dosłownie dla każdego. Dla tych starszych, którzy chcą przypomnieć sobie smaki dzieciństwa (sama znalazłam kilka zapomnianych potraw). Sposób przedstawienia przepisów na pewno spodoba się tym młodszym, wręcz powiedziałabym, że jest to idealna książka kucharska dla dzieci. A dla tych, którzy po prostu kochają lub chcą poznać kuchnię śląską, będzie to wspaniała okazja również do nauki języka.
Kuchnia Śląska bez wątpienia jest warta odkrycia, więc WEJRZIJ, UWORZ i se POJEDZ.
Jako ciekawostkę dodam, że znany w całej Polsce rosół z makaronem pochodzi ze śląska i u nas nazywa się nudelzupa.
Ta książka kucharska jest fantastyczna.
więcej Pokaż mimo toKuchnia Śląska jest prosta i skromna, czasami nieco skomplikowana, ale przede wszystkim sycąca i smaczna. Przez wieki śląska tradycja kulinarna mieszając się i inspirując kuchnią słowiańską, czeską, austriacką, niemiecką, a nawet włoską, hiszpańską czy turecką, stworzyła swoje oryginalne potrawy. Z jednej strony mamy kuchnię...